Betadine® blog

Vaginální čípky Betadine – užitečný pomocník pro ženy

Květen 2023

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Když se řekne dezinfekce, představíme si s největší pravděpodobností roztok nebo mast, které použijeme v případě drobných zranění. Postižené místo dezinfekcí vyčistíme, a můžeme tak předejít zánětu. Jak je to ale s intimními partiemi? Kolik žen se potýká s více či méně závažnými intimními problémy a kolik o nich dokáže otevřeně mluvit a skutečně je řeší? Vaginální čípky Betadine jsou diskrétní a užitečný pomocník, který by neměl chybět v žádné koupelně či dámské kabelce.

 

Dámská intimita by rozhodně neměla být tabu. Ani pro dámy samotné, ani pro společnost obecně. Mnoho žen je aktivní, studují, pracují, starají se o děti, o domácnost, sportují, často toho dělají z výše zmíněného více zároveň. Jsou milujícími matkami i pozornými partnerkami. O to víc je pak pro ženu nepříjemné, když se (často doslova za běhu) musí potýkat se zdravotními potížemi – intimní nevyjímaje. Jak je to tedy s intimní hygienou a prevencí? Přiznejte si, dámy, kolik z vás nad občasnými potížemi mávne rukou a „běží dál“?

 

Nebojte se problém připustit a řešit

Ať už jde o obyčejné koupání v bazénu, rybníku či moři a následné nepříjemné kvasinkové infekce nebo o gynekologické potíže po zákroku či po porodu, vaginální čípky Betadine mohou být velmi užitečným a spolehlivým pomocníkem každé ženy. Nejdůležitější vždy je, nezavírat před problémem oči, vnímat svoje tělo, a hlavně nebát se o intimitě mluvit a říct si o pomoc, ať už to znamená zajít do lékárny nebo k lékaři. Novinkou nyní je, že Betadine vaginální čípky 7 ks jsou volně prodejné bez lékařského předpisu.

 

VÍTE, ŽE…

Vaginální čípky Betadine 7 ks jsou již volně prodejné bez lékařského předpisu?

 

V jakých případech po čípku sáhnout

Čípky Betadine mohou pomoci při akutních nebo chronických zánětech pochvy a při bakteriálních, mykotických či smíšených infekcích. Vaginální infekce se totiž mohou objevit i po léčbě antibiotiky nebo steroidy. Dále jsou čípky užitečné také v rámci prevence a „vyčištění“ (dezinfekce) vaginálního prostředí jak před chirurgickým zákrokem, tak i po něm. V případě čípků je také účinnou látkou elementární jod, ničí široké spektrum bakterií, virů, hub i některé prvoky.

 

Kdy zajít do lékárny a kdy raději rovnou k lékaři?

Do lékárny neváhejte skočit v případě běžné infekce, která vás potká třeba po plavání a koupaní, ať už na koupališti nebo v přírodě. Zrovna tak byste neměla podceňovat ani nepatrné ranky, trhlinky a další drobná poranění vaginální stěny po bouřlivé noci s partnerem. Během čekání, až „se to samo zahojí“, by mohlo místo toho dojít k zánětu, a ten pak stejně budete muset řešit. Samozřejmě pak k lékaři zajděte vždy, pokud jste si čípky „naordinovala“ sama po konzultaci v lékárně, a potíže ani po několika dnech neustupují, popř. se váš stav zhoršuje. O užívání Betadine se poraďte s lékařem při jejich užití jako prevenci před plánovaným chirurgickým zákrokem nebo v rámci léčby po něm.

 

Je to jednodušší, než si myslíte…

Přinesla jste si z lékárny vaginální čípky Betadine. Čípky je potřeba uchovávat v chladničce (ideální teplota prostředí 2–8 °C). Při použití se vždy řiďte radami a doporučením lékaře či lékárníka. Obecně však platí, že k léčbě méně závažných infekcí se doporučuje aplikovat čípek jednou denně po dobu sedmi dní. U přetrvávajících infekcí je pak rozhodně na místě poradit se s lékařem, který může nařídit další léčbu nebo třeba aplikaci dvakrát denně. Před použitím je vhodné čípek navlhčit vodou a zavést do pochvy večer před spaním. Navlhčení jednak napomůže uvolnění léčivých látek, zároveň zabrání lokálnímu podráždění. Během používání čípků se doporučuje používat hygienické vložky a aplikaci čípků není nutné přerušit ani při menstruačním krvácení, takže léčba může plynule pokračovat.

 

NEZAPOMEŇTE:

U dětí, dospívajících a pubertálních dívek je použití vaginálních čípků vyloučeno.

Nebojte se o intimních problémech mluvit, a hlavně je řešit. Můžete si ušetřit vznik mnohem závažnějších problémů.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.