Betadine® blog

Cestou necestou

Červen 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Za okny kanceláře vykukují letní paprsky a digitální hodiny na Vašem monitoru hlásí zelenou pro odchod. Cestou při úprku od garážového výtahu Vám v hlavě divoce poletuje jediná myšlenka: „Mám všechno? Určitě jsem na nic nezapomněl/a?!“

Známe to všichni, po čas celého roku vyhlížíme sluníčko a pohádkovou dovolenou a když nám konečně zaklepe na dveře, jsme jako v ohni. Zalije sousedka květiny? Přišlo to potvrzení z hotelu? Nastavil/a jsem automatickou odpověď v e-mailu? A určitě mi postačí patery plavky? Na následujících řádcích Vám odkryjeme několik praktických tipů a doporučení, které se Vám budou zaručeně hodit před tím, než do Vaší oblíbené destinace vycestujete.

 „V TERMÍNU 1.–14. 7. ČERPÁM DOVOLENOU, VAŠIM ZPRÁVÁM SE BUDU VĚNOVAT PO PŘÍJEZDU. DĚKUJI ZA POCHOPENÍ.“

Ať už jste vášnivým sochařem, asistentkou, úředníkem nebo horlivým podnikatelem, udělat si před odjezdem „pracovní pořádek na stole“, bude nevyhnutelné. Pokud je to jenom trochu možné, nechejte firemní notebook a SIM kartu raději doma v obýváku. V případě, že si zkrátka nemůžete pomoct a své malé business pomocníky berete na dovolenou s sebou, nezapomeňte alespoň na nastavení automatické odpovědi ve Vaší e-mailové schránce.

 

TEN KUFR JE MOC MALÝ

Věřte nebo ne, není. Kufr o rozměrech banánové krabice není malý, to Vašeho oblečení je příliš. Vzpomeňte si na to, kolikrát jste si loni, předloni nebo předpředloni řekli: „Kéž bych si tak vzal/a ještě troje boty navíc.“ Realita je taková, že točíme dvoje plavky a dřív nebo později zahodíme do písku i žabky a necháváme si ho raději prosypávat mezi prsty. Otevřete proto kufr a ½ jeho obsahu hezky uložte zpátky do skříně, prokážete tím službu nejen sobě, ale zajisté i portýrovi, který při vynášce do schodů ocení pro změnu o pár kilo méně.

 

LÉKÁRNIČKA JE DŮLEŽITĚJŠÍ NEŽ SVETR

Co se lékárničky týče, té by naopak mělo patřit důstojné místo v jedné z přihrádek Vašeho zavazadla. Protože není nic horšího než řezná rána, kterou si nemůžete vydezinfikovat, nebo migréna uprostřed rozžhavené písečné placky. V každé lékárničce byste měli mít dezinfekci, náplasti, obvaz, ochranný krém proti slunci (UV faktor přizpůsobte lokalitě, kterou se chystáte navštívit), pravidelně užívané léky. Nezapomeňte ani na sprej proti komárům a krém po opalování.

ODTUD SEM A ODTAMTUD ZASE TAM

Před odjezdem máte v hlavě vidinu všech těch míst, která byste rádi navštívili. Ale co když při příjezdu zjistíte, že doprava v dané lokalitě není taková, jakou jste si představovali? Že bazén před hotelem je vlastně lákavější, než jste si byli ochotni přiznat nebo že Váš denní šálek energie nebude na všechny památky stačit. Vizualizace je klíčem k úspěchu. Udělejte si před celým dobrodružstvím chvíli času a vytiskněte si mapu lokality, kterou se chystáte navštívit. Vyznačte si v ní názvy restaurací, muzeí, přírodních rezervací, pomníků, památek i opuštěných zátok, které toužíte spatřit. Reálnýma očima se podívejte na vzdálenosti a způsoby, kterými se mezi oblastmi můžete dopravovat a časově si vše rozvrhněte.

 

PAS ZA KAŽDOU CENU? NE TAK ÚPLNĚ

Ušetřete si předdovolenkové honičky kvůli cestovnímu pasu. Do mnoha letních destinací se dnes dostanete pouze se svým občanským průkazem. Konkrétní seznam zemí naleznete například zde.

 

SVÍTÍ, NEBO NESVÍTÍ?

Meteorologickým stanicím vyčítáme opakované změny předpovědí a během termínu  naší  dovolené si na ně obzvlášť posvítíme. Je třeba si uvědomit, že vzhledem k rozsáhlým klimatickým změnám je podnebí opravdu nevyzpytatelné, a i ten nejlepší radar je na něj mnohdy krátký. Předpověď proto doporučujeme porovnat podle několika zdrojů. Jedním z nejpřesnějších je stránka www.accuweather.com, kterou do svého hledáčku určitě nezapomeňte zařadit.

 

NABIJ FOŤÁK I POWERBANKU

Co by to bylo za dovolenou bez fotografického parťáka? Náhradní baterka nebo nabíječka, ale nejsou zaručenou cestou k úspěšnému doplnění „šťávy“. Například v takovém Thajsku byste vzhledem k jinému druhu zásuvky určitě nepochodili. Všechny typy zásuvek si můžete prohlédnout například zde.

 

JEDNA PLUS JEDNA

A nakonec nesmíme zapomenout na to nejdůležitější. Ať už se chystáte vycestovat kamkoliv, mějte na paměti, že ve dvou se to vždycky táhne lépe. No skutečně, zeptejte se těch, kteří upřednostnili „A Road Trip Alone“ a náhodou se třeba ztratili – nebo se jim něco stalo! ????

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.