Betadine® blog

Pod širým nebem

Červenec 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Vzpomínáte na to, když nás rodiče jako malé děti brávali tábořit? Na jiskřičky ohně, které poletovaly vzduchem a na obloze zářily hvězdy, na dětské tábory a večerní písně v doprovodu kytary? Proč si dobrodružné chvíle zase nezopakovat jako dospělí! Stačí mít na paměti několik důležitých poznatků, aby se večerní romantika nezměnila v dohady s majitelem pozemku a jeho vlčákem cenícím tesáky.  

 

Jdeme nocovat, nebo tábořit?

Není nocování jako táboření a táboření jako nocování. Pojmy sčítají rozdíly, které je třeba si vysvětlit. Na lesním mechu se přes noc uvelebit klidně můžeme, české zákony totiž umožňují v přírodě volně „nocovat“. V ČR je vstup veřejnosti možné omezit pouze dočasně, pokud v dané oblasti probíhá lov, lesní práce, nebo v případě nebezpečí požáru. U táboření je to ale o něco složitější.

 

Nocování

Definice tohoto termínu se ustálila na tvrzení, že jde o jednorázové přespání bez znaků dlouhodobějšího pobytu. Příkladem nocování je položení karimatky a zalehnutí ve spacáku pod širým nebem, nebo třeba přespávání v hamace; závěsné síti různých druhů. Ráno po nás není ani stopy!

 

Táboření

Druhým termínem, který zákony zmiňují, je táboření, které ztotožňuje vícedenní pobyt na jednom místě. V rámci táboření už stavíme stan, zakládáme ohniště, pečeme špekáčky a napínáme šňůry. Zpravidla k němu potřebujeme souhlas majitele pozemku, a také si musíme dávat pozor, abychom se nenacházeli v přírodních rezervacích, památkových zónách apod.

 

Za svitu měsíce

S ohněm je to podobné jako s tábořením nebo stanováním. Bezpochyby navodí romantiku jako z filmu, ale prověřte si raději, zda na místě, ve kterém se chystáte složit hlavu, opravdu tábořit můžete. Pokládejme za otázku slušnosti zjistit si u majitele pozemku, zdali mu kromě stanu nebude vadit malý oheň na opékání večeře. Máme tak jistotu, že nás v noci nevzbudí majitel pozemku nebo policie. To je pak rychle po romantice, i když bouráme stan za svitu měsíce.

Jak daleko od lesa?

Obecně platí, že oheň nesmíte rozdělávat blíž než 50 metrů od kraje lesa, v dostatečné vzdálenosti od všeho, co by se mohlo vznítit. Tedy ani ve vysoké trávě nebo na suchém strništi. V lese můžeme oheň rozdělat na místech k tomu určených, někdy proto bývají v lese připravena ohniště.

Pokud hrozí požáry ze sucha, bývají tyto lokality označovány letáky nebo vyhlášeny obecně závaznou vyhláškou. K té se ale nemusíme, pokud jedeme v kánoi nebo na kole, vůbec dostat. Takže tady platí obyčejný rozum. Pokud sami cítíme, že je kolem vše vyprahlé, tak snad ani není nutné chodit číst na radnici obecní vyhlášku a místo opékání zvolíme raději místní hospůdku. Účet za topinky a pivo bude určitě nižší než platba za výjezd požární techniky k lesu.

 

Kempy jsou jistotou…

… a místem k poznání nových přátel. Nezapomínejme, že ke stanování můžeme využít prostředí kempů, které se nacházejí při cestách. V kempech jsou z pravidla označena místa, kde můžeme oheň bez problému rozdělat, a navíc se tak seznámit i s dalšími dobrodruhy.

 

Podtrženo, sečteno

Národní park

V první zóně NP je pohybovat se mimo vyznačené stezky zakázáno, nocovat by tedy šlo pouze přímo na stezce. V tomto ohledu je nejlepší využívat vyhrazených „nocovišť“.

Území obce

Obec může táboření a nocování zakázat, byť se tak zpravidla neděje. Než vyrazíme, měli bychom se informovat na obecním úřadě.

Přírodní rezervace a památky

Z plánku naší cesty nocování zde raději vyškrtněme.

Chráněná krajinná oblast

Přenocovat zde můžeme prakticky kdekoliv.

Soukromý pozemek

Pokud jde o soukromý pozemek a táboření, máme povinnost si získat souhlas vlastníka.

 

A co vzít tedy s sebou?

Stan

To je jasná věc, pokud nechceme spát pod širákem nebo jen pod plachtou

  • Nezapomeňte taky něco pevného na zatloukání kolíků. Ne vždycky budete mít po ruce velký kámen nebo špalek
  • Vlhčené ubrousky na utření špinavého stanu, až budete balit

Spaní

  • Spacák a polštářek – třeba nafukovací, ať nemáte úplně narvanou krosnu
  • Pokud máte radši pohodlí, tak se hodí mít pod sebou karimatku

Jídlo

Pokud si budete vařit, tak mějte s sebou zapalovač nebo sirky. A určitě kanystr s vodou, je sucho a nechcete přece založit požár!

  • Nezapomeňte mít s sebou tašku nebo sáček na odpadky!
  • Ešus, hrnek, nebo skládací misku, ať to máte z čeho jíst, a taky nějaké příbory (nebo aspoň lžíci nebo multifunkční kapesní nožík)
  • I tady se budou hodit aspoň vlhčené ubrousky, lépe prostředky na mytí nádobí – ideálně ekofriendly!
  • Aby se vám u jídla lépe sedělo, je fajn mít podsedáky nebo kempingovou židličku, a abyste přežili nápor komárů a klíšťat, tak taky repelent

Oblečení a hygiena

Někomu bude stačit jedno triko, jiný se bude převlékat i 2× denně – je to tedy na vás, ale za nás se hodí aspoň tohle:

  • Trička, ideálně v přírodních barvách
  • Pevné boty a třeba žabky na nějakou tu koupačku nebo do kempových sprch – nechcete si přece s sebou domů přinést i plíseň, brr!
  • Kalhoty a kraťasy
  • Ponožky – ty se hodí i v noci!
  • Spodní prádlo a plavky, samozřejmě ručník!
  • Něco na večer, když se ochladí, a ideálně je to nepromokavá bunda – a dostanete hned dvě mouchy jednou ranou!
  • Sluneční brýle a klobouk nebo kšiltovku, opalovací krém
  • Šampon, sprcháč, deodorant, holení, česání, pytel na špinavé prádlo, a hodí se i malá manikúra a šitíčko

Co určitě nezapomenout

  • Peníze
  • Doklady
  • Mobil
  • Cestovní lékárnička
  • KPZ
  • Baterka
  • Powerbanka

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.