Betadine® blog

Blízkost, která uklidňuje – Kontaktní zoo

Listopad 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Také jste jako děti rádi chodili do zoologické zahrady? Určitě si každý z nás pamatuje na ten pocit, když jsme si mohli prohlédnout exotická zvířata konečně naživo. Nechybělo vám však u zajímavé podívané ještě něco? Nechtěli jste si ta zvířátka pohladit, pohrát si s nimi nebo je nakrmit? Kontaktní zoologické zahrady toto nabízí všem svým návštěvníkům. O úžasné zážitky tak určitě nebude nouze!

Už po staletí je známo, že přímý kontakt se zvířetem působí blahodárně na lidskou psychiku, a v dnešní uspěchané době to platí dvojnásob. Kontaktní zoologické zahrady jsou tedy u nás čím dál oblíbenější. Každá z nich je originál a těší se velkému zájmu svých malých i velkých návštěvníků.

 

Jak to vlastně funguje?

Kdo by si myslel, že kontaktní Zoo je místem, kde se volně pohybují zvířata a dovoleno je úplně vše, určitě by se spletl. I v kontaktních zoologických zahradách jsou určitá pravidla, která chrání jak zvířata, tak i návštěvníky.  Přesto i jistá omezení rozhodně nebrání přímo fantastickému zážitku, na který budete s láskou dlouho vzpomínat.

Základním principem každé kontaktní zoologické zahrady je propojit lidi se zvířaty a umožnit jim vzájemný příjemný kontakt. Kdo by si nechtěl pohladit velbloudy, nakrmit roztomilé daňky nebo se dokonce pomazlit se lvíčetem? Fenomén kontaktních zoo, který se u nás stává čím dál víc populárnější, dokáže přirozeným způsobem propojit životy lidí a zvířat. Žádné klece a zákaz vstupu či dotykům. Tento druh zoologických zahrad v tom má jasno! Vzájemné přiblížení.

 

Víte, že…

… první česká nestátní kontaktní zoo byla založena už v roce 1997?

 

I kontaktní zoo má svá pravidla a doporučení, které nám lidem i zvířatům umožní bezproblémový zážitek. Která to jsou?

 

Co dělat a nedělat v kontaktní zoo?

 

Respekt především

I když jsou pravidla pro návštěvníky většinou svobodnější než v klasických zahradách, snažte se respektovat jak zvířata, tak chovatele.

 

Krmivo

Zpravidla platí, že se v každé zoo můžou zvířátka krmit pouze takovými potravinami, které pořídíte přímo v areálu, nevybočujte tedy z řady. Věříme, že jablíčko z vaší zahrádky je určitě to nejkrásnější a nejsladší, respektujme však rozhodnutí personálu i to, že každé zvíře je zvyklé na určitý druh potravy i čas stravování. Každé krmení konzultujte vždy s obsluhou.

 

 

TIP:

 Chcete pomoci zoologickým zahradám s krmivem? Nasbírejte kaštany a žaludy a přineste je přímo do zoo. Majitelé budou určitě rádi, a vás tak zahřeje příjemný pocit u srdce.

 

Ptejte se

Možná si říkáte, že chovatel kontaktních zoo je už ze všech těch dokola se opakujících otázek unavený, a tak mu nebudete přidávat. Otázky jsou ale opravdu důležité. Dost možná si hladíte roztomilou vydru poprvé, anebo je i vaší premiérou blízkost u velblouda. Odhoďte stud a zeptejte se na cokoli. Dozvíte se tak zajímavé odpovědi na své otázky, ale také mnohdy předejdete nepříjemnému zacházení se zvířetem jenom proto, že jste se nedoptali, jak a co máte správně dělat. Filozofie kontaktní zoo přeje sdílení, sdílejte své pocity tak i s chovatelem, který vás správně navede, a zážitek tak bude dokonalý!

 

Děti

Je pochopitelné, že právě kontaktní zoologické zahrady jsou nejvíce oblíbené hlavně dětmi. Vždyť který rodič by svému dítku nechtěl dopřát potěšení a poznání takových zvířátek, které zná jen z knížek nebo videí, nebo je mezi nimi bariéra, jak tomu bývá v ostatních zoologických zahradách? Nezapomeňte však svého drobka před vstupem jemně poučit, jak to chodí, co je dobré a co ne. Občas se může stát, že se dítě při prvním blízkém setkání se zvířátky trochu zalekne, příprava je tedy velmi důležitá. Vysvětlete si, co se zvířátkům líbí, a co radši moc nedělat, a projděte touto úžasnou cestou společně.

 

Když má příroda své poslední slovo

Život se zvířaty je nejen krásný, ale občas také náročný. Nesmíme zapomínat, že zvířata (a vlastně i my) jsme součástí přírody, a tak někdy zvítězí pudy nebo nešetrným zacházením se může stát, že se zvíře vyleká nebo rozzlobí, a může nás i poranit. Drobné škrábance a odřeniny, nebo kousnutí nebo kopnutí jsou občas součástí zvířecího světa.

A co si tedy zabalit do svého „zoo batůžku“? Kromě svačiny, foťáku a dalších nezbytností by neměla chybět ani cestovní lékárnička, která se postará o hladký průběh celého dne, i když se něco pokazí. Vždyť to znáte, dítko celé unešené z mnoha vjemů nekouká pod nohy, zakopne, a už jsou tady slzičky. I takové škrábance o plůtky nebo krmelce (ty třísky, ach jo!) se můžou snadno přihodit.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

S dobrou náladou a dobře vybaveným batůžkem si určitě užijete nezapomenutelné zážitky. Tak kterou kontaktní zoo si vyberete jako první?

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.