Betadine® blog

10 nejbláznivějších sportů světa

Červen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Běhání, cyklistika, kolečkové brusle… to jsou sporty, které dnes dělá skoro každý. Pokud jste ale duší dobrodruh a toužíte po adrenalinu, máme pro vás 10 tipů na sporty, o kterých byste (asi) měli vědět. A klidně se s vámi vsadíme, že o většině z nich jste nikdy neslyšeli.

 

Pokud byste se do některého z nich chtěli pustit, je na místě zamyslet se, jestli jste opravdu tak odvážní, nebo jen milujete netradiční životní styl. Ať už je to jakkoliv, doporučujeme si dobře rozmyslet, jestli některý z těchto výstřelků zkoušet. Přestože každý sport skýtá svá rizika, tyto patří mezi extrémní, a my doporučujeme zůstat spíš u teorie a představivosti. Přinášíme vám je jako zajímavost, protože při jejich provozování hrozí rozhodně vyšší nebezpečí zranění než při „běžných“ sportech (ale i při nich je určitě dobré mít po ruce lékárničku). Vždy dbejte na své bezpečí, používejte ochranné pomůcky a neriskujte!

 

1. Podvodní hokej vzhůru nohama

Začneme hned pěkně zostra. Pro milovníky otužování je tohle ideální sport. Nejsou potřeba brusle, ale ploutve, a na potápěčskou láhev rovnou zapomeňte. Výbava pro tenhle sport je neopren, maska, šnorchl, hokejka a nafukovací puk.

Hra je náročná nejen v tom, že se hraje v ledové vodě, ale i v pozici hlavou dolů, a navíc musí být hráči opravdu rychlí. Jakmile jim po pár desítkách vteřin dojde dech, musí hru přerušit a nadechnout se.

Pokud si říkáte, který blázen by něco takového podstupoval, tak vězte, že tenhle sport je velmi populární ve Finsku a (samozřejmě) v Rusku, ale překvapivě i v Německu.

 

2. Páka palci u nohou

Páku známe už od školních let, tohle je ale její zajímavější varianta. Už od roku 1974 se soutěží v tom, který zápasník má silnější palce u nohou. Protivníci se do sebe zaklesnou palci u nohou, plosky nohou se dotýkají, a pak už jde jen o to, kdo dřív protivníka srazí. Asi nikoho z nás nepřekvapí, že tahle hra vznikla, diplomaticky řečeno, pod vlivem…

 

3. Hobby Horsing

Tenhle sport je velmi rozšířen mezi malými milovnicemi koní, kterým ale rodiče opravdového koně dopřát nechtějí nebo nemůžou. Hobby Horsing spočívá v napodobování jezdeckých disciplín pomocí koníka na tyči. Ve Finsku se dokonce pořádají i národní šampionáty, kterých se účastní až 5 000 lidí. Takže ano, tomuhle absurdnímu sportu se někdo opravdu věnuje i závodně, a opravdu ho někdo s naprostou vážností trénuje.

Na druhou stranu, pokud i vaše dcerka zoufale touží po jezdectví, je snazší a levnější jí pořídit (nebo vyrobit) koníka na tyči. Výhodou je, že se dítko bude pořádně hýbat. Vždyť nejlepší na koních je to, že běhají a skáčou, no ne? ?

 

 

4. Famfrpál

Asi si právě říkáte, že jsme se zastavili u dětských her. Budete se divit (i my jsme se divili), ale hru, která spatřila světlo světa společně s Harry Potterem, milují i dospělí. Protože ale létající košťata (zatím) existují opravdu jen v čarodějném světě, pokud si famfrpál budete chtít zahrát, musíte se spokojit s pláštěm a koštětem mezi nohama. Že by klučičí alternativa k Hobby Horsingu?

 

5. Nošení žen

Možná jste něco takového hrávali jako děti, anebo jste se s podobnou zábavou setkali třeba na svatbě. Pravidla nejsou nijak složitá: Muž má na zádech ženu, a musí s ní co nejrychleji přeběhnout překážkovou dráhu. Z vlastních vzpomínek z téhle divočiny víme, že zranění se často žádný z účastníků nevyhne. Je proto vždycky dobré mít po ruce lékárničku. Ještě lepší je ale neriskovat, protože při této aktivitě hrozí i vážná zranění. Za nás je lepší ženu v náručí spíš jen držet, než s ní běhat. ?

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

 

6. Skibobbing

Že jsou milovníci lyžování a cyklistiky často jednou a touž osobou asi nikoho nepřekvapí, že ale někoho napadne lyžování s cyklistikou spojit do jednoho, to už je trochu úlet. A přesto skibobbing opravdu existuje. Představte si bicykl, který má místo kol krátké lyže. Máte? Tak to je ono. Tenhle sport, při němž nejčastěji přijdou k úrazu intimní partie závodníka, má dokonce i svou mezinárodní federaci.

 

7. Let na čemkoli

Něco mezi „sjezdem na čemkoli“ z legendárního českého rodinného filmu S tebou mě baví svět a létajícím kolem Jana Tleskače. Závod, který má pod křídly známý energetický nápoj, vyzývá soutěžící, aby na vlastnoručně vyrobených strojích doletěli co nejdál dovedou. Přistávací plocha je na vodě – na jezeře, moři nebo řece. Když se akce konala v Praze, přistávalo se na Vltavě. Nejdelší let se povedl soutěžícímu v Kalifornii – uletěl úctyhodných 78 metrů! A zde opět apelujeme na zdravý rozum všech milovníků létání: neriskujte a raději se držte při zemi!

 

 

8. Želví závody

Tuhle hru můžete poměrně bezpečně provozovat i doma, a asi se ani nemusíte moc bát nechat ji hrát samotné děti. Spočívá totiž v tom, že do kruhu umístíte želvy (alternativou můžou být ale třeba i šneci nebo žáby), a… to je vše. Pak už jen čekáte, kterou želvu to jako první přestane v kruhu bavit a vyleze z něj ven, aby se následně stala vítězkou klání. Zásadní je, že lidští účastníci nesmí zvířecí závodníky nijak pošťuchovat nebo jinak ovlivňovat, je třeba ponechat jim volný pohyb a zvířátka nijak netrápit.

Zábava? Ani ne. Adrenalin? Vůbec. Riziko? V podstatě nulové.

 

9. Házení podkovou

Kdo nemá podkovy, může házet kroužky, anebo si zaběhnout do nejbližší stáje a o pár vyřazených podkov místní koňáky poprosit. Pak stačí jen zapíchnout do země kolíky a házet podkovy tak, aby nejlépe zůstaly kolem kolíku obtočené. Trénujete přesnost, a pokud házíte skutečnými podkovami, tak si i docela zaposilujete.

Že vám to mezi ostatní „divnosporty“ moc nezapadá? To v Austrálii, tam se hází tuňákem a v Americe dýněmi…

 

10. Tři prasátka

Těžko vybrat, která hra nebo sport z naší desítky je nejbláznivější, číslo 10 ale za nás patří na nejvyšší příčky. Tenhle 3kolový sport totiž spočívá v tom, že se soutěžící potápějí pro opravdový „poklad“ – prasečí nožičku, následně skáčou placáky do bahna, a jako zlatý hřeb soutěžního dne pak přichází na řadu soutěž v co nejvěrohodnějším napodobování prasečího chrochtání. Zkrátka dokonalost sama!

Tak co říkáte, není nakonec lepší zůstat u „nudného“ volejbalu, fotbalu nebo joggingu?

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.