Betadine® blog

Léto, děti a tábory

Srpen 2023

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Děti jsou mnohdy jako magnet na drobné úrazy, oděrky, škrábance a jiné nehody. A obzvlášť, jsou-li v kolektivu dalších dětí a zapálené do táborové hry či bojovky. To pak často týmový duch a zvýšený adrenalin přebije obvyklou opatrnost a zdrženlivost. Hups, a uklouznutí při sprintu do cíle je tu!

 

Vycházející slunce, paprsky ozařující vrcholky stromů a bílé celty stanů, dřevěný totem uprostřed tábořiště… A zvuk gongu či zvonu coby budíčku. Je vám tohle všechno důvěrně známé? Málokdo z nás nezažil v dětství klasický letní tábor. Mnoho dospívajících účastníků dokonce pak na tábory jezdí dál jako vedoucí – možná i proto, aby nepřišli o tu kouzelnou atmosféru a měli i nadále možnost na chvíli utéct realitě.

 

Důležitá pravidla

  • Vybavená lékárnička a proškolený zdravotník jsou povinnou součástí každého tábora – i příměstského (tedy takového, kde děti nepřespávají).

 

  • Děti do 18 let věku se nesmí ošetřovat samy! Aplikovat dezinfekci či podávat jakékoliv léky jim může pouze dospělá a proškolená osoba.

 

  • Rodiče jsou povinni uvést pravdivé informace o zdravotním stavu svých dětí jako je alergie, astma, ale i pravidelně užívané léky a dávkování a předat tyto léky zdravotníkovi. Na jejich užívání po dobu tábora dohlíží on. Protože součástí táborových lékárniček je často dezinfekce Betadine (především z důvodu, že při aplikaci nepálí), rodiče by si měli být jisti, že jejich dítě nemá alergii na jód, a v případě, že ji má, to vedení tábora nahlásit.

 

Oblíbené táborové hry a co se může přihodit

  • Přetahování o lano

Mezi dvěma stromy je napnuté lano, uprostřed pod lanem je vyznačená čára. Na povel se oba týmy rozběhnou k lanu a mají za úkol ho celé přetáhnout na svoji stranu čáry. Nejdříve ještě musí lano odvázat od stromu na straně soupeře.

Snadno může dojít třeba k drobným spáleninám a oděrkám od lana na prstech a dlaních. Stačí, když jeden lano pevně drží a druhá strana za něj prudčeji trhne. Nejedná se o hluboké rány, je ale určitě na místě ošetření oděrek dezinfekční mastí nebo roztokem Betadine.

 

  • Trojnohý běh

Děti se rozdělí do dvojic. Jejich úkolem je proběhnout jednoduchý slalom v co nejkratším čase. Děti běží vedle sebe tak, že mají svázané nohy (levá noha jednoho s pravou nohou druhého). Která dvojice proběhne trať v nejlepším čase, vyhrává.

Je asi více než jasné, co se může při téhle zábavné soutěži stát. Sladit pohyby v rámci dvojice není vůbec jednoduché, a tak zakopnutí a následný pád na zem je často nevyhnutelný. Snad nejčastější dětský úraz, odřená kolena, snadno ošetříme Betadine dezinfekčním roztokem. Nejprve ale ránu důkladně umyjte čistou vodou, odstraňte šetrně veškeré nečistoty (kamínky, písek, hlínu, listí…), a až pak naneste dezinfekci na ránu samotnou i její bezprostřední okolí.

 

  • Sbírání listů

Napíšeme pět, popř. deset názvů stromů či keřů, které rostou v okolí tábora. Úkolem dětí je přinést v časovém limitu (např. deset minut) jejich listy. Podle toho, kolik přinesou správných listů, získávají děti body. Lze soutěžit za jednotlivce i týmy.

Při honbě za úlovkem děti často zapomenou dávat pozor a nevyhnou se třeba kopřivám, trnům v ostružiní nebo zadření třísky z větve stromu. Třísku by se nikdo neměl snažit vytáhnout „ručně“ prsty, to je nejlepší způsob, jak ji zlomit a kousek dřeva zůstane pod kůží. Vždy použijte pinzetu a ujistěte se, že v kůži nezůstal žádný úlomek. Ranka, byť vypadá drobně, může být hluboká, proto je určitě vhodné ji ošetřit dezinfekčním roztokem, čímž předejdete pozdějšímu zánětu.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.