Betadine® blog

Jak zvládnout hyperaktivitu

Červen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Máte pocit, že vaše ratolest snad nemá ani chvilku stání, neposedí, neustále mluví a za jeho aktivitu by se nemusel stydět ani vrcholový sportovec? Snažíte se nabízet různé hry a aktivity, ale u každé zůstane jen chvilku, a hned o ni ztratí zájem? Možná, že vaše dítě za to až tolik nemůže, a je zkrátka hyperaktivní. V našem článku vám ukážeme, jak na malé lumpíky působit tak, aby dokázaly svou energii bezpečně vybít, a zároveň se i naučily odpočívat, protože právě odpočinek je pro takovéto děti klíčový.

 

Známe to asi všichni, jakmile dítě zazlobí nebo neposlechne, hned ho označíme za hyperaktivní. Trefíme se však vždy správně? Pojďme se společně podívat na rozdíly, které nám jasně určí, jestli se jedná o dítě s hyperaktivitou, nebo jen přirozeně divoké.

Víte, že…

… až 7 % školních dětí trpí poruchou ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivita)?

 

Hraje si jen krátkou dobu a hned potřebuje změnit činnost nebo hračku? Zvukové efekty jako brebentění, pokašlávání, houkání nebo podupávání neberou konce? S největší pravděpodobností se dítko potýká s poruchou ADHD, která se nejčastěji projevuje právě poruchou pozornosti a nadměrnou aktivitou, kvůli které si vaše domácí lékárnička moc neodpočine. U takovýchto dětí jsou rozbitá kolena, pády z výšek, popáleniny a další poranění téměř na denní bázi, proto by každá maminka měla držet domácí lékárničku v pohotovosti, a nikdy nezapomínat na vhodné ošetření.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Kde se vzala, tu se vzala – hyperaktivita

 

Název ADHD pochází z anglického: attention deficit hyperactivity disorder. Je to tedy ve volném překladu porucha pozornosti s hyperaktivitou. Tato vývojová porucha centrální nervové soustavy se projevuje už v časném dětském věku, a až v 60 % přetrvává do dospělosti. Podkladem jsou strukturální a funkční odchylky různých mozkových oblastí – především pak těch, které jsou zodpovědné za soustředění, ale i správné vyhodnocování situací a motoriku, a to je právě pro mnohé děti ten kámen úrazu (často i doslovně).

 

Důležité!

Na neposlušnost a divokost dětí s poruchou ADHD neplatí přísná výchova ani výprask. Dokonce jim takovýto způsob může uškodit. Jediné, co zabírá je LASKAVÁ DŮSLEDNOST A ŘÁD.

 

Když přijde na scénu lékárnička

Nejen u hyperaktivních dětí jsou rozsáhlé odřeniny a škrábance velmi častá zranění. Maminky proto přesně vědí, že cestovní lékárnička je už běžný společník v každé kabelce nebo batohu jak na běžné pochůzky třeba i po nákupech, tak i do lesa, na zahradu nebo na dovolenou. Kolikrát bylo potřeba vydezinfikovat následky zakopnutí, škrábance, odřeniny, rozškrábané štípance nebo píchnutí vosou nebo včelou. Právě pro malé rošťáky je šetrná dezinfekce, která při aplikaci nepálí, velkým bonusem, aby nemusely za své řádění „pykat“ ještě bolestivým ošetřením.

 

 

Pokud jsou rány rozsáhlejší, třeba po pádu na kole nebo kolečkových bruslích, je vhodné použít metodu tzn. vlhkého hojení. Už v 60. letech 20. století se prokázalo, že rány, které se udržují ve vlhkém prostředí, se hojí až o 40 % rychleji ve srovnání s ranami krytými suchým obvazem. Ideální kombinací je proto dezinfekční mast Betadine. Ta pomáhá prostředí pro vlhké hojení udržet.

TIP

Pokud chcete nervovou soustavu svého dítěte uklidnit, položte dítě na zem a hlaďte jej od hlavy až k nohám. Jestliže je čas na zaktivování celého organizmu, tyto pohyby provádějte od nohou nahoru (jakoby „proti srsti“).

 

Hlavně klid!

I když se na první pohled zdá, že hyperaktivní děti mají nevyčerpatelnou zásobu energie, vydatný odpočinek a zklidnění je pro ně naprosto klíčový. Vytvořte svým dětem prostor, aby si i jejich mozek a tělo mohly „odfrknout“ a získali tak další nálož energie pro další lumpačení.

 

Jak si užít léto s hyperaktivním dítkem

 

  1. Skauting

Ať už jsou vaše děti diagnostikovány ADHD nebo jsou jen rozpustilí a plni nezměrné energie, přihlaste je do skauta, kde svou energii mohou přeměnit v něco smysluplného. Skauting zažívá v posledních letech nebývalý boom, a proto byste s přihláškou neměli moc otálet. Výlety do přírody, hry s vrstevníky a základy ekologie a vůbec vztahu k přírodě je zvláště pro hyperaktivní děti novou dovedností, kterou si mohou rychle osvojit, a stát se tak sebejistým mladým člověkem.

 

  1. Pravidelný pobyt venku a DIY

Jak už všichni víme, tak od hyperaktivního dítěte nemůžeme očekávat dlouhou soustředěnost na jednu činnost. Hra by měla být krátká, aby dítko bylo schopno udržet pozornost až dokonce. Děti s ADHD jsou velmi kreativní, proto si třeba vyrobte ptačí krmítko, domečky pod stromem nebo spolu zahradničte. Vyčleňte pro něj místo v záhonu a dovolte mu pěstovat, cokoli jen chce. Uvidíte, jak se celého úkolu zhostí a jako výsledek své zodpovědnosti bude brzy sklízet zeleninu.

 

  1. Jízda na koni jako lék

Slyšeli jste už o hiporehabilitaci? Pro děti, které trpí hyperaktivitou je právě tento „koníček“ velkým plusem. Dítě se učí sebekázni, pravidlům a zodpovědnosti. Pro celkový účinek je vhodné, aby dítě „jen nejezdilo“, ale bylo zároveň vedeno k péči o koně, naučilo se ho osedlat, čistit stáj a celkově se na koníka naladit a spolupracovat s ním. Celková péče je tak velmi pestrá, což je to pravé ořechové právě pro dítko s ADHD. Navíc přenášený pohyb koňského hřbetu dodává dětskému nervovému systému tu správnou stimulaci.

 

 

 

Nadechnutí během péče o hyperaktivní dítě

 

Život maminky hyperaktivního dítěte není rozhodně žádná procházka růžovým sadem. Být neustále v pozoru, láskyplně udržovat mantinely, hlídat a pak stejně utěšovat a obvazovat drobná poranění, je prostě někdy těžké. Nezanedbávejte tedy ani sebe samé a nechte se čas od času hýčkat. Chvíle ticha nebo zpěv ptáků budou blahodárně působit na váš organizmus. Zkuste si vyjít na oblíbené místo, sundejte si v lese boty a vyzkoušejte jemnou přírodní masáž nebo si dejte něco dobrého, a vychutnejte si ten vzácný čas, kde jste jen vy samy. Uvidíte, že načerpáte spousty nové energie.

Vyzkoušejte…

… doslova si skočte do Jump Areny, kde děti svoji energii jednoduše vyskáčou. Možná, že i vás trampolíny chytí za srdce a náhle se ocitnete zpátky v bezstarostném dětství a lépe se naladíte na své potomky.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.