Každoročně přibližně měsíc před Štědrým dnem začínají v Praze i jinde po světě tradiční vánoční trhy. Ale kdy přesně začínají? A kdy se konaly vůbec první? To už dnes ví opravdu málokdo…

Nejstarší vánoční trh

… je ten ve Vídni. První proběhl už v roce 1294! O moc nezaostávají ani trhy v Budyšíně, městě v Dolní Lužici nedaleko českých hranic. Další v pořadí jsou trhy v Drážďanech, které Češi každoročně hojně navštěvují. V hlavním městě Saska se odehrály první trhy už v roce 1434. Původně se jednalo o zásadní nákup před zimou, kdepak nějaké vánoční radovánky. Nakupovalo se jídlo, kožešiny a další potřeby k přežití tuhých středověkých mrazů.

 

 

Tradice, anebo ne?

Dnes se často setkáváme s problémem, co je tradiční a co už je moc “cizí”. Co se původně na trzích prodávalo? Na drážďanských trzích se původní povolení kurfiřta Fridricha II. vztahovalo pouze na maso a výrobky z něj. V dalších letech se postupně rozšiřoval sortiment. Další tradicí bylo darování potravin potřebným. “O Vánocích jeden bílý chléb pro chudé”, “štola pro nemocné” nebo “štrucl pro každou jeptišku” bylo heslem již roku 1471. Takže proč se starat, jestli má Santa co dělat na Staroměstském náměstí, když tam prapůvodně neměl co dělat ani trdelník. Každé město má svou hlavní specialitu, na kterou láká davy turistů. Pro Drážďany je to štola, pro Vídeň horký punč, pro Berlín bratwurst, pro Krakov pitný med (pozor, pitný med ≠ medovina) atd. atd.

Kam na trhy do zahraničí?

Přestože jsou české vánoční trhy jedinečné a krásné, někdy člověk prostě touží po změně. Tak kam vyjet, aby člověku zbyly i nějaké peníze na samotné nákupy? Asi “nejprofláknutější” jsou tak blízké Drážďany. Trhy jsou každoročně velkolepé a ceny se tolik neliší od pražského centra. Stánky najdeme na mnoha místech, ale nejslavnější jsou ty stojící na náměstí Altmarkt. O dvě hodiny déle si posedíte ve vlaku do Berlína. V hlavním městě našich západních sousedů si ale za nejznámější Gendarmenmarkt zaplatíte již při vstupu. Sice stojí jen 1 euro, ale stejně nezapomeňte mít dost drobných mincí. Pouhé 4 hodiny vzdálená Vídeň nabízí má také mnoho co nabídnout. Například bruslení na ploše 3000 m2 přímo v centru nebo snadnou dostupnost všech trhů mezi sebou. Vídeň je svou atmosférou jednoduše jedinečná. Do Krakova se dostanete vlakem za necelých 6 hodin, což už je poměrně dost. Ale krása tohoto polského města vám jistě vynahradí dlouhou cestu!

Největší dobroty

Jak jsme si již řekli, trdelník rozhodně není prastaré české tradiční “cukroví”. Vznikl v rumunském Sedmihradsku, které je dnes známé spíš pod jménem Transylvánie. Odtud se díky Maďarům dostal do slovenského města Skalice. Dutý válec, tahle kremrole bez náplně se objevuje i v dalších evropských státech. Například Rakousko, Německo, Lucembursko, Litva, Polsko či Švédsko. Samozřejmě najdeme trdelníky i v Maďarsku a Rumunsku, kde v podstatě vznikly. V Maďarsku je trdlo, maďarsky kürtőskalács, běžným pokrmem. Původně se kynuté těsto navíjelo na bukový válec a peklo se nad dřevěným uhlím. Dnes je dřevěný válec nahrazen kovovým a už není tak slavnostní a výjimečný jako dříve. Mnoho lidí si trdelníky peče i přes rok a my si ukážeme, jak na to!

Jak na domácí trdelník?

  • Do mísy prosejte 250 g hladké mouky, doprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte 10 g droždí, 15 g cukru krupice a vše zalijte několika lžícemi vlažného mléka. Až vám vzejde kvásek, přidejte 40 g másla, 1 vejce, cca 1 dl mléka a vše promíchejte. Hladké a nelepivé těsto nechte 40 minut kynout.
  • Poté těsto vyválejte na 5 mm tlustý plát. Z něj vytvořte centimetr široké proužky, širší proužky nevadí. Poté je namotejte na kremrolové trubičky nebo na zavařovací sklenice obalené alobalem. Proužky by se měly překrývat, aby trdelník držel hezky pohromadě. Pak už stačí potřít těsto rozšlehaným vejcem a péct na 180℃ přibližně 10 minut. Dejte pozor na rozpálený plech!
  • Než dáme formy do trouby, obalte trdla ve skořicovém cukru nebo nasekaných oříšcích. Když jsou dozlatova upečené, obalte je znovu ve vámi zvolené směsi a můžete podávat. Dobrou chuť!

 

TIP!
Jak správně ošetřit popálení?
Zamezíme dalšímu působení tepla. Případné příškvarky (části oděvu) neodtrháváme!
Popálená místa chladíme nejlépe tekoucí vodou. Pozor ale na podchlazení!
Popáleniny vyššího stupně lze sterilně překrýt a vydezinfikovat.
V případě rozsáhlejších popálenin voláme záchrannou službu.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

Pečené kaštany

Kromě svařáku a medoviny je hlavním lákadlem na vánočních trzích – alespoň co se dobrot týče – kornout pečených kaštanů. Jenže ruku na srdce – kdo z nás si je umí při procházení se po trhu vychutnat? Často jsou ještě pořádně horké, takže popálené prsty i pusa jsou tu coby dup. Navíc slupka se často loupe opravdu ztuha. No, nakonec z toho většinou žádná velká slast není. Proto je lepší připravit si kaštany v klidu doma! Jak na to?

Jedlé kaštany koupíte v běžném supermarketu. Před přípravou nařízněte slupku do tvaru kříže – opatrně, slupka je hladká a pěkně klouže! Řez musí být dlouhý a hluboký. Takže si předtím pro jistotu zkontrolujte lékárničku 😉

Připravené kaštany můžete péct na pánvi – hotové jsou, když se krásně rozvoní, syčí a slupka je přiměřeně nahnědlá. Připravit je můžete i v troubě. Na plech je naskládejte řezem nahoru a pečte na 200°C, dokud nezačnou mít krásně tmavou barvu.

 

Bezpečnost nade vše

V poslední době se ve světě šíří strach z teroristických útoků a z atentátů, a to právě i na vánočních trzích. Tomu my jako běžní lidé zabránit nedokážeme, ale předcházet zranění jde i jinak. K úhoně můžeme přijít během Vánoc i doma. Při pečení si často způsobíme drobné popáleniny a říznutí. V takových případech je dobré mít po ruce vybavenou lékárničku. To ale vy, naši čtenáři, dobře víte. 😉

 

Tak krásné Vánoce všem!

Betadine® je tu pro Vás již více než 40 let

© Egis Praha, spol. s. r. o., 2019

Před užitím přípravku si pozorně přečtěte příbalový leták.

Reklama na lék. Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok k zevnímu použití a Betadine®, 100 mg/g mast k zevnímu použití. Léčivá látka povidonum iodinatum. Použití u novorozenců a kojenců do 6 měsíců pouze na základě rozhodnutí lékaře. Volně prodejný registrovaný léčivý přípravek. Egis Praha, spol. s.r.o., Ovocný trh 8, Praha 1, tel.: 227 129 111, www.egispraha.cz.

Betadine® je tu pro Vás již více než 40 let

    

Před užitím přípravku si pozorně přečtěte příbalový leták.

Reklama na lék. Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok k zevnímu použití a Betadine®, 100 mg/g mast k zevnímu použití. Léčivá látka povidonum iodinatum. Použití u novorozenců a kojenců do 6 měsíců pouze na základě rozhodnutí lékaře. Volně prodejný registrovaný léčivý přípravek. Egis Praha, spol. s.r.o., Ovocný trh 8, Praha 1, tel.: 227 129 111, www.egispraha.cz.

© Egis Praha, spol. s. r. o., 2019