Betadine® blog

Jaro přichází. Na co si dát pozor?

Březen 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

S prvními slunečnými paprsky a teplotami nad deset stupňů se konečně hlásí jaro! Snad pro každého je toto období, které nás nabíjí energií, velmi příjemné. Po dlouhé zimní odmlce se začíná vyrážet na výlety, chodit do přírody nebo sportovat. Outdoorové sporty si lidé velmi oblíbili a není divu, vždyť na čerstvém vzduchu je vždy lépe. Jízda na kole, kolečkových bruslích nebo běh, to jsou asi nejčastější a nejběžnější sporty provozované venku. Cyklostezky se stále rozrůstají, a my si tak můžeme vybírat, kde zrovna budeme chtít strávit svou hodinku sportu. Bohužel si tak i můžeme vybrat, kde si zrovna odřeme koleno nebo hůř zlomíme nohu. Jaká zranění nám při sportování hrozí a jak se v takové situaci zachovat? Víte, jak podat správně první pomoc? Pokud ne, rádi vám poradíme!

ODŘENINY

Nejčastějším úrazem při sportu jsou odřeniny, které jsou doprovázeny krvácením a můžeme si je přivodit např. při spadnutí na koleno. Pokud se tak stane, ránu omyjeme vodou, a protože jsme vybavení sportovci, máme s sebou lékárničku s dezinfekcí. Ránu tak vydezinfikujeme,přikryjeme náplastí a zajistíme obvazem.

Krvácení z povrchových ran jsou plošná, ale nijak hluboká a rychle se zastavují. Pokud jsou rány hlubší a krvácejí více, může dojít k žilnímu krvácení. To poznáme tak, že z rány vytéká tmavá krev. Množství krve závisí na velikosti rány přerušené žíly. Jestliže z rány vystřikuje velké množství jasně červené krve v intervalech, jedná se o tepenné krvácení. V takovém případě voláme záchrannou službu.

ÚRAZ KONČETINY

Úrazy končetin jsou při sportu běžné, zvláště při jízdě na kolečkových bruslích, na skateboardu nebo při jízdě na kole. Zahrnují poranění svalů a šlach, poranění kloubů (vykloubení, podvrknutí) a kostí. Při zlomení končetiny může dojít ke krevní ztrátě a následnému šoku. U otevřených zlomenin hrozí zanesení infekce do tkáně. Pokud budeme podávat první pomoc při takovém úrazu, ránu nad místem zranění vydezinfikujeme, nejlépe dezinfekcí, která nepálí a neštípe. Poté místo rány sterilně zakryjeme náplastí či obvazem.

Příznaky poranění končetin jsou znatelné. Bolest, otok, omezení rozsahu pohybu, krvácení. Při první pomoci s postiženým nemanipulujeme. Poraněnou končetinu nezatěžujeme. Pokud je zlomenina spojená s krvácením, pokusíme se ho zastavit a zavoláme záchrannou službu. U lehkých poranění končetinu chladíme a udržujeme ve zvednuté poloze.

VYRAŽENÝ DECH

Tak to se vám může stát např. na kolečkových bruslích. Jedete, jedete a najednou vám to uklouzne na listu nebo poskočí na větvičce. Člověk pak v záklonu spadne na záda a vyrazí si dech. Tento stav je velmi nepříjemný: postižený lapá po dechu a má pocit dušení. Důležité je, uklidnit se a nepanikařit. Do klidu uvedeme i dotyčného, zvláště děti, které tento stav neznají. Vyražený dech není nijak nebezpečný, a tak nemusíme hned volat záchrannou službu. Stav dušení by měl sám odejít do dvaceti vteřin a vrátit se do normálu, přesto ale podáme první pomoc.

Dotyčného posadíme nebo položíme tak, aby se mohl rukama opřít o zem. Můžeme lehce masírovat oblast bránice, ale v žádném případě nedáváme rány do zad. Ránou do zad by se postiženému ještě více přihoršilo a dýchání se tím nenastartuje. Pak tento stav přenecháme tělu, má vyvinutý mechanismus, který dýchání nanovo probudí. I když je to pro tělo velký stres, dokáže se s tím poprat.

OTŘES MOZKU

Velmi nepříjemný a také nebezpečný úraz jako otřes mozku, nesmíme vynechat. Pád z kola, kdy si ho člověk může způsobit, je celkem častý. Typickými příznaky otřesu mozku jsou ztráta vědomí, nevolnosti až zvracení a malátnost. Otřes mozku v souvislosti s bezvědomím se vyznačuje tím, že se dotyčný probírá sám a nepamatuje si, jak k úrazu přišel. Takový stav se nazývá retrográdní amnézie.

U otřesu mozku je velmi důležité, aby člověk podávající první pomoc nezapomněl na možné poškození páteře. Špatné zacházení s postiženým, by mohlo vést až k celkovému ochrnutí, a to právě pokud by měl poraněnou krční páteř.

U první pomoci zkontrolujeme základní životní funkce. Zaměříme se na to, zda má postižený obě zornice stejně široké a jestli reagují na světlo. Pokud je dotyčný při vědomí, uložíme ho do stabilizované polohy a přivoláme záchrannou službu. Pozor si dáme na nápadnou spavost, je nutné kontrolovat vědomí, a to zvláště u dětí.

Příznaky ukazující na těžší poranění hlavy a mozku:

nesrozumitelná řeč, poruchy hybnosti nebo koordinace pohybu, poruchy vidění, slyšení, cítění, neklid, zmatenost, bezvědomí, neobvyklé chování
silná bolest hlavy
zvracení
změny velikosti panenek a jejich asymetrie

Pokud jsou příznaky závažné:

vždy volejte záchrannou službu
neomývejte značně krvácející zranění
nehýbejte s postiženým, pokud to není nezbytně nutné, nikdy nevíte, zda nemá něco s páteří
nesnažte se stav vědomí podpořit třesením postiženého
nesundávejte helmu z hlavy dotyčného

Prevence:

používejte vždy helmu vhodné velikosti
nejezděte na kole v noci
dávejte si pozor pokud přejíždíte přes silnici

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.