Houbařská sezona je v plném proudu a výpravy do lesů s košíkem, nožíkem a atlasem hub jsou u nás skoro národním sportem. Pokud do téhle napínavé hry zapojíme i děti, užijí si dobrou zábavu, a přitom se leccos naučí. Houbařská výprava ale vyžaduje správnou přípravu. Poradíme, jak na to!
Kam vyrazit?
Každý z nás máme své oblíbené místečko, které ze zásady nikomu nikdy neprozradíme. Nejlepším prostředím pro skvělé úlovky jsou samozřejmě hluboké lesy, kterých máme v naší krásné zemi víc než dost. Vyrazit tak můžou všichni – ať už bydlíte na horách, nebo v centru velkého města. Ačkoli může lákat vyrazit do nejbližšího lesíku, rozhodně nehoubařte v blízkosti silnic ani v městských parcích, protože tam houby obsahují velké množství škodlivin. Pokud chcete houbařskou výpravu pojmout velkolepě, vyrazte s rodinou třeba na prodloužený víkend na chalupu, do kempu – nebo, pokud jste zběhlí zálesáci, třeba i pod stan. Houbaření tak chytne tu pravou atmosféru, a navíc si užijete cenné chvilky s rodinou. Pokud je taková výprava nad vaše síly, nezoufejte a vyrazte třeba jen na jedno odpoledne. I tak můžete domů donést plné košíky!
Co s sebou?
Každý správný houbař má samozřejmě košík! Pokud ho ale považujete za nepohodlný nebo neskladný, můžete vyrazit i s látkovou tašku, která se dá snadno přibalit o batohu. Neobejdete se bez kapesního nožíku (radši volte zavírací, tzn. „rybičku“, především pokud vyrážíte s dětmi) na očistění hub. Hodí se i KáPéZetka s cestovní lékárničkou – on ten nožík prostě po kluzké houbě sklouznout může, a pak je fajn mít po ruce dezinfekci a náplasti. ???? Navíc ani teď na podzim si nemůžeme být jisti, že si nepřineseme domů klíště…
Většina ostřílených houbařů má atlas hub v hlavě, přesto se může stát, že narazíte na kousek, který nebudete umět zařadit. Pokud raději než papírovou knížku volíte elektronické pomocníky, k dispozici už je spousta houbařských aplikací. Jen mějte na paměti, že v lese často nebývá signál… tak ať Vás to nevypeče.
A samozřejmostí je také sváča! Při hodinách bedlivého sledování terénu jednomu vyhládne. My nevyrážíme bez termosky s čajem! No, a pokud jste opravdu ostřílení, tak můžete vzít i stan a zaručit si tak, že budete ráno v lese úplně první!
TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?
Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!
Co neznám, to neberu. Nebo?
Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám! Ne nadarmo se totiž říká, že každá houba je jedlá – některá ale jen jednou! I když jde o druh, který nesbíráte, nikdy ho zbytečně netrhejte a už vůbec nerozkopávejte! Co není jedlé pro nás, může být potravou pro jiné živočišné druhy. Příroda naše ohleduplné chování ocení! Jak už jsme si řekli, houby sbírejte nejlépe do košíku, případně do papírového sáčku nebo látkové tašky. Nikdy, ale opravdu nikdy nesbírejte do igelitové tašky nebo sáčku! Houby se snadno zapaří a mohou v nich už po dvou hodinách vzniknout jedovaté látky, které mohou způsobit i velmi vážné zdravotní potíže.
Jak úlovek zpracovat
Už při sběru je potřeba houby alespoň základně očistit, ušetříte si tím tu nepříjemnou práci, která vás čeká doma. Už v lese tak odřízněte spodní část nožičky a zlehka oškrábejte jehličí a zbytky trávy. Doma je pak nutné houby zpracovat co nejdříve. Důkladně je očistěte a nakrájejte. Pokud ještě přesně nevíte, jak budete houby zpracovávat, tak je prozatím můžete nechat v lednici rozložené na talíři, takhle vám vydrží až 3 dny.
Na co nedáme dopustit je sušička. Oproti klasickému sušení na novinách se díky ní vyhnete nalepeným kusům papíru, které jdou z usušené dobroty jen těžko sundat.
Pokud nesušíte, zpracované houby zamrazte – anebo rovnou uvařte, mňam!
Houbová kuchyně
Nejčastější jídla v českých kuchyních jsou smaženice, houbové řízečky nebo kulajda, ale protože se pomalu ale jistě blíží Vánoce, připomeňme si recept na Kubu!
Co budete potřebovat?
- 500 g krupek
- 300 g sádla
- 100 g cibule
- 50 g sušených hub
- 5 stroužků česneku máslo
- sůl, pepř, majoránka
- Kroupy propláchneme a ve větším množství vody vaříme doměkka.
- Cibuli nadrobno pokrájíme a osmahneme, přidáme hrubě posekaný česnek, předem namočené houby, osolíme, vmícháme koření a dusíme doměkka. Podlíváme vodou z hub.
- Podušené houby smícháme s krupkami a dáme na 30 minut zapéct.
- A pak už jen baštíme!