Betadine® blog

10 tipů, jak na adventní věnec

Listopad 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Je tady advent – nejkrásnější a nejkouzelnější část roku. A co dělá advent adventem? Mimo jiné i krásný věnec. Při jeho výrobě si můžete užít spoustu zábavy. Tak jdeme na to!

 

První tip: Zásadní je mít pořádnou zásobu větviček.

Ty rozhodně netrhejte nebo nestříhejte přímo ze stromků, jste přece ohleduplní k přírodě. Při procházce v lese se dá najít spousta odřezků nebo polámaných větví, které se dají použít.

Druhý tip: Aby byl věnec co nejhezčí, je skvělé použít větvičky z různých stromů.

Nejběžnější je smrk, ten ale rychle opadává. Krásná je třeba stříbrná jedle, krásně vypadá i jalovec nebo buksus. Dejte ale pozor na tis – my dospěláci víme, že je jedovatý, ale dětským pomocníkům do ruky určitě nepatří, a pozor i na domácí zvířátka!

Třetí tip: Větvičky nastříhejte na přibližně stejně dlouhé části a svažte je do svazečků.

Budou líp držet a celkově se s nimi lépe manipuluje. Svazečky můžou být jednodruhové, ale můžete i různé druhy větviček smíchat dohromady. Na svázání můžete použít jak zelený zahradnický drátek, tak i běžný režný provázek.

Čtvrtý tip: Používejte rukavice.

Jehličí je pichlavé, a pokud používáte drátek, i ten může nepěkně píchat… Když už se to stane, skočte si pro lékárničku a zranění ošetřete, abyste předešli nepříjemné infekci.

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Pátý tip: Používejte slaměný korpus.

Polystyrenový by nemusel pevné utažení větviček provázkem nebo drátkem vydržet. Asi si dovedete představit ten zmar, když korpus neopatrným utažením přeříznete, a rázem máte po věnci.

Šestý tip: Ozdoby si připravte předem.

Krásně vypadají třeba sušené pomeranče nebo limetky, a to chce nachystat pár dní dopředu. A asi všichni známe i tu chvíli, kdy si vzpomenete, že vám vlastně už vloni chyběl bodec pro svíčku, a ani letos tak nemáte svíčku kam do věnce zapíchnout. Pokud věnec věšíte na dveře nebo na okno, vypadá krásně, když ho omotáte světelným řetězem na baterky. Bateriový zdroj snadno schováte zezadu do větviček.

Sedmý tip: Pokud věnec věšíte na dveře, podlepte ho, a ten na stole položte na podložku.

Obzvlášť pokud věnec omotáváte drátkem, mohl by vám dveře poškrábat. Na stole pak může vosk hořících svíček protéct až na ubrus nebo na stůl.

Osmý tip: Ozdoby na věnec nejsnáze přiděláte tavnou pistolí.

Ta ale rozhodně nepatří do rukou dětem! I vy ale při manipulaci s ní buďte opatrní, aby se tyčinky rozehřály tak, aby lepily, musí dosáhnout teploty 200 °C, a horká je samozřejmě i přední část pistole.

Devátý tip: Věnec můžete vyrobit i z netradičních materiálů.

Třeba z šišek, korkových zátek, vánočních koulí, látek, stuh nebo papíru.

Desátý tip: Adventní věnec můžete také věnovat.

Je to originální a krásný dárek při adventní návštěvě.

 

Hotovo? Tak teď už si jen pustit pohádky, dát něco dobrého a užívat si adventní pohody!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.