Betadine® blog

Kam na dovolenou po Česku?

Červen 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Letos se asi mnozí z nás do zahraničí nepodívají. Milovníci vysokých hor i tyrkysového moře nesmutněte, i v naší krásné České republice je co navštívit! Víte třeba, že i u nás najdete poušť, prales nebo fantastické jeskyně? Výhodou je, že si nemusíte pořizovat exotická očkování – na cesty po České republice vám stačí cestovní lékárnička se základními léky, obvazy, náplastmi a dezinfekcí. Pojďme se společně podívat na místa, která stojí za to navštívit.

Pro milovníky moře

Těšili jste se na pláže, průzračné moře a teploty sahající až k 40 °C? Jako vhodnou alternativu doporučujeme jezera, lomy a pískovny. Krásné jsou například Veselské pískovny na Třeboňsku – pět jezer nedaleko Veselí nad Lužnicí, které vznikly po ukončení těžby štěrkopísku v roce 1986. Pláže mají vše, na co si vzpomenete: na některých najdete občerstvení, hřiště na plážový volejbal nebo fotbálek. Nezapomeňte si s sebou vzít repelent, ať vám válendu u vody nekazí různí bzučáci. A kdyby k tomu náhodou došlo, vybavená lékárnička to jistí.

Pokud byste chtěli blíže poznat okolní krajinu, vede okolo Veselské pískovny 7 km dlouhá naučná stezka. V průběhu trasy na vás čeká 14 tabulí s informacemi o unikátní krajině. Jednou ze zastávek je Pískový přesyp u obce Vlková – to byste nečekali – téměř hektar pouště! Najdete tam navíc zcela jedinečnou flóru i faunu – naštěstí ale ne příliš nebezpečnou – a to určitě stojí za návštěvu.

Ať máte radši, bazén, rybník, moře, nebo třeba lom, kromě deky, slunečních brýlí, opalovacího krému a něčeho na zub pro jistotu přibalte i lékárničku. Znáte to, takový ukopnutý prst… to se může přihodit raz dva!

Surfování bez oceánu?

Ani pokud jste se těšili na surfování v divokých vlnách oceánu, nemusíte svůj koníček oželet. V Brandýse nad Labem funguje zatím jediná surfařská vlna v Čechách. Vlna je v provozu od května do září každý den v odpoledních hodinách a na lekcích je vám k dispozici zkušený instruktor a půjčovna všeho potřebného. Vlna je sice pořád stejná, ale pro začátečníky je to spíš výhoda, a i pro zkušené surfaře je to lepší než posmutnělé sledování fotek z loňské surfařské výpravy do Portugalska. Letošní léto můžete věnovat tréninku, a příští rok ve Francii nebo Portugalsku budete za hvězdy!

Zkoumání podmořského života

Je jedním z vašich nejoblíbenějších koníčků u moře šnorchlování a pozorování barevného podmořského života? Pravda, v našich řekách, jezerech a rybnících to taková paleta nebude, ale i naši vodní živočichové stojí za prozkoumání. A i tady platí výhoda, že vás pravděpodobně nic nepokouše.

Pokud byste ale chtěli přecejen vidět medúzy, žraloky, želvy, lastury a hvězdice, nebo pestrobarevné rybky, vyrazte navštívit mořské světy a akvária. Jedním z nejnovějších je medúzárium Svět medúz v pražském obchodním centru na pražském Pankráci. Najdete v něm 38 různých druhů, včetně čtyřhranky Fleckerovy, jejíž příbuzná, čtyřhranka smrtelná, je nejjedovatějším tvorem na světě. Svými rozměry je toto medúzárium největší v Evropě, tak si ho určitě nenechte ujít.

Skalní města, divoká příroda a krásné výhledy

Teď něco pro dobrodruhy, kteří od dovolené čekají zážitky hodné Karla Maye a chtějí si dát pořádně do těla. Častou destinací jak pro turisty, tak pro cyklisty jsou rakouské Alpy s loukami plnými pasoucích se kraviček a zasněženými vrcholky hor. Sníh na vrcholcích českých hor v létě sice (s největší pravděpodobností) nenajdete, ale výstup nahoru může být přesto dost náročný. A nejde jen o Sněžku a Krkonoše, pokud se chcete opravdu unavit, zkuste výstup s největším převýšením u nás, beskydskou Lysou horu. Na cestě z vlakového nádraží na vrchol překonáte neuvěřitelných 910 nadmořských metrů! Pro srovnání, ze Špindlerova Mlýna na Sněžku je to „jen“ 800 metrů. Z Ostravice musíte ujít 8,5 kilometru, abyste se dostali na Lysou, ale ty výhledy, ty za to rozhodně stojí! Při dobré viditelnosti si prohlédnete celé Beskydy, Javorníky, Jeseníky, ale i Malou Fatru a Tatry. A pokud budete mít štěstí, v dálce nad Jeseníky uvidíte dokonce i Sněžku.

Při lezení po kopcích, horách i skalách nepodceňte přípravu – hlavně pevná obuv je důležitá. Podpoří v situacích, kdy by vám to mohlo uklouznout nebo by hrozilo zvrtnutí kotníku. A opět – do batohu určitě přibalte KPZ a lékárničku s dezinfekcí, náplastmi, obvazy a obinadly. Kdyby cokoli, je třeba zvrtnutý kotník stáhnout obinadlem a oděrky vydezinfikovat, abyste si kromě zážitků nedovezli také infekci.

Víte, že…

… vrchní části Lysé hory se dříve přezdívalo Gigula? Jméno opětovně zpopularizoval básník Petr Bezruč ve svých Slezských písních (1909). Tohle zvláštní slovo vzniklo na základě řeči horských pastevců z Rumunska, Valachů, kteří osídlili oblast Beskyd

Co tohle zvláštní slovo znamená? Nezjistili jsme to. Pokud to víte, dejte nám vědět!

 

 Za pralesem i sopkami

Je to tak, i v Čechách máme pralesy, přestože to samozřejmě nejsou džungle z rovníkových zemí, plné lilií, orchidejí a exotických zvířat (a také hmyzu). Jedním z těch nejznámějších a nejkrásnějších je Boubínský prales na Šumavě. V každém pralese, ať už je na druhém konci světa, nebo u nás v České republice, ale nezapomínejte myslet na přírodu a buďte ještě opatrnější než normálně, abyste neponičili dědictví světového významu. V Boubíně jsou ale na turisty připravení, najdete tam naučnou stezku a na vrcholu hory Boubína i rozhlednu bez zpoplatněného vstupu. No, a neodmyslitelnou výhodou českého pralesa je to, že tam nenarazíte na jedovatý hmyz. No, i když… lékárnička s repelentem, dezinfekcí a chladivým gelem v batohu to jistí.

Když se řeknou sopky a vulkanická činnost, mnoho z nás si vybaví Island nebo tropické oblasti Ohnivého prstence. Ale co když vám řekneme, že sopečnou činnost najdeme i u nás? V přírodní rezervaci Soos nedaleko Františkových Lázní najdete bahenní vývěry CO2, takzvané mofety a velké množství minerálních pramenů. Najdete tu i geopark, muzeum a informační tabule se spoustou zajímavých informací.

 

Za hrady a zámky

Toužili jste spatřit francouzské Versailles? A víte, že u nás máme areál, který se dle mnohých návštěvníků i odborníků Versailles vyrovná? Podnikněte výlet do Lednicko-valtického areálu.  Má rozlohu 300 km2, jedná se tedy o nejrozsáhleji takto upravenou krajinu na světě! Kromě unikátní přírody zde najdete také slavný neogotický zámek Lednice a Valtice. Krom dvou zámků je tu k vidění např. i staroslovanské hradiště, Minaret, Dianin chrám atd., a mnoho rybníků. Připravte se ale na několikadenní – ideálně celotýdenní – pobyt, pouhý den opravdu nestačí.

 

Máte raději hrady, než zámky? Za dechberoucími monumentálními hrady nemusíte jezdit do Anglie nebo do Rumunska, v české krajině najdete neuvěřitelně pestrou plejádu hradů a zřícenin. Např. Loket je impozantní středověký hrad, který se tyčí nad řekou Ohří nedaleko Karlových Varů. Část hradu je přístupná pouze s průvodcem, ale zbytek hradu a areálu je pak možné zkoumat na vlastní pěst libovolně dlouho. Podobně tomu tak je i u Kunětické hory, hradu, který je úzce spojen s historií slavného rodu Pernštejnů a za kterým si vyjedete kousek za Pardubice. Místo má navíc úžasně dlouhou historii, neboť bylo osídleno už v pravěku. Proč tedy nepoznat, co na tomto místě lákalo už naše dávné prapředky? Hlavně při šplhání po ruinách pozor opatrně, ať se nezřídíte do podhradí. Kameny jsou už často uvolněné, a často se v hradních areálech objevují i díry do sklepení. Mějte s sebou tedy vždy nabitý mobil, lékárničku s dezinfekcí, náplastmi, obvazy a obinadly, ale hlavně neriskujte a nepřeceňujte své síly!

 

Za mosty

Chtěli jste vidět slavný londýnský Tower Bridge a nebo nejznámější americký most Golden Gate? Příští rok už to určitě vyjde. Zatím i u nás můžete spatřit mnoho poutavých mostů. Určitě nesmíte opomenout Karlův most v Praze, máte navíc možná nejlepší možnost v novodobé historii se přes něj projít, aniž byste se museli cítit jako sardinky.

Pokud chcete ale ne tak známou exotiku, vyrazte vlakem z Tábora do Bechyně. Trasa vede přes unikátní železobetonový obloukový most, vysoký až 60 metrů, který se tkví nad hladinou řeky. Říká se mu „Bechyňská duha“ a výhled z vlaku je skutečně nezapomenutelný! Za návštěvu stojí i samotná města Tábor a Bechyně.

K návštěvě lze též doporučit i impozantní kamenný viadukt v Kryštofově údolí u Liberce, přes který vede trať vlaku Liberec-Česká Lípa a v samotném Kryštofově údolí je k vidění kromě krásné přírody i mnoho památek.

Tak kam to bude?

Ať už jste milovníci lenošení u moře, dobrodružných výprav, anebo vášniví výletníci zaměření na historii, ať už preferujete čundr a stanování, anebo all inclusive v pětihvězdách, v Čechách si najdete to své. A pokud máte rádi pohodlí a vyšší standard, vězte, že už dávno neplatí, že v Česku nenajdete luxus a prémiovou kvalitu. A jestli naopak preferujete divoký dovolenkový styl, Česká republika je zemí zaslíbenou právě pro milovníky čundrů, táboráků a spaní pod širým nebem.

Pokud jste před přečtením našeho článku smutně seděli u kávy a listovali fotkami z loňské dovolené u moře, na horách, nebo v exotice, věříme, že jsme vám trochu zvedli náladu. Vždyť naše země je úžasně bohatá na nejrozmanitější výlety!

 

 

Foto: Pixabay

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.