Betadine® blog

5 vánočních DIY tipů

Prosinec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Možná chcete o adventu „jen“ zabavit sebe i děti, a ukrátit si tak čekání na Ježíška, anebo hledáte tip na drobné dárečky pro kamarádky, paní učitelku nebo kolegy v práci. Právě takové tipy na originální a snadné „do it yourself“ dárečky jsme pro vás připravili. Pusťme se do toho!

 

Výhodou takového DIY domácího tvoření je, že využijete i materiály, které byste asi vyhodili. Třeba novinový papír, reklamní letáky, hliníkové kapsle od kávy, korky, hliníkové kalíšky od čajových svíček… Tvoření z takových materiálů se říká upcyklinkg. Výhodou je, že se nemusíte bát experimentování, protože když se vám dílo třeba nepovede, máte náhradního materiálu určitě dost. A hlavně: Je to ekofriendly!

 

A protože teď máme advent, tak si připravíme věnce, andílky, a další vánoční ozdobičky. Jak na adventní věnec jsme vám psali v samostatném článku i videu, a taky už jsme vám přinesli 10 tipů na advent. Už jste je také četli a viděli?

 

 

Andělíček z papíru

Krásného trubičkového andílka můžete připravit z novin nebo letáků. Dobré je použít spíše hrubší papír, který příliš neklouže a není moc jemný, aby se netrhal a neohýbal. Ačkoli se může zdát, že vyrobit takového andílka je brnkačka, už jen samotné motání trubiček může dát jednomu pěkně zabrat. Schválně, kdo bude mít jako první namotáno všech (alespoň) 13 trubiček, které na andílka potřebujete?

Trubičky k sobě připevněte buď lepidlem, tavnou pistolí (tu ale radši držte dál od dětských ruček), provázkem nebo drátkem.

 

 

Stejně jako u tavné pistole dejte i u drátku pozor na zranění – takový ostrý konec drátku, který je třeba zahnout, aby z andílka netrčel, může bolestivě zajet rovnou do prstu – au! Vybavená lékárnička to jistí!

Pokud by se přihodilo zranění, nejprve ho opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

 

Andílek z kávových kapslí

Domácí kávovar na kapsle je oblíbenou možností, jak si i doma vychutnat výbornou kávu jako z kavárny. Kapsličky navíc bývají krásně barevné, a tak není divu, že se z nich často tvoří dekorace, šperky, ale i sochy.

My si z nich můžeme vyrobit zvoneček, panenku, anebo právě andílka. Jak na to?

Nejprve je potřeba použitou kapsličku dobře vyčistit. Otevřete ji pomocí řezačky anebo ostrého, špičatého kuchyňského nože. Dávejte dobrý pozor, hliník je měkký a dost klouže, a tak se může snadno stát, že vám zajede rovnou do prstu. Ale pozor – řezák ani tavná pistole rozhodně nepatří do rukou dětem!

 

Kávový lógr z kapsle vyklepněte, a pořádně ji vymyjte. Kapsličku následně upravte podle toho, co budete tvořit. Pokud budete dělat zvoneček, nemusíte už nic řezat, stačí šídlem propíchnout ve vrchní části dárku. Pokud byste ale chtěli vyrábět panenku nebo andílka, je třeba odříznout i vrchní díl, aby se dala pěkně natvarovat sukýnka. Nejlépe ji vytvarujete pomocí ketlovacích kleští.

Potom už jen dozdobte – provlečte ketlovací jehlu, flitrem vytvoříte vršek sukničky, korálkem hlavičku, můžete přidat křidýlky, hvězdičky, flitry… zkrátka fantazii se meze nekladou. Jehlu pak pořádně dotáhněte a vytvořte očko, abyste mohli andílka pověsit třeba na stromeček.

 

 

 

 

 

Korkové zátky

Z těch je možné tvořit až do aleluja! Můžete z nich vyrobit jakékoli postavičky třeba do loutkového divadla. O adventu je prima vyrobit si anděla, čerta a Mikuláše, anebo rovnou celý betlém.

Na tělíčko použijte celé korky, hlavičky pak tvořte z plátků korku nakrájeného. Můžete je na tělíčko buď přilepit, nebo připíchnout třeba kouskem párátka – to určitě znáte z tvoření kaštanových zvířátek.

Postavičky ozdobte kousky látek, peříčky, stužkami, krajkami, korálky, flitry… zkrátka čímkoli, co máte po ruce.

Na konci se jen rozhodněte, jestli je chcete zavěsit – pak nezapomeňte vytvořit poutko –, anebo zapíchnout třeba do květináče – šup se špejlí do spodní strany. A pokud tvoříte betlém, stačí je postavit nebo položit, případně zafixovat tavnou pistolí.

 

 

Hliníkové lístečky

Pokud milujete čajové svíčky, určitě v jednom kuse vyhazujete hliníkové kalíšky. Místo toho je teď začněte schovávat, a vytvořte si z nich parádní věnec. Prázdný kalíšek přehněte do tvaru lodičky, kterou pak vyválejte pomocí válečku na těsto. Vzniklé lístečky můžete připevnit na věncový korpus, nebo je spojte drátkem do kulatého tvaru, nastříkejte zlatým, stříbrným nebo bronzovým sprejem, a voilà, máte originální svícen nebo věnec.

 

 

Kulíškový řetěz

Zbyly vám kartonové role z balicích papírů? Anebo ruličky od toaletního papíru? Prima, máte základ na tyhle krásné dekorace.

Roli nastříhejte na úzké kroužky. Vezměte si klubíčko vlny a nastříhejte si stejně dlouhé provázky – asi tak 15 cm dlouhé. Ty omotejte kolem kartonového kroužku a udělejte smyčky, aby vlna visela jako vlásky. Až budete mít vlnou kroužek omotaný kolem dokola, visející provázky vlny provlečte kroužkem dovnitř. Udělejte si malou kuličku z vaty, kterou vložte dovnitř kroužku. Vlnu nad vatovou kuličkou svažte, zbytek cancourků ostříhejte, a máte krásný kulíšek i s bambulí.

Kulíšky můžete zavěsit na provázek jako řetěz, anebo jimi můžete ozdobit dárečky.

 

 

A pokud si na samostatné tvoření netroufáte, mrkněte se po nějakém kurzu nebo workshopu. Zajít můžete třeba k Ester do Kreativního ateliéru.

 

Přejeme vám krásný a kreativní advent!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.