Betadine® blog

Betadine: dezinfekce mnoha tváří

Březen 2023

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Pokud už jste se s dezinfekcí Betadine setkali, pravděpodobně se vám vybaví malá zelená lahvička obsahující tekutinu žlutohnědé barvy. Víte ale, že Betadine existuje i ve formě masti, mýdla a vaginálních čípků? Kdy, jak a na co všechno se různé formy dají použít, jak to, že Betadine dezinfekce nepálí a ptáte se, proč ta zvláštní barva? Na všechny tyto otázky vám v článku odpovíme.

 

Dezinfekční roztok

Betadine je dezinfekce na bázi vodního roztoku, kterou je možné aplikovat na celou řadu poranění; škrábnutí, oděrky, štípance od hmyzu, ale i řezné rány, popáleniny či vředy. Účinkuje proti virům, bakteriím i plísňovým kožním onemocněním. Dezinfekce se vstřebává do vrchní vrstvy pokožky, kde působí po dlouhou dobu, což velmi napomáhá úspěšnému hojení.

Odpověď na otázku, proč je tato dezinfekce žlutohnědé barvy (a zároveň, proč nepálí), je prostá: jód. Chemický prvek, jenž byl objeven roku 1811, se prokázal jako velmi účinný v boji proti bakteriím, virům, plísním i některým prvokům. Až o více jak století později, v roce 1955, byl na trh uveden žlutohnědý amorfní prášek a rychle se stal hojně vyhledávanou a využívanou dezinfekcí jak širokou veřejností, tak i ve zdravotnictví.

Pro dezinfekci kůže se většinou používají tzv. jodované povidony, tedy přípravky s vázaným jódem, které jsou k pokožce mnohem šetrnější než třeba jodová tinktura (lihový roztok jódu a jodidu draselného). Žlutohnědý roztok je vodou omyvatelný, lze ho tedy snadno smýt z pokožky, nehtů, vlasů nebo bez potíží vyprat z oblečení. Betadine se používá buď neředěný, tedy jako 10% roztok, nebo ho můžete ředit vodou v poměru 1 : 10. Naředěný roztok ale doporučujeme použít co nejdříve – na rozdíl od neředěného jej nelze skladovat a uchovávat.

 

Mast

Užívá se k „dlouhodobějšímu“ léčení (v rámci dní). Betadine mast má antiseptický a dezinfekční účinek, působí stejně jako roztok proti virům, bakteriím i plísním. Účinnou látkou je i v tomto případě jodovaný povidon. Mast se aplikuje na suchou očištěnou pokožku a je možné ji použít víckrát za den (s intervaly minimálně 4 hodiny). Lze s ní léčit např. odřeniny, popáleniny, štípnutí hmyzem, řezné a tržné rány, vředová onemocnění kůže (např. proleženiny, bércový vřed) nebo různá kožní onemocnění spojená s infekcí. Pozor, neměli byste však mast užívat déle než týden, pokud lékař neurčí jinak.

 

Dezinfekční mýdlo

Nenechte se zmást, v lékárnách či na e-shopech i tento přípravek najdete pod názvem „roztok“ – kožní, popř. chirurgický. Hlavním poznávacím znamením však je, že narozdíl od dezinfekce, která má zelenou lahvičku, mýdlo je v láhvi hnědé. Mýdlo ničí řadu choroboplodných zárodků (má tzv. antimikrobiální účinek), používá se k hygienické dezinfekci rukou a ve zdravotnictví k předoperační dezinfekci rukou. Tento přípravek je tedy určen jen pro dospělé a oproti dezinfekčnímu roztoku se neředí, vždy se používá koncentrovaný.

 

Ženy, pozor, novinka!

Vaginální čípky Betadine na trhu již nějakou dobu jsou, nicméně novinkou je, že jsou nyní volně prodejné bez lékařského předpisu. A v jakých případech můžete čípky využívat?

Dle vlastního uvážení nebo po poradě v lékárně při akutních infekcích, ať už bakteriálních, mykotických nebo těch, které se mohou objevit po léčbě antibiotiky či steroidy, při problémech po koupání v bazénu nebo na dovolené u moře a dalších náhlých potížích.

Použití v případě chronických zánětů či jako prevence vzniku zánětu před chirurgickým zákrokem nebo po zákroku, se pak doporučuje vždy konzultovat s lékařem.

 

Tak co, už víte, po které formě Betadine sáhnout? Možností je skutečně mnoho. Vždy se ovšem neváhejte poradit se svým lékařem či lékárníkem – zrovna tak v případě jakýchkoliv nežádoucích vedlejších účinků a lék samozřejmě nadále neužívejte. Neměli byste Betadine užívat ani v případě, že máte alergii na jód, jodovaný povidon či jakékoliv další složky jednotlivých forem Betadine přípravků (doporučujeme číst pečlivě příbalovou informaci).

Ať se vám nemoci a úrazy vyhýbají – a kdyby ne, mějte Betadine vždy po ruce!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.