Betadine® blog

Pozor, sezona klíšťat je tu!

Květen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

S příchodem hezkého, slunečného počasí a dobré nálady přichází i obava z onemocnění přenášených klíšťaty. Jen co se rtuť na teploměru začne udržovat nad nulou, s klíšťaty se začneme setkávat. Aktivní začínají být už od 5 °C, kdy si začnou vyhledávat hostitele.

Hlavním teritoriem klíšťat jsou lesy. Setkat se s nimi můžeme samozřejmě ale i jinde, a to v parcích, na zahradách, loukách a březích řek. V jehličnatých lesích a na suchých místech jich bývá nejméně. Nejvíce se klíště vyskytuje tam, kde je vysoká tráva alespoň dvacet centimetrů. Klíště žije v trávě nebo na keřích, které jsou vysoké do jednoho metru. Míra aktivity klíšťat se hodnotí desetibodovou stupnicí a ke každému stupni náleží opatření, které byste neměli ignorovat.

Škála aktivity klíšťat

  • Stupeň 1 2 = malé riziko
    • Doporučení: Zvolit oblečení z hladké světlé látky a nezapomenout se prohlédnout.
  • Stupeň 3 4 = mírné riziko
    • Doporučení: Použití repelentu, nesedat si a nelehat ve vysoké trávě.
  • Stupeň 5 6 = středně velké riziko
    • Doporučení: Použití repelentu, nevstupovat do křovin.
  • Stupeň 7 8 = velké riziko
    • Doporučení: Použití repelentu, nevstupovat do křovin a nelehat si do trávy, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází.
  • Stupeň 9 10 = nejvyšší riziko
    • Doporučení: Použití repelentu. Nevstupovat do listnatých a smíšených lesů.

 

Jak bezpečně odstranit klíště?

Včasné a správné odstranění klíštěte je kvůli snížení rizika přenosu infekce velmi důležité. Na přisáté klíště v žádném případě nepoužíváme oleje či masti. Klíště by se mohlo přidusit a vyvrhlo by obsah střev do rány, čímž by se zvýšila pravděpodobnost přenosu infekce.

Zakousnuté klíště je třeba co nejdříve zakapat dezinfekcí, ideálně na bázi jódu. Necháme dezinfekci chvíli působit. Klíště vyndáme pomocí speciální pinzety nebo plastové karty a vhodné je také použít latexové rukavice. Uchytíme ho co nejblíže k povrchu kůže a jemně s ním kýveme zprava doleva. Vytáhneme ho nahoru kolmo k povrchu kůže. Po vyjmutí znovu kůži potřeme dezinfekcí a budeme sledovat, zda nedochází na místě k zanícení. Během následujících tří týdnů pravidelně sledujeme místo, kde bylo klíště přisáté. Objeví-li se menší červený flíček, který svědí, jde o normální reakci. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat a zbělá, vyhledejte co nejdříve lékaře, stejně tak, pokud se klíště při odstraňování přetrhne.

Mezi nejčastější infekce, které klíště může přenést, patří borelióza a klíšťová encefalitida. Proti klíšťové encefalitidě se dá očkovat, což určitě doporučujeme. Proti borelióze se očkovat bohužel nedá. Jak rozpoznáme tyto nemoci způsobené klíštětem?

Lymeská borrelióza

Jedná se o infekční onemocnění přenášené zejména klíšťaty. Průběh onemocnění má tři fáze. V té první, přibližně 2–4 týdny po přisátí klíštěte, se objeví minimálně 5cm zarudlá skvrna s vybledlým středem okolo místa přisátí klíštěte. Pozor, může i zmizet a objevit se na jiném místě. Dostavit se může také horečka, únava a bolesti svalů.
Ve druhé fázi onemocnění, přibližně po 1–3 měsících, dochází většinou k bolesti hlavy, ztuhlosti šíje a k omezení hybnosti. Onemocnění se může projevovat také jako zánět mozkových blan, tedy kromě bolestí hlavy se můžou objevit také svalové záškuby, tiky, brnění, obrna lícního nervu, závratě, bolesti zad – především v krční oblasti –, ale i poruchy vidění, bolesti svalů, kloubů nebo dokonce i zánětem srdečného svalu.
V poslední, a to třetí fázi, tedy po více než 3 měsících, se objeví zánětlivé příznaky a atrofické postižení kůže, kdy je pokožka ztenčená až papírová. Dále se objevují záněty mozku, míchy nebo kloubů, nebo i postižení orgánů.

Klíšťová encefalitida

… je zánětlivé onemocnění mozku, způsobené viry přenášenými z klíšťat. První příznaky se objeví většinou za 7–14 dní od přisátí klíštěte.

První příznaky jsou bohužel velmi podobné jako při chřipce, takže řada lidí chorobu zanedbá. Nemoc provází bolesti hlavy, horečka, bolest svalů a ztuhlost šíje. Později se přidá necitlivost v končetinách, třes rukou nebo halucinace a poruchy řeči. Bez léčení může nastat ochrnutí končetin, postižení dýchacích svalů a vada řeči.

Rozhodně klíšťata nepodceňujte a mějte na paměti, že pokud se dostaví po vyndání klíštěte některý z uvedených příznaků, utíkejte k doktorovi!

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.