Betadine® blog

Křup… a je to zlomené

Srpen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Vzpomínáte na samozvané hrdiny, kteří se ve třídě chlubili nohou či rukou v sádře? Anebo jste to byli právě vy? Zlomenou končetinu měl asi alespoň jednou v životě každý. Nahlédněme do zákulisí každé sádry a naučme se zlomeninám předcházet!

Určitě nemusíme připomínat, že zlomeniny zdaleka nejsou jen doménou nezbedných dětí. Nevyhýbají se ani nám dospělým. Stačí jeden nešikovný pohyb, a nepříjemnost je na světě. Shrňme si tedy pár základních jednoduchých pravidel, jak zlomeninám předcházet.

 

Víte, že…

… zlomeniny distálního konce předloktí patří k nejčastějším zlomeninám vůbec?

 

4 tipy jak předejít zlomeninám

Správný přísun vitaminů

Základním předpokladem jak se vyhnout frakturám kostí, je jejich výživa. Vybírejte tedy takové potraviny, které obsahují vysoký podíl vápníku a vitamínu D. Ty najdete nejčastěji v tučných rybách a v kvalitních mléčných výrobcích. Nebo sáhněte po takových potravinových doplňcích, které potřebné látky do těla hravě doplní.

Omezte alkohol i kouření

Že má tato dvojice neblahý vliv na lidské zdraví, asi nemusíme připomínat. Kouření nemá však škodlivý dopad jen na naše plíce, ale přispívá i k celkovému řídnutí kostí, které pak pochopitelně nezvládnou zátěžovou situaci a mohou se snáze zlomit.

Pravidelný pohyb

Pokud své tělo pravidelně vystavujete pohybové aktivitě, nejenže pohyb bude působit blahodárně na vaši mysl, ale soustavně se více posílí svaly, které v mnoha případech mohou i zabránit nepříjemné zlomenině.

Vyhnout se osteoporóze

Osteoporóza neboli řídnutí kostí postihuje čím dál více lidí v pozdějším věku. Umenšit její nástup nebo se jí třeba i zcela vyhnout, můžeme prevencí správné výživy a zdravým pohybem během celého života. Investujte tedy do svého zdraví už teď!

 

 

A co když prevence zkrátka nestačila, a máme tu čest se zlomenou rukou či nohou? Nezoufejte a snažte se situaci zvládnout s co možná nejvíce klidnou hlavou.  Zlaté pravidlo zní:

 

Nikdy se nepokoušejte o nápravu zlomeniny sami!

 

Pokud se jedná o uzavřenou zlomeninu, žádný z laiků si nemůže být 100% jist, jestli se opravdu jedná o zlomeninu. Proto se nepokoušejte končetinu jakkoli srovnávat ba dokonce znovu lámat, jak to vídáme ve filmech. Poraněného dovezte do nemocnice nebo zavolejte záchrannou službu, a svěřte ho péči zkušených lékařů.

Než se lékařské pomoci zraněnému dostane, můžete na poraněnou část pokládat studené obklady, aby se mu alespoň trochu ulevilo. Studené obklady však nepokládejte přímo na kůži, ale na sterilní obvaz, který je k poraněné části těla šetrnější.

Pokud jsou na kůži kolem zlomeniny jemné odřeniny nebo škrábance, určitě je omyjte čistou vodou a ošetřete dezinfekcí, pomůžete tak zamezit vniknutí bakterií do rány, a ušetříte pacientovi další nepříjemnosti. V lékárničce by vám neměla chybět dezinfekce Betadine, která je díky svému nepálivému složení velmi šetrná k pokožce, a vy si tak můžete být jisti, že poraněnému nezpůsobíte další bolest.

V případě otevřené zlomeniny je postup náročnější. Nejenže pohled na otevřenou ránu může mnohým z nás způsobit mžitky před očima, ale do rány se také mohou dostat mikroorganismy, a tak by se rána mohla zanítit. U takovýchto druhů zlomenin tak klaďte velký důraz právě na čistotu rány a jejího okolí. V žádném případě se nepokoušejte s končetinou hýbat nebo se snažit vsunout kost zpátky do těla. U otevřené zlomeniny je třeba především zastavit krvácení, ránu ošetřit dezinfekcí, a co nejšetrněji přiložit na místo krvácení sterilní obvaz.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

 

Léto a dětské zlomeniny

Je tak trochu smutnou pravdou, že se i letos někteří žáčci vrátí do školních lavic se zlomenou končetinou. Je jakýmsi prázdninovým evergreenem, že občas malí neposedové přecení své síly a pro svůj výsledek si musí dojet až do nemocnice, kde dostanou sádru. I když si takovéto zakončení letních prázdnin určitě nikdo nepřál, nemusíte zoufat. S těmito triky uteče doba, kterou ruku nebo nohu vašeho dítka bude muset jistit sádra, jako nic.

 

 

Jak zabavit dítě se sádrou?

Vybavte se na koupání

Ustálený mýtus, že se dítě se sádrou nesmí koupat v bazénu, můžete s lehkostí odhodit. Pokud dítko ruka či noha nebolí a doktor vše odsouhlasí, nic nebrání pořídit svému malému nezbedovi speciální návlek na sádru – a hurá do bazénu! Vždyť v září bývá ještě pořád krásně a teplo.

Naučte se znovu psát

Je vaše ratolest pravák a zlomilo si pravou ruku? Zahrajte si spolu zase na prvňáčky, a naučte se psát levou! Pořiďte si písanky, a nacvičujte písmena a slova spolu. Možná to bude i výzva i pro vás, a určitě si užijete spoustu legrace.

Malování na sádru

Teď nemluvíme o bláznivých obrázcích od spolužáků, ani o podpisech na zašedlou sádru. Abyste se vyhnuli právě takovýmto nápadům, navrhněte svému dítěti, že sádru necháte pomalovat někým „doopravdy“. Zvolte motiv, který sádra bude nést, a pak už oslovte šikovnou kamarádku nebo i profíka a originální sádra je na světě!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.