Betadine® blog

Netradiční pejskařské aktivity

Září 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Pes, nejlepší přítel člověka. Miluje vaši pozornost, jakékoli projevy lásky, „vaše“ jídlo a v neposlední řadě nekonečné dovádění – nejlépe spolu s vámi. Přinášíme vám několik tipů, jak netradičně trávit čas se svým pejskem a společně se i něco naučit.

 

Po psí náklonosti touží od dětství asi každý. Nemálo dětí však z úst rodičů slyší argumenty, které stojí proti tomu, pořídit si psa. Kdo ho bude venčit? Chceš každé ráno vstávat brzo, abys ho vyvenčil? Vždyť je péče o psa moc drahá a kam ho dáme, když pojedeme na dovolenou? A mnoho dalších slovních spojení, které mají jediný úkol – ujistit nás, že pořízení psího kamaráda neberete na lehkou váhu.

Pokud jste vše promysleli zleva zprava, pravděpodobně teď sedíte vedle roztomilého pejska, který by pro vás snad i dýchal. Ten, který vás doma vítá, utěšuje, když je vám smutno a samozřejmě s vámi i dovádí. Není nic lepšího než se pořádně vyřádit se svým psím kamarádem, a zapomenout na vše ostatní. A že to stojí pár škrábanců nebo kousanců, kterými vás pejsek obdařil v zápalu hry? Nevadí, s dezinfekcí Betadine vás ani psí projevy lásky nebudou nijak limitovat. Tak které aktivity s pejsky podnikáte vy?

 

 

Nosework

Tato aktivita by se dala volně přeložit jako „nosní práce“. Tento psí sport je pejskům velmi příjemný, protože aktivuje jejich přirozené schopnosti a reakce. Pejsek vyhledává dle specifických pachů různé předměty, a kromě výborného rozvíjení jeho kreativity vzniká i vzájemné důvěra mezi psem a jeho psovodem, která následně ulehčí každodenní život. Takto vycvičený pejsek tak může směle proniknout do policejních týmů nebo mezi záchranáře.

 

Dog dancing

Mysleli jste si, že pes nedokáže tančit? Chyba! I když určitě nesvede zajímavé variace jako vy, rytmické cvičení do hudby ho bude náramně bavit. Chůze po dvou, otočky, panáčkování nebo válení sudů bude pro aktivního pejska to pravé ořechové. Za doprovodu hudby se pes naučí cvičit do rytmu a užije si blízkost svého páníčka, který mu v tom bude rád asistovat. Dog dancing je vhodný pro každého dospělého psa a jeho pána. Není finančně náročný, nepotřebuje ani speciální pomůcky a zvládne ho opravdu kdekoli!

 

Víte, že…

… disciplína Dog dancing nese v Americe název Musical Freestyle a v Holandsku Canine Freestyle?

 

Obedience

Tato psí disciplína, která znamená poslušnost, může na první dojem působit velmi autoritářsky. Opak je však pravdou. Pes se při cvičení Obedience ještě více přimkne ke svému pánovi, a své „učivo“ vnímá jako hru. K té je potřeba výborné ohebnosti a přemýšlení. Není to tedy žádný „hloupý“ psí sport. Obedience můžou cvičit pejsci už od 8 týdnů. Trénink by však pro takto mladé psí sportovce neměl trvat příliš dlouho.

 

Hoopers

Tento americký psí sport se hravě postará, aby byl váš mazlíček neustále čilý, a příjemně se během dne unavil.  Během samostatného překonávání překážek se pes naučí chápat hlasové i vizuální pomůcky psovoda. Hoopers je vhodný i pro mladé psíky, kteří se připravují na budoucí kariéru v agility – což je jakýsi psí parkur.

 

Mushing

Že psí spřežení patří jen do filmů o severním pólu? Mushing neboli psí spřežení je velmi oblíbenou disciplínou právě pro severské psy. A proč vlastně název mushing? Podle pokřiku, kterým jejich „musher“ – tedy vodič, pobízí. Závody v mushingu se oficiálně provádí už od počátku 20. století. V Česku je však nejznámější Šediváčkův long, který se jezdí v Orlických horách. S výcvikem pejsků se musí začít už od štěněcích let, ale do postroje ho vkládáme až po prvním roce života. Mladým psím závodníkem se pes tak může stát už od svých 18 měsíců, a pokud mu zdraví dobře slouží, tak může být závodníkem dalších 10 let.

 

Zpátky do formy!

 

I když si to možná těžko připouštíme, obezitou nemusí nutně trpět jenom lidé. Kolikrát se stane, že ze samé lásky pejskovi zkrátka trošku „přilepšíme“ v mističce, anebo je pamlsků zkrátka tak nějak více než je zdrávo? Nezoufejte a dostaňte svého cvalíka zpátky do kondice. A kdo ví, třeba se pak může rovnou vrhnout co mushingu nebo svůj den zakončíte dog dancingem. Ani v přírodě však nezůstávejte pozadu a buďte stále připraveni.

Zábava s pejskem nás občas stojí i pár nechtěných škrábanců nebo jemných kousnutí, které nám náš věrný společník v zápalu hry uštědří. Nemusíme se však ničeho obávat, protože každý správný páníček ví, že to k životu se psem zkrátka tak nějak patří. Proto byste měli mít i při aktivitách s pejskem s sebou cestovní lékárničku s náplastmi, obvazy a hlavně dezinfekcí. V psích slinách jsou sice obsaženy dezinfekční látky a biologicky aktivní složky, přesto by se ale psí sliny nikdy neměly dostat do otevřené rány. I „čisté“ psí sliny obsahují všelijaké mikroorganismy, a přestože pro psa jsou neškodné, lidem můžou způsobit vážné problémy. Když už se zranění přihodí, je třeba ho vždy vydezinfikovat a ošetřit.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Jak psa dostat zpět do kondice?

Plavání

Za tento oblíbený sport vám pejsek určitě poděkuje. Pokud se nebojí vody, za klacíkem nebo míčkem do ní určitě rád skočí, a svá nabytá kila tak hravě shodí. Dbejte ale na bezpečnost – pozor na prudké řeky, ale i na příliš studenou vodu. A doma pak pejska vždy vykoupejte.

Delší procházky

Pokud jste možná trošku zlenivěli i vy, není divu, že je na tom váš pejsek stejně. Obnovte vaše dlouhé procházky, které posílí svalstvo u psa i u člověka. Zároveň však podpoříte i vzájemnou důvěru díky společně strávenému času. Různorodé terény pejskovi cestu zpříjemní a když přibude i nějaká ta menší překážka, uvidíte, jak se o její zdolání pes skvěle postará!

TIP:

Naučte pejska, že jídlo přichází až po procházce. Předejdete tak zbytečné únavě a lenosti po jídle, a pes se bude těšit domů, když bude vědět, že za svůj výkon venku ho čeká odměna!

 

Běh

Disciplína, kterou miluje snad každý pes! Je libo rozverné běhání, nebo spíš soustředěný aport? Ať tak či tak, pes je při běhu zkrátka šťastný. Dopřávejte mu tuto kratochvíli co možná nejčastěji, a dovolte mu posílit svalstvo celkového těla a ovládnout tu správnou koordinaci. U nohou vám tak potom bude ležet příjemně unavený psí kamarád, a to dokonale šťastný!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.