Betadine® blog

Jedeme k moři! Na co si dát pozor?

Červenec 2023

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Léto a prázdniny jsou obdobím nejen spousty zážitků a dobrodružství, ale bohužel i zvýšeného rizika zranění a úrazů. A ty se nám nemusí vyhnout ani na dovolené v zahraničí. Možná si říkáte, že když budete jen ležet na pláži a občas se půjdete schladit do moře, tak se vám nemůže nic stát. Opak je ale pravdou. I slunečné pobřeží může skrývat plno nástrah.

 

Opalování ano, ale…

Asi jako první každého z nás napadne spálení od sluníčka. Vyzbrojit se opalovacími krémy je samozřejmě nejlepší způsob, jak mu předejít. Mějte na paměti, že nejvíce citlivá a ke spálení náchylná jsou ta místa, která běžně slunečnímu záření nevystavujete (pokud tedy už od dubna nechodíte v plavkách a nechytáte každý paprsek). Často si spálíme ramena, břicho, záda, stehna, nebo třeba nárty; a to i skrz vodní hladinu. Každý jistě máme nějakou naší „Achillovu patu“ a namazání těchto míst opalovacím krémem bychom měli věnovat zvýšenou pozornost. Nezapomínejme ale ani na tělová mléka a krémy po opalování. Jednak pokožku příjemně chladí, regenerují, ale i prodlouží naše opálení.

A co dělat, když se přece jen spálíme? Kůže sice za pár dnů zhnědne a přestane bolet, ale těch pár dnů může být velmi nepříjemných. Rozhodně pokožce ulevíte studenou vodou, chladivými obklady a přípravky po opalování; ideální jsou krémy či spreje k tomu určené. Výhodou spreje je, že nemusíme pokožku ještě dráždit roztíráním krému. Pokud se budete i následující den pohybovat na slunci, určitě je vhodné postižené místo zakrýt třeba prodyšnou látkou a nevystavovat ho ihned znovu slunečnímu záření.

 

Obyvatelé mořského dna

Jestli jste někdy šlápli na mořského ježka, víte sami moc dobře, jak nepříjemné to je. Pokud ne, buďte jedině rádi. Mořští ježci žijí na dnech oceánů a moří po celém světě, více se ale vyskytují v teplejších oblastech. Pokud na ně, byť omylem, šlápnete, jejich bodliny se zapíchnou do kůže, kde se mohou zalomit. Ježci navíc skrz bodliny vylučují jed. Měli byste je tedy co nejdříve vytáhnout a poraněné místo ošetřit. Jak správně postupovat?

Bodliny vytahujte pinzetou a pokud možno pomalu a opatrně, ať se nezlomí a nezůstane část v kůži. V takovém případě byste museli vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Tu určitě vyhledejte v případě, že si nejste jisti, zda jste vytáhli všechny ostny, zrovna tak, jestliže se u vás projeví nevolnosti, potíže s dýcháním, bolest na hrudi, příznaky infekce jako je zarudnutí či hnisání rány.

Po odstranění všech bodlin je potřeba ránu vypláchnout a vyčistit. K tomu použijte čistou pitnou vodu, a následně na ránu aplikujte dezinfekci Betadine.

Pokud se vám nepodařilo vytáhnout všechny bodliny, můžete také místo na pár desítek minut ponořit do teplé vody, která napomůže jejich uvolnění z těla. Zrovna tak nepoužívejte obvazy nebo náplasti. Ostny, které zůstaly v těle, musí mít „volnou cestu ven“, abyste předešli bakteriální infekci a nebyli dlouhodobě vystaveni účinkům jedu.

Ránu byste také měli preventivně potřít antibiotickou či dezinfekční mastí. Rozhodně není na škodu mít v lékárničce Betadine mast, která má antiseptický a dezinfekční účinek a působí proti bakteriím, virům, plísním a prvokům. V případě jakýchkoliv potíží, zhoršení celkového stavu, zarudnutí rány, otoku či hnisání vyhledejte lékaře.

 

 

Výlet na útesy

Procházka po pobřeží při západu slunce je jistě romantická, ale buďte opatrní, jakou trasu volíte. Skály a útesy omývané vlnami a zpěněnou vodou jsou lákavé, ale mokré kameny bývají zpravidla velmi kluzké – a vlivem dlouhodobého působení mořské vody jsou povrchy balvanů na mnoha místech porušené a ostré. Většinou se na podobné místo vypravíme v žabkách či sandálech, protože se přece jdeme „jen kousek projít z pláže“ a uklouznutí je tu hned. Odřené koleno, dlaň nebo rovnou celý bok jistě není nic příjemného a už vůbec ne, když u sebe kromě šátku nebo trička přes plavky nic nemáme (asi nikdo se nechodí kochat západem slunce s dezinfekcí v ruce).

Vraťte se tedy pokud možno co nejrychleji „do civilizace“; do svého pokoje, na recepci hotelu nebo aspoň do jakékoliv restaurace či kavárny, kde můžete požádat o čistou pitnou vodu. Odřené místo důkladně omyjte a očistěte. Čím déle necháte odřeniny a krev na nich zasychat, tím větší je pravděpodobnost, že se vytvoří strup, který bude v následujících dnech při každém pohybu nepříjemně pnout a praskat. O pálení při střetu se slanou mořskou vodou nemluvě. Po omytí přichází na řadu Betadine. Dezinfekci ve formě roztoku můžete použít na menší či hlubší rány, naopak na rozsáhlejší či povrchové odřeniny je vhodnější Betadine mast.

Mimochodem, víte, že jsme pro vás připravili slovníček první pomoci?

Základně vybavená lékárnička by s vámi zkrátka měla cestovat všude; nejen na chalupu nebo výlet na kolech, ale i k moři. A nejlépe si ji přihoďte i přímo do plážové tašky, protože jeden prostě nikdy neví. Hlavně si dovolenou, ať už ji budete trávit kdekoliv, pořádně užijte a ať se vám úrazy vyhýbají!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.