Betadine® blog

Pěstování bez zahrady

Březen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Každý z nás nemá to štěstí, že bydlí v domě se zahradou, anebo má velkou terasu, kde se může, co se pěstování rostlin týče, vyřádit. Pokud je to i váš případ, nemusíte truchlit – i tak můžete mít balkon nebo parapety krásně zelené a rozkvetlé.

 

Otepluje se, sluníčko začíná hřát a venku se to zelená. Kdo může, vyráží na zahradu, co ale ti, kteří ji nemají? Žádné smutky. Sázet a pěstovat můžete i na balkoně nebo na parapetu. Pokud i vás popadla touha nechat si balkon nebo truhlík za oknem zazelenat a rozkvést, přinášíme tipy, nápady i dobré rady – i když jste třeba úplní začátečníci!

Než se ale pustíte do shánění nádob, substrátu, semínek a rostlinek, zamyslete se, jakým směrem je balkon orientován, jak dlouho a kterým směrem svítí sluníčko, kde fouká, kde je závětří, a jestli při dešti nedopadají dešťové kapky i tam, kam se vám to nehodí.

 

TIP:

Nejlepší pro pěstování je (alespoň částečná) orientace jižním směrem s ochranou před větrem.

 

Začínáme!

Jste sluníčkem a jarním vzduchem celí nabuzení a natěšení? Klíííííd. Uvařte si kávu, vezměte si papír a tužku, a připravte si nejdřív plánek anebo náčrtek s rozpisem, co a kde chcete pěstovat. I když si myslíte, že máte jasnou představu, kterou není nutné dávat na papír, věřte, že jakmile budete v zahradnictví, a uvidíte ta kvanta rostlinek, nádob, truhlíků a květináčů, vaše představa se rázem rozostří. Káva dopitá, plánek připravený? Tak jdeme na to!

 

Čím se vybavit?

  • Nádoby na pěstování – právě náčrtek a soupis vám teď ušetří dlouhé minuty před regály plnými květináčů, truhlíků a nádob, z jejichž barev, tvarů a velikostí vám bude přecházet zrak. Nestane se tak (tedy snad ? ), že byste si domů donesli nádoby špatných velikostí nebo tvarů, a navíc jich bylo moc – anebo málo, a byly třeba i moc těžké. I na to je totiž potřeba myslet – balkon nebo parapet mají svou nosnost.
  • Substrát – ideálně vybírejte přírodní, bez chemických hnojiv, a vhodný pro ty rostliny, které chcete pěstovat. Každý pytel je popsaný, takže tady se neztratíte. I díky náčrtku si můžete spočítat (anebo vám poradí pracovníci zahradnictví), kolik ho budete potřebovat.
  • Hnojivo – protože při pěstování v nádobách zkrátka nemůžete rostlinám dopřát přirozený cyklus živin. Pořídit si můžete buď hnojivo „připravené“ (nejlépe přírodní, bez chemie), anebo se můžete při procházce zastavit třeba v nejbližším jezdeckém areálu a nabrat si tam pytlík „opravdu přírodního koňského hnojiva“ – a zadarmo! Využít můžete také bylinkové čaje, třeba heřmánkový nebo kopřivový, nebo lógr z kávy.
  • Semínka, sazeničky, rostlinky. Vybírejte pečlivě a nepřekombinovávejte. Z vlastní zkušenosti víme, že při plánování máme velké oči a chceme mít zkrátka všechno – od bazalky, přes rajčata a maliny až po růžičku. Některé rostliny spolu ale v jedné nádobě být nemůžou, anebo nesnesou orientaci vašeho balkonu nebo parapetu, takže si raději informace o vybraných rostlinkách zjistěte předem (v knížkách, tematicky zaměřených skupinách na sociálních sítích nebo na webových stránkách), anebo se poraďte přímo v zahradnictví.
  • Zahradnické nářadí. Stačit vám bude drapka, hrabičky, kultivátor, lžíce a lopatka, časem možná i zahradní nůžky. Určitě nezapomeňte ani na zahradnické rukavice, v hlíně může být kdovíco, a stačí malé škrábnutí nebo třeba záděrka, a infekce na sebe nedá dlouho čekat. Pokud se vám drobné zranění nevyhne, určitě nad ním nemávejte rukou, ale ošetřete ho.

 

TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění, pokud je znečištěné např. hlínou nebo prachem, nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

 

Pokud máte balkon

… máte možností o něco více – hlavně co se týče prostoru. Můžete rostlinám pořídit dřevěné záhonky, stojany na květináče s několika patry, a pokud jste kutilové, tak si můžete připravit i zelenou stěnu, třeba z palety nebo starého botníku.

 

Ideální rostlinky pro balkonové pěstování

  • Rajčata. Potřebují spoustu sluníčka a dostatečně velkou nádobu. Když si pořídíte 8 sazenic, které budete i poctivě hnojit, budete mít úrodu postupně až do brzkého podzimu.
  • Chilli papričky. Ideální pro všechny milovníky ostrosti a barev. Co potřebují? Hlavně sluníčko.
  • Hrášek. Je to šplhoun, takže mu nezapomeňte pomoct tyčkami nebo jinou oporou.
  • Trvale plodící jahody nebo maliny. Sazeničky vydrží dvě, někdy i tři sezony, a uzobávat sladké plody budete moct od května až do září.
  • Bylinky, které vydrží i mrazy. Levandule, tymián, máta, šalvěj, saturejka – to je záruka celoročního čaje nebo zelené posypky na jídlo.

A pokud chcete i rostliny, které se sice nedají jíst, ale zato vám balkon oživí po celý rok, pak můžete vybrat třeba:

  • Bambus. Vyberte mrazuvzdornou odrůdu, která nemá problém ani s minus 20 °C. Jako bonus je pak bambus rostlina, která podle Feng Shui přináší do domu štěstí a bohatství.
  • Mrazuvzdorné palmy. Ty ale musíte mít v opravdu kvalitním keramickém květináči.
  • Buksus. Můžete se vyřádit, pokud rádi tvarujete. Pozor ale na šmiknutí!
  • Okrasné trávy, zakrslé jehličnany, vřes nebo třeba břečťan. Ten navíc můžete nechat šplhat po zdi nebo po zábradlí, vytvoříte si tak krásnou zelenou stěnu. Pozor ale, aby se nerozrostl až k sousedům.

 

Pěstování na parapetu

Základ je stejný jako u balkonu – světové strany, slunce, vítr, déšť. To vše hraje zásadní roli v tom, jak a co na parapetu pěstovat. Pokud je váš parapet orientovaný na sever, a tak si moc slunečního svitu neužije, nezoufejte – i tak můžete dát prostor svému zahradnickému duchu. Na sever orientovaném parapetu se bude dařit bylinkám, ale pozor, ne těm středomořským. Zasadit můžete pažitku, petrželku, meduňku, mátu nebo libeček.

Pro ozdobení parapetů kvetoucími a ozdobnými rostlinami je pak dobré sáhnout kromě tradičního muškátu po vřesu, levanduli, fuchsii (ta je mimochodem ideální právě na severně orientované parapety), pantoflíčku, begonii, plaménku nebo sultánkách. Záleží jen na vás, jestli chcete mít okna ozdobená klasicky, nebo „jedle“.

 

 

Na tradici vás neužije?

Pak vyzkoušejte „window farm“. Jedná se o pěstování u okna – tedy původně v kosmu, jako první totiž začala tímto způsobem pěstovat rostliny NASA. Nepotřebujete hlínu ani květináče – stačí PET láhve (které je třeba jednou měsíčně propláchnout), provázky, hadičky a vzduchové čerpadlo. Rostlinkám se živiny dodávají spolu s vodou. Pěstovat takhle můžete kde co – salát, cherry rajčátka, bylinky, převislé jahody, ale i okrasné rostliny.

 

Na co si dát pozor?

Váha. Jakmile se vám pěstování rozjede, budete chtít určitě víc a víc zeleně a také na životem překypujícím balkoně trávit víc a víc času. Rostliny, substrát a nádoby ale něco váží, stejně tak stolek a židle (a taky vy, ruku na srdce), a tak si nezapomeňte ověřit nosnost balkonu.

Stín. Obzvlášť pokud je váš balkon orientovaný na jih a slunce se do něj opírá o 106, rostlinky budou potřebovat nějaké to zastínění. Můžete použít paravan anebo jemné závěsy. Díky nim si budete moct také na balkoně pohodlněji posedět.

Vítr. Nezapomeňte také truhlíky a nádoby dobře uchytit a ukotvit. Když přijde silný vítr nebo bouřka, mohly by se překlopit nebo hůř uletět, a způsobit škodu nebo dokonce někoho zranit.

Ekologie. Dali jste si k snídani vajíčka naměkko? Vodu nevylévejte. Nechte ji vychladnout a použijte ji k zalití rostlin, vždyť ze skořápek se do vody uvolnila spousta živin. Stejně tak můžete použít vodu z vaření rýže, luštěnin nebo brambor – pozor ale, voda nesmí být osolená.

Nemusíte ani kupovat nádoby a květináče. Sázet můžete do starých hrnců, hrnečků, krabiček, košíků nebo větších svícnů.

 

Máte malé pomocníky?

Děti zahrádkaření může opravdu bavit, obzvlášť, pokud jim dáte volnou ruku. Přidělte dítku vlastní květináč nebo truhlík, který si samo připraví, osází a bude se o rostlinky také samo starat. Hravě se tak naučí zodpovědnosti.

 

 

Tipy pro malé zahradníčky:

Hráškové závody. Zasaďte hrášek – vybrat si můžete hrášek dřeňový (to je ten, u kterého se jedí jen kuličky), anebo cukrový (jí se celé lusky). Zasaďte je, přidejte k nim cedulky s popisem sazeničky a jménem zahradníka, který ji zasadil, a sledujte, který z hrášků bude ve svém růstu rychlejší.

 

Zasaďte pecku. Třeba z manga nebo avokáda. Můžete ji buď vložit přímo do vlhkého substrátu špičkou nahoru tak, aby z jedné třetiny až poloviny vyčnívala, anebo na to můžete jít metodou hydroponickou. Ta je právě pro malé zahradníčky pravděpodobně zajímavější, protože můžou pozorovat, jak se z pecky klube kořínek. Jak na to? Pecku napíchněte na tři nebo čtyři párátka nebo ostré špejle. Tady pozor, pecka je kluzká a snadno se můžete poranit. Mějte tedy lékárničku s dezinfekcí vždycky po ruce. Pecku s napíchnutými párátky nebo špejlemi opřete o okraj skleničky, kterou naplňte vodou tak, aby přibližně půlka pecky byla ve vodě. Sklenici pak postavte na teplé a světlé místo, a spolu s dětmi pozorujte, jak z pecky vyraší směrem dolů kořínky a směrem nahoru větvička a následně i lístečky. Jakmile se to stane, můžete rostlinku přemístit do hlíny.

 

A na závěr malý kvíz:

0%

Nejlepší pro pěstování je:

K hnojení rostlin můžete využít také:

Pokud se přihodí nějaké to zranění…

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.