Betadine® blog

Prázdniny jsou tady!

Červenec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Vzpomínáte na ten pocit, kdy jste už začátkem jara odpočítávali každý den, který zbýval do velkých prázdnin? Ty letošní ale vlivem událostí posledního roku nabývají úplně jiných rozměrů, a těšení se na ně je letos prostě nějaké jiné. Velké prázdniny se ale nezměnily jen kvůli pandemii, každá generace má „to svoje“ a letní měsíce trávila jinak. Pojďme si společně zavzpomínat na šťavnaté prázdniny!

 

Není žádným tajemstvím, že pohled na prázdniny se za poslední rok úplně změnil. Děti paradoxně netrpělivě vyhlížely den, kdy se mohly vrátit do školy, a velké prázdniny už jako by ztrácely své kouzlo. Dalo by se říci, že snad poprvé od dob Marie Terezie znělo z dětských pokojíčků „ať už otevřou školy, už to doma nevydržím a škola mi moc chybí“ – a to nemusíme ani moc přehánět.

 

Víte, že…

… nejdelší prázdniny mají děti v Turecku, Itálii a Lotyšsku? Prázdniny tam mají 3 měsíce.

 

Letošní prázdniny se nezadržitelně blíží a my můžeme trošku zapátrat v paměti a vzpomenout si na ty své nebo dokonce našich rodičů.

 

Porevoluční prázdniny

Pokud jste se narodili před revolucí nebo krátce po ní, určitě se vaše prázdniny nesly v duchu znovuobjevování cestování. Výlety i dovolené si každý užíval, a bez příkras můžeme říct, že to byla i jakási známka luxusu. Kdo jel k moři, tomu se zkrátka dařilo. Nejčastější destinace jako Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko si hned získaly srdce českých rekreantů.  Nezapomenutelnou součástí snad každých našich prázdnin byly i tradiční letní tábory. Skautské, rybářské, ale i „obyčejné“. První lásky, nová přátelství a dobrodružství všeho druhu právě na letních táborech neměly chybu. Vzpomínáte?

 

Prázdniny našich rodičů

Za dob dětství našich rodičů se už také řešila stará známá prázdninová otázka: „Kam s dětmi?“ Maminky našich maminek už dávno pracovaly, a tak bylo důležité prázdniny zkrátka „nějak pořešit“. První volbu pochopitelně představovali prarodiče. Prázdniny u babičky na venkově nebo chalupě patřívaly mezi evergreen snad každých prázdnin. Do zahraničí se běžně nesmělo, tak co také jiného dělat? Zvláště pak děti ze socialistických paneláků se o prázdninách rády vydaly na vesnici vzhůru za dobrodružstvím.

 

 

Vždy připraven!

Právě prázdniny jsou ale obdobím, kdy se skotačícím dětem každou chvíli přihodí různá zranění. Spadnou, odřou se, nebo si z výletu přinesou klíště. Právě pro malé rošťáky je šetrná dezinfekce, která při aplikaci nepálí, velkým bonusem, aby nemusely za své řádění „pykat“ ještě bolestivým ošetřením. Pokud jsou rány rozsáhlejší, třeba po pádu na kole nebo kolečkových bruslích, je vhodné použít metodu tzn. vlhkého hojení. Už v 60. letech 20. století se prokázalo, že rány, které se udržují ve vlhkém prostředí, se hojí až o 40 % rychleji ve srovnání s ranami krytými suchým obvazem. Ideální kombinací je proto dezinfekční mast Betadine. Ta pomáhá prostředí pro vlhké hojení udržet.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Prázdninové blues

Jelikož dobře víme, že stačilo pár týdnů, a děti se opět na prázdniny těší, přinášíme pár tipů, jak jim jejich letní nicnedělání vyšperkovat. Tyto nápady vaše děti dostanou zpátky do té pravé prázdninové nálady, kdy den je snad nekonečný a spát se chodí, až když jsou na nebi hvězdy – a to bývá v létě dooost pozdě. ?

 

 

Výměna rolí

I když v sobě tato „hra nehra“ nese vlastně i tak trochu výchovný potenciál, vsaďte se, že vaše dítko bude nesmírně bavit. Pocit moci bude rázem střídat velká odpovědnost a můžete si být jisti, že o zvraty a zábavu nebude nouze!

Jak na to?

Položte ráno na kuchyňský stůl dopis, ve kterém svým dítkám sdělíte, že celý den jsou „maminka a tatínek“ ony. Nebojte se do obálky vložit i trochu peněz, které ten den budou potřebovat. Vy jste na místě jejich dětí, takže je budete muset poslouchat, ale zároveň ony se budou muset o vás postarat. Takže nákupy, vaření, uklízení a vymýšlení zábav je čistě jejich zodpovědnost. Uvidíte, jak se nálady budou střídat. Euforie vystřídá vyčerpání a ke konci dne tak budou stoprocentně vědět, že vaše místo rozhodně není procházka růžovým sadem. A to je také dobré zjištění, ne?

 

Kreativita na prvním místě

Řadíte se mezi ty, co pořád něco kutí nebo vyrábějí, a vaše domácnost snad nemá nic, co by nebylo originální? Nebo jste spíš ti, kteří se do ničeho radši nepouští, protože kutění není nic pro vás? Ať tak či tak, pusťte se spolu s dětmi do prázdninového tvoření. Batikování, vyřezávání, modelování z hlíny nebo i na první pohled obyčejné zahradničení jsou aktivity, na které zkrátka během školního roku nezbývá čas. O prázdninách tohle všechno můžete zažít, aniž byste v hlavě drželi úkoly do školy nebo časy, kdy musíte své děti vyzvedávat z kroužků. A že se výrobek třeba někdy nepovede? Nevadí, o prázdninách se přeci může všechno!

 

Den pro krále či královnu

Nemusíte zrovna vyhrát milion, abyste se mohli cítit jako král nebo královna. Tato „hra“ je na podobném způsobu jako výměna rolí. Jedná se vlastně také o jakousi záměnu a to v krále nebo královnu. Každý den určete jednoho člena domácnosti, který bude ten hlavní – tedy král nebo královna. A jak už to v královské rodině bývá, král a královna se poslouchá. Zvolené veličenstvo tak určuje denní program, je zproštěn domácích prací a užívá si celý svůj den (i když moudří rodiče určitě dají hře určité meze.)

 

Prázdninoví pomocníci

Je nám jasné, že při cestování si s sebou nemůžete odvézt celou krabici léků a zdravotnických pomůcek, kterou máte doma. Cestovní lékárnička by však ani na cestách rozhodně neměla chybět. A to zvláště, když cestujete s dětmi, se kterými se to může zvrtnout každou chvíli. Podívejme se, které nejdůležitější zdravotnické pomocníky byste dle praktického lékaře nikdy neměli zapomenout.

 

Dětská minilékárnička na cesty

  • Léky na teplotu
  • Dezinfekce Betadine, a to jak roztok, tak i mast
  • Náplasti a obvazy
  • Léky na kašel
  • Mast nebo gel na spálenou pokožku nebo po bodnutí hmyzem
  • Teploměr
  • Lék proti bolestem břicha a nevolnostem
  • Lék na alergii
  • Kapky do uší a očí

 

Tip:

Lékárničku pravidelně kontrolujte, a léky po exspiraci odneste zpět do lékárny. Nikdy je nevyhazujte do běžného odpadu nebo nesplachujte do toalety. A jak kromě data na obale poznáte, že je nejvyšší čas pořídit novou várku dezinfekce Betadine? Pomůže barevnost! Pokud už není sytě žlutohnědý, ale naopak vybledlý, jeho účinnost je snížena.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.