Betadine® blog

Nezapomenutelný táborák

Červenec 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Grilování na zahradě nebo na terase se stává klasikou a všichni ho milujeme. Zahrada u domu nabízí ale ještě další možnost, jak si užít příjemný večer s rodinou a přáteli. Přichystejte špekáčky, nasekejte třísky na podpal, jde se tábořit!

 

Jak připravit dokonalé ohniště?  

Možností máme několik a samozřejmě záleží i na financích. K zakoupení je například kovové ohniště, různé ohnišťové stavebnice a v neposlední řadě ohniště klasické slavnostní – táborové.

Jak na něj? Táborové ohniště, které bude navíc zapuštěné v zemi, čítá několik výhod. Včetně té, že při sekání trávníku nemusíte obsekávat kameny kolem ohniště, a tak se lépe udržuje. Jeho velikost volíme podle toho, kolik nás bude u táboráku sedět. Kameny použijte suché, určitě je nelovte z řeky nebo potoka, protože ty, když se zahřejí, spolu s žárem oblibou praskají a odštěpek by vám mohl ublížit!

Ať budete stavět ohniště zapuštěné v zemi, nebo ne, kameny jsou nezbytné vždy, aby nám okolní hořlavé prostředí nevzplanulo.

Tip: Když přijedete k ohništi s kolečkem písku, kterým ho vysypete, popel a nedohořelé zbytky dřeva se vám po skončení táboráku budou o moc lépe vybírat.

Nenechte se vyvést z míry

I když přesně víte, kam jste vidlice na opékání loni dali, v téhle chvíli budou pryč. Je to stejná táborová klasika, jako to, že vám oheň na poprvé nikdy nechytne (pokud tedy nejste Michal), nebo že ať sedíte, kde sedíte, kouř půjde vždycky na vás. Jsou to věci, které dělají táborák táborákem.

 

Jak vyzrát nad třískami

S rukavicemi, bez rukavic, při štípání dřeva se tu a tam bez zaryté třísky v dlani prostě neobejdete. Když už se to stane, máme pro Vás kromě klasické pinzety dva tipy, jak se jí zbavit:

  1. použijte velmi silnou lepicí pásku. Třísku přelepte – pokud ji úplně nevytáhnete, tak ji alespoň povytáhnete, a pak už ji snáz pinzetou uchytíte.
  2. máte doma prázdnou injekční stříkačku? Pak máte vyhráno! Přiložte hubičku na třísku a podtlakem třísku vysajte. A je to!

Nezapomeňte pak ránu vydezinfikovat! Kdo ví co na té třísce bylo.

Nejen špekáčky aneb Na tyhle brambory se vyplatí počkat

A když se Honza s Davidem a Michalem starají o ohniště, Diana se Šárkou a Mirkou kralují v kuchyni.

Táborák bez špekáčků není táborák. Špekáčky pečlivě nařežeme z každého konce a nezapomene ani na boční strany, abychom je posléze měli co nejvíce propečené bez toho, aniž by se spálily. Buřty, klobásy a opečené krajíce chleba ale nejsou jedinou pochoutkou, kterou lze u ohně připravit.

Na brambory, které spolu se slupkou umístíme na okraji ohniště, si sice budeme muset chviličku počkat, jejich chuť ale za to čekání stojí. V kuchyni si mezitím připravte domácí omáčku – například z pažitky, soli, tvarohu a trochy másla. Podávejte spolu s bramborami, které vyjmete ze slupky. Zaručujeme vám pokrm hodný MasterChefa.

Tip: Všimněte si očí vašich vegetariánských přátel, kteří se při opékání buřtů lesknou stejně, jako ty mastné špekáčky.

Věděli jste, že…

… kytara u ohně zvýší váš sex appeal o 200 %, ještě než začnete vůbec hrát? Ne? Vyzkoušejte to. Na stránce velkého zpěvníku se můžete inspirovat několika táborovými písněmi, které by ve vašem repertoáru určitě měly zaznít. https://velky-zpevnik.cz/taborove-pisne

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.