Betadine® blog

Originální ohlédnutí za uplynulým rokem

Prosinec 2022

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Ke konci roku přichází bilancování, vzpomínání i plánování. Co takhle pojmout to kreativně a plácnout tak dvě mouchy jednou ranou? Právě vzpomínky a zážitky můžou být skvělým zdrojem pro originální vánoční dárek.

Pokud jste vášniví cestovatelé a „lovci zážitků“, nebude pro vás nic těžkého dárek plný vzpomínek vytvořit. Co když ale máte pocit, že se toho za ten rok zas až tolik neudálo? Vsadíme se, že to tak ve skutečnosti není. Ověřit si to můžete jednoduše tak, že si projdete svou roční historii na sociálních sítích a ve foťáku. Určitě objevíte fotky a videa ze zážitků, na které jste už možná zapomněli.

Jak tedy ze vzpomínek vytvořit dárek? Jednoduše své vzpomínky „hoďte na papír“!

 

Cestovní deník

Můžete ho nechat vyrobit „profi“ jako fotoknihu, za nás je ale zábavnější, originálnější a „víc od srdce“ varianta vlastní výroby. V cestovním deníku můžete mít nalepené nejen fotky z míst, která jste navštívili, ale i různé vstupenky, účtenky, jízdenky, čtyřlístky, kytičky nebo i písek z míst (a chvil), které si chcete uchovat. Když k tomu vepíšete vzpomínky, dojmy nebo situace, které jste na daných místech zažili, bude to úplně top!

TIP

Deník nemusí být vyplněný od první do poslední stránky. Můžete ho zaplnit jen z části a zbytek nechat na další zážitky, které plánujete do budoucna.

 

Kalendář

Každému z nás se asi už stalo, že zapomněl na bratrancovy narozeniny nebo kamarádčin svátek. Jasně, můžeme to všechno mít v našich on-line kalendářích, ale nejenže i technika někdy selže, ale hlavně on-line kalendářům tak nějak chybí duše. Co takhle vyrobit si proto vlastní, kam všechny důležité události zanesete nějakou originální formou? Nálepky, vepsané poznámky, obrázky, polepky… a třeba i zábavné úkoly, kterými si zpestříte následující rok?

 

Vouchery

… neboli dárkové poukazy. Slibuje vám partner už několik měsíců, že vás konečně namasíruje? Bavíte se už půl roku o tom, že navštívíte muzeum? Chystáte se nekonečně dlouho na to, že si uděláte pyžamový den se snídaní do postele? Pokud všechny tyhle plány pořád a pořád odkládáte, je na čase je zrealizovat. Vytvořte si kartičky s tím, co chcete zažít, pravidelně losujte a konečně to zažijte!

 

 

Nápady by byly, ale jak na to?

Není nutné, abyste byli velcí výtvarníci. Zdobit můžete úplně čímkoli. Zužitkovat můžete potištěné papíry, razítka, knoflíky, stužky, látky, vylisované rostliny, jemný písek, samolepky, nebo i zvířecí srst nebo pramínek vlasů.

Na cestovní deník: Zaběhněte do papírnictví, kupte sešit libovolného rozsahu, prošmejděte šuplíky, batohy a peněženky, dejte všechno, co se vztahuje k vašim cestovatelským zážitkům na jednu hromadu, pak vyberte fotky, vytiskněte je (suprově budou vypadat, když je vytisknete na kapesní tiskárně v Insta formátu), nalepte do sešitu společně s čímkoli, co se k danému zážitku váže, připište poznámky, datumy nebo cokoli chcete, ozdobte desky a voilà – parádní dárek je na světě!

Na kalendář: Můžete využít šablony, které najdete na internetu, anebo si kupte nějaký obyčejný stolní nebo nástěnný kalendář, který si polepte, pokreslete, vystříhejte a jinak upravte podle vašeho gusta.

Na vouchery: stačí pěkně nastříhané čtvrtky nebo papírové kartičky v rozměru, který se vám bude líbit. Pěkně píšící fixka, nějaké ty samolepky a hlavně dost nápadů.

 

Pozor, ostré!

Protože budete pravděpodobně pracovat s tavnou pistolí, nůžkami, řezačkami, skalpely a s papírem (i o ten se dá nepěkně pořezat), je dobré mít po ruce lékárničku. Když se zranění přihodí, určitě nad ním nemávněte rukou a ošetřete ho. Infekci si určitě odnést nechcete. Jak tedy na to, abyste mohli v tvoření zase rychle pokračovat?

 

Jak správně ošetřit drobné poranění

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

Video

Pokud nejste rukodělně zruční anebo se vám prostě nechce nic stříhat a lepit, můžete na to jít i jinak. V dnešním digitálním světě existuje nespočet aplikací (jak mobilních, tak desktopových), s nimiž hravě sestříháte video. Vyberte nejlepší momenty minulého roku, přidejte přechody, hudbu, titulky a cokoli dalšího, co aplikace nabízí, a vytvořte si vlastní „film roku“, který můžete svým blízkým darovat třeba na flashce nebo jako odkaz na YouTube.

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.