Betadine® blog

Pět tipů pro ptačí zahrady

Duben 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Představte si tu nádheru, kdy ráno s hrnkem svého oblíbeného životabudiče přistoupíte k oknu, a uvidíte ptáčky, sedící na větvi a zpívající ranní koncert, poskakující po trávníku a vyzobávající žížaly a brouky, nebo opeřené krasavce koupající se v zahradním jezírku. Po takové podívané budete mít hned hezčí den. Jak na to, aby byla vaše zahrada dokonalým ptačím rájem? Máme pro vás skvělé tipy!

 

Jak se ptáci rozhodují, kde přistanou nebo dokonce zahnízdí? Právě vzhled a rozmanitost daného místa je pro ně zásadní. Zahrada, na které najdou jen pečlivě střižený trávník, bazén a lehátka, to není nic pro ně. Pokud jste tedy spíše ten typ zahrádkáře, který miluje dokonale střižený anglický trávník a květiny zarovnané do přesných ornamentů, asi tohle čtení nebude právě pro vás. Ale co my víme – třeba po přečtení našeho článku dáte divočejší zeleni šanci.

 

Co je vlastně ptačí zahrada?

To, čemu dnes říkáme „ptačí zahrada“, je vlastně zahrada našich předků. Taková, kde život bují v dokonalé symbióze. Hmyz, ptáci i rostliny spolu mají vytvořený dokonale harmonický vztah, vyhovující všem.

Ptačí zahrada může na první pohled vypadat neuspořádaně nebo až chaoticky, zdání ale klame. Pokud k sobě chcete pozvat co největší množství okřídlených zpěváčků, měli byste mít i zeleň pěkně pestrou. Pak se můžete těšit tou „nejlepší televizí“. V hlavní roli kosi, rehkové, sýkorky, vrabci, červenky, konipásci, pěnkavy, zvonci nebo hrdličky, a také motýli, vážky, včely a žížaly. Čím pestřejší zahrada bude, tím barevnější paletu živočišných druhů na ní najdete.

 

TIP

Pokud chcete mít zahradu plnou ptačího zpěvu, dbejte na to, aby pro ně nebyl nebezpečný i váš dům. Skleněné plochy raději opatřete samolepkami dravců, aby do nich ptáci omylem nenaletěli.

 

 1. TIP: Ptačí bydlení

Stejně jako my, i ptáci potřebují své útulné a bezpečné místo pro úkryt před nepřízní počasí, dravci, ale i pro bezpečné vyvedení mladých. Stromy, keře nebo husté popínavé rostliny jako břečťan nebo psí víno jsou pro hnízdo ideální, obzvlášť pokud je v blízkosti voda a dostatek potravy.

Pokud tedy máte v plánu vaši zahradu založit nebo upravit tak, abyste si užívali ptačí zpěv, našim prvním tipem je: Vyrobte ptačí budku anebo vysaďte stromy a keře.

TIP!
Máte pejska nebo kočičku? Chlupy po jejich vyčesávání můžete umístit do větví stromů nebo keřů. Ptáci je můžou použít pro výrobu hnízd.

 

Které by to měly být? Ideálně takové, které plodí nějaké dobroty, třeba rakytník, hloh, dřín, růže, jeřáb, černý bez nebo třešeň, švestka, jabloň, hrušeň nebo ořech. Především ptáčata pak ocení maliny, angrešt nebo rybíz. O plody, které tyhle stromy dávají, se s ptáčky navíc podělíte a užijete si eko bio dobroty – když to tedy stihnete. ? Pokud tedy chcete z úrody alespoň něco mít, doporučujeme ptáčkům nechat jeden dva keříky, a ostatní raději opatřit sítí.

 

 2. TIP: Co do zobáčku

Navazujeme plynule. ? Aby se u vás na zahradě ptákům líbilo, měli by tam najít potravu celoročně. To můžete nechat na přírodě samotné. Jak?

  • Na stromech a keřích nechte část úrody. Taková nesklizená slunečnice nebo neposbíraná jablíčka udělají ptákům radost po celou zimu.
  • V části zahrady mějte hromádku dříví nebo kupičky listí, kde ptáci můžou najít schovaný hmyz.
  • Namísto anglického trávníku si vysejte barevnou louku. Semínka z trav a květin ptáci ocení, a vy si budete moct vždycky natrhat luční kvítí do vázy.

Pokud plodící stromy nebo keře nemáte, anebo chcete ptáčkům opravdu dopřát, poskytněte jim také bohatě zásobená krmítka a vyrobte hmyzí domečky.

TIP!
Krmítko umístěte tak, aby se na něj nedostaly kočky, ale zároveň aby nebylo moc daleko od vhodného úkrytu v případě nenadálého útoku např. dravce.

 

Co sypat do krmítek? Kromě už připravených směsí semen (nejčastěji obsahují slunečnici, proso, mák, lněné semínko a řepku) třeba ovesné vločky, strouhanou mrkev, sádlo nebo lůj, drcená jádra vlašských a lískových ořechů. A jak je to s ptáky a pečivem? To byste jim dávat určitě neměli. Nejenže je pro ně smrtelně nebezpečná sůl, ale pečivo také ptáky rychle zasytí, ale nedodá jim žádné živiny. Ptáci se cítí sytí, ale ve skutečnosti strádají, a hrozí jim tak i smrt podvýživou.

 

3. TIP: Ať to v zahradě bzučí

Právě dostatek hmyzu je pro ptáky naprosto zásadní. Bohužel ale v posledních letech hmyzu ubývá. Proto když narazíte na mravence, mouchu nebo brouka, neubližujte jim. I hmyz převážně útočí pouze v sebeobraně, takže pokud je necháte jít svou cestou, nemusíte se jich bát. I taková vosa, kroužící kolem sklenice s limonádou, odletí – stačí zamávat novinami nebo třeba

prostírkou. Co když si ale přece jen ze setkání s hmyzem odnesete nějaké to bodnutí, štípnutí nebo kousnutí?

 

Jak postupovat po bodnutí hmyzem?

U včelího bodnutí je důležité, abyste žihadlo při vyjmutí nezmáčkli. Na konci se totiž nachází jedový váček, po jehož zmáčknutí by byl do těla vypuštěn zbytek jedu. Nejlepší je proto žihadlo – včelí, vosí, nebo i sršní – vyškrábnout nehtem, a poté ránu opláchnout studenou vodou a vydezinfikovat, nejlépe dezinfekcí Betadine, která nejen nepálí, ale díky jejímu žlutohnědému zbarvení přesně vidíte, kde byla použita.

Dezinfekci nechte působit alespoň 30 vteřin, aby došlo ke zničení většiny mikroorganismů. Ranka pravděpodobně zčervená a lehce oteče – to je normální reakce, která by měla do dvou dnů odeznít. Pokud by se ze svědění, pálení, bolesti anebo otoku vyklubala vyrážka, zimnice, zvětšující se otok anebo teplota, na nic nečekejte a vyrazte k lékaři!

 

Čím více hmyzu pak ptáci na zahradě najdou, tím spíše se na ní budou zdržovat. A pro vás z toho plyne další výhoda: Nemusíte v zahradě používat postřiky, protože právě ptáci se o přemnožený hmyz postarají.

Pokud chcete k sobě na zahradu hmyz naopak nalákat, dopřejte mu útulné bydlení. Ideální je starý uschlý strom, keř nebo hromádka dříví, ve kterém mohou žít a také se jím často živí. Stejně tak pod stromy spadané ovoce nebo listí, shrabané ke kmeni stromu poslouží jako přirozený mulč i perfektní hmyzí zázemí. A ptačí restaurace.

 

4. TIP: Na pití i na koupačku

Nezapomínejte i na dostupnost vody. Pokud není v místě k dispozici přirozeně tekoucí voda, můžete vybudovat zahradní jezírko. Účel ale splní i jakákoli nepříliš hluboká nádoba s vodou. Zvířata i hmyz se budou moct nejen napít, ale i vykoupat, a to je podívaná, která za to vždycky stojí!

Ať už máte jezírko, nebo vodní misky, je dobré je doplnit „přistávací“ a „záchrannou“ plochou pro drobné tvorečky, kteří by se, když do vody spadnou, mohli zbytečně utopit. Stačí přes nebo do vody položit klacík, provázek nebo kámen, nebo vysadit lekníny. V zimě zahradní jezírko kontrolujte, a když zamrzne, led prosekejte.

 

TIP!

Pokud máte na zahradě sudy pro odchyt dešťovky, také je zabezpečte mřížkou.

 

 

5. TIP: Rozšiřte si obzory

 Bzukot a cvrlikání je odměnou za to, že jste se o svou zahradu podělili. Pokud nejste příliš zběhlí ornitologové a entomologové, a zároveň vás zajímá, kdo to u vás na zahradě vlastně žije, pořiďte si atlas hmyzu a ptáků, nebo mobilní aplikaci, a zapisujte si do deníčku, kdo vaši zahradu navštívil. Je to zábava a zároveň nachytřování jak dospělých, tak dětí. Můžete si připravit i soutěž, kdy každý člen rodiny si do svého deníčku zapíše (nebo zakreslí, nebo oboje) ptáky, hmyz i jiná zvířata nebo stopy, která na zahradě viděl, a schválně, kdo jich bude mít na konci týdne nebo měsíce nejvíc! Plusové body získá ten, kdo „uloví“ obyvatele, kterého jiný člen rodiny nepotkal.

Právě děti tak naučíte lásce a úctě k přírodě, a také manuální činnosti, třeba při výrobě krmítek a hmyzích domečků.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.