Betadine® blog

Oslavme Den Země

Duben 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Také už se těšíte na každoroční celosvětové oslavy Dne Země, které připadají na 22. dubna? Přestože věříme, že právě vy oslavujete naši krásnou planetu každý den, připomeňme si společně, že své místo pro žití spolu s přírodou vytváříme právě my. Pojďme letošní Den Země přijmout jako výzvu! Máme pro vás pět tipů na to, jak být lepším obyvatelem kouzelné modré planety.

 

Nejdříve se ale podíváme zpátky do minulosti. První oslavy Dne Země proběhly na jaře roku 1970 v Americe. Jednalo se původně o ekologický svátek, jehož úkolem bylo především uvědomění si důležitost planety pro lidstvo. K Americe se postupně přidávaly i další země, a dnes už tento svátek slaví dalších 193 zemí. Česká republika se k oslavám připojila v roce 1990, a od toho roku si nejrůznějšími akcemi každoročně připomínáme, že ekologie a rozumný životní styl jdou v ruku v ruce s obnovou planety.

 

Víte, že…

… historicky se taková předzvěst Dne Země oslavovala už během jarní rovnodennosti?

 

Ekologem po malých krůčcích

Ruku na srdce, současná ekologická situace není pro zeměkouli zrovna příznivá. Možná si říkáte, jestli má vůbec smysl „přiložit ruku k dílu“ a planetě pomoci? Vždyť jednotlivec nemá proti velkým podnikům žádnou moc. Odpověď je jednoznačná: Rozhodně to smysl má, a každý krok se počítá!

Není potřeba hned dělat radikální změny v životním stylu. Začít můžete tak, že do práce vyrazíte na kole místo autem. Také můžete zkrátit každodenní sprchování jen na nezbytně dlouhou dobu, nebo vyměnit koupání ve vaně právě za sprchu. Můžete používat kosmetiku v tuhém provedení namísto té v plastových láhvích. Využívejte také vodu např. z vaření těstovin nebo rýže – pokud ji neosolíte, můžete jí po vychladnutí zalít rostliny. Kromě toho, že zbytečně nevyplýtváte vodou, také rostlinám dodáte cenné živiny.

 

TIP

Zasaďte strom – nebo třeba pecku nebo naklíčenou větvičku z vašeho oblíbeného ibišku. To, že se rostlinka uchytila, vám pohladí duši a zkrášlí domácnost. O tom, jak můžete zahradničit i bez zahrady, jsme psali v jednom z předchozích článků.

 

 

5 způsobů, jak být lepší

 

 1. Oblečení

Málokdo by hádal, že právě oblečení by mohlo být pro planetu Zemi tolik zatěžujícím prvkem. Kolik triček, sukní a džínů se každou sezonu vyrobí jenom proto, aby příští období vyšla nová kolekce? Nejen že se obrovské množství oděvů vůbec neprodá, ale to neprodané se navíc – často velmi neekologicky – likviduje. Vhodným řešením jsou second handy, u kterých už dávno neplatí, že jsou určeny jen pro méně movité členy společnosti. Moderní obchody se zbožím z druhé ruky nabízí krásné, originální a často i luxusní kousky, nezřídka i úplně nové.

 

TIP

Jen co to bude možné, pozvěte kamarádky a udělejte si dámskou jízdu spojenou s „módní přehlídkou“. Své kousky s kamarádkami určitě směníte, a co zbyde, můžete darovat charitě.

 

2. Jídlo

Začít můžete už přípravou před cestou na nákup. Pečlivě si projděte zásoby a promyslete si jídelníček na několik následujících dní. Nadbytečné nakupování a následné vyhazování jídla zatěžuje planetu více, než se může zdát. Takže tip: nechoďte na nákupy hladoví!

S sebou na nákup si noste vlastní tašky a sáčky, které si můžete i jednoduše vlastnoručně ušít třeba ze starších záclon nebo z povlečení. V některých obchodech už můžete nakupovat potraviny, drogerii i kosmetiku přímo do svých nádob. Místo plastových obědových krabiček můžete použít buď skleněné, anebo třeba zavařovačky nebo skleničky od už spotřebovaných potravin.

 

3. Odhazování odpadků

Ať už vyrazíte do ulic, nebo do přírody, odpadky najdete prostě všude. Kromě toho, že vy si obaly od řízků, který máte na výletě na sváču, odnesete s sebou domů anebo do nejbližšího odpadkového koše, můžete také během výletu „uklízet“. Stačí vzít s sebou pytel a rukavice, a uvidíte, jak dobrý pocit budete po takové očistné procházce mít.

 

TIP

Pokud vyrazíte s celou rodinou, zkuste vyhlásit soutěž o to, kdo bude mít jako první plný pytel posbíraných odpadků. Namotivujete tak i děti (a manžela).

 

Během uklízecí procházky určitě nepodceňte právě rukavice. Kromě toho, že se při sbírání odpadků můžete ušpinit (a někdy je to taky docela „fuj“), mohlo by dojít i k drobnému zranění. Na výlety tak vždycky vyrážejte s cestovní lékárničkou vybavenou obvazy, náplastmi, sterilními čtverečky a dezinfekcí, od věci není ani antibakteriální gel. Jak by taková cestovní lékárnička měla vypadat, jsme psali v jednom z předchozích článků.

 

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

4. Světlo a elektronika

Naučme se obojí využívat efektivně. Domácí spotřebiče, hlavně mobily a tablety, nechme před zapojením do nabíječky úplně vybít. Nekoukejme dlouhé minuty do ledničky s myšlenkou: „Na co já mám vlastně chuť?“. A omezit můžeme i svícení. Pro náš zdravý spánkový režim je velmi zdravé, když asi dvě hodiny před spaním omezíme umělé světlo obsahující modrou složku. Ta potlačuje tvorbu melatoninu, který kromě jiného funguje jako spánkový hormon. Co říkáte, není to dobrý nápad, zavést večery při svíčkách?

 

TIP

Před odchodem z domova vypojte co nejvíce domácích spotřebičů ze zásuvky. Nejenže je to bezpečnější, ale příroda nám za to poděkuje.

 

 

5. Třídění odpadu

Poslední částí naší pětice je „staré dobré“ třídění. Kromě toho základního – tedy rozdělení plastu, papíru a skla, ho můžete rozšířit i na další typy. Budete koukat, jak málo toho poletí do popelnice na směs!

 

TIP

Připomeňme si barvy popelnic na tříděný odpad:

Žlutá – plast

Modrá – papír

Zelená – sklo

Oranžová – nápojové kartony

Hnědá – bioodpad

Červená – nebezpečný odpad

Hnědý velký – elektroodpad

Šedá – kov

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.