Betadine® blog

Řáděte na sněhu!

Leden 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Jste fanoušky zimních sportů? Milujete lyžování, bruslení, lední hokej nebo běh na lyžích? Chcete se zimním sportovním aktivitám věnovat naplno a perfektně si je užít? Pak je třeba, abyste se pořádně připravil!

Děti hory milují!

Právě v zimě je čas na aktivity, které si jindy během roku jen stěží můžeme dopřát. Pokud máte malé děti a se zimními sporty teprve začínáte, máme pro vás pár sportovních tipů. Základem je lyžování a bruslení, přidat ale můžete třeba i snowboard. Tak se na to pojďme podívat!

Čtyři nebo pět let – to je ideální věk, kdy vzít dítě poprvé na lyže. Dejte ale pozor, abyste dětem zimní sporty neznechutili. Pro děti by měl být pobyt na horách především zábava.

Myslete na to, abyste vybrali správný skiareál. V dnešní době má 90 % skiareálu zázemí pro rodiny s dětmi, ale radši to předem ověřte! Jde hlavně o dostatek mírnějších svahů a lyžařskou školku s instruktory. Ale i aquapark nebo bobová dráha vám zkrátí odpoledne, kdy už sjezdovky nejsou v perfektním stavu anebo jsou už děti unavené.

Kam vyrazit na lyže?

Je opravdu důležité důkladně hledat, kam na hory vyrazit, a při finálním rozhodnutí zhodnotit, jestli vám jako rodině vyhovuje velké množství černých sjezdovek s vleky, anebo spíš mírnější svahy a třeba i běžkařské stopy. Rozhodujete se, jestli vyrazit na české hory, nebo je zahraničí „sázkou na jistotu“? Určitě se vyberete z obou variant. Mezi Čechy se často setkáme se názorem, že za kvalitním lyžováním se musíme vydat za hranice. To už dávno neplatí! Zároveň už neplatí ani “když hory tak Špindl”. Nejen v Krkonoších je spousta areálů, kde možná nenajdete ledárium, ale zato ušetříte jak na permicích, tak na ubytování. Naši sousedé v Rakousku také nabízí spoustu možností. Všeobecně jsou oblíbené areály jako Kitzbühel, Schladming, Sölden nebo Zell am See. U takhle rozsáhlých měst se nemusíte bát, že byste nenašli zábavu pro všechny členy rodiny, pokud ale jedete bez dětí, můžete zvolit i o něco “náročnější” destinaci. Pro sportovní lyžaře jsou rájem ledovce. Ubytování je většinou dole ve vesnici a ke sjezdovkám se dostanete autem nebo skibusem, pěkně vzhůru serpentinami. Každé ráno několik sportovních nadšenců svádí boj o parkovací místa v první řadě přímo u sněhu. A není náhodou, že se mezi nimi mnohdy najdou i profesionální závodníci. Můžete si tak užívat pohled na ty, kterým lyžování opravdu jde – a třeba se i něco přiučit.

Zima ≠ jen lyžování

Ne každou zimu máme to štěstí, že je na horách dost sněhu. Ve městech nepochybně najdete spoustu možností, jak se během zimních měsíců zabavit. Ideální variantou jsou veřejná kluziště. Vstupné je v řádu desetikorun a užijete si při něm spoustu zábavy! Od bruslení s rodinou už je jen krátká cesta právě ke krasobruslení, rychlobruslení nebo lednímu hokeji. A samozřejmě, bruslení nemusí být jen kroužení na umělém ledu. V těch mrazivějších letech můžete vyrazit třeba na Lipno a zabruslit si na přírodním!

POZOR! Když půjdete bruslit, nikdy nezapomínejte na rukavice! Pád na led je sice nepříjemný, ale bez rukavic vám hrozí, že během doby, kdy se budete zvedat vám někdo omylem přejede bruslí prsty. A to byste rozhodně nechtěli zažít! Na brusle si dávejte pozor i když je jen ponesete na nebo z kluziště. Hlídejte si, aby byla ostří v původních krytech nebo obalena například kusem látky. Po bruslení ostří osušte, aby vám nezrezla, a pozor abyste se neřízli!

TIP!

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

Naopak v letech, kdy je sněhu na horách dostatek, můžete vyrazit i na běžky – a to třeba i na pole za městem. Nemusíte hned na túru, stačí dojet na stadion na Mísečkách nebo v Bedřichově a začít s technikou. Běžkování je komplexní pohyb, během kterého posílíte celé tělo a potrénujete vytrvalost. Zároveň se můžete kochat krásnou zasněženou přírodou. V Krkonoších a Jizerských horách najdete systém upravovaných tras, tzv. magistrály. To znamená, že se nemusíte bát, že se budete muset brodit čerstvým sněhem. A bonus? Trasy nejsou zpoplatněné a skoro na každém rozcestí narazíte na horskou chalupu, kde si můžete dát čaj, teplou polévku nebo typické borůvkové knedlíky.

Netradiční sporty

České hory mohou nabídnout vedle spousty sjezdovek a terénů pro volné lyžování i prostor pro řadu netradičních zimních radovánek, od těch adrenalinových až po ty zcela bezpečné. Můžete se svézt na bobové dráze, skibobech, sněžném skútru či zkusit divokou jízdu zvanou snowtubbing. Anebo se svézt na sáňkách či vyrazit na cestu hlubokým sněhem na sněžnicích, anebo se zasněženou krajinou projet v sedle koníka – anebo na sáních, které koník za zvuku rolniček potáhne. Anebo můžete vyrazit na ryby!

Ale vždycky si dávejte pozor, do jakého terénu se vydáváte. Když je někam zakázaný vstup, je to tak z určitého důvodu!

Co když počasí nepřeje?

Pokud vám počasí nepřeje a nemůžete si užívat zimu se vším všudy, tak určitě neházejte flintu do žita! Je spousta věci, které se dají dělat i v uzavřených prostorách s celou rodinou, ať je venku -30, nebo +8.

Zkoušeli jste někdy vyrazit společně na golf, bowling, badminton anebo tenis do haly? Můžeme jenom doporučit! Pokud tyto sporty nejsou zrovna vaše parketa, tak určitě neváhejte a vezměte celou rodinu do aquaparku, kde si můžete užít celodenní zábavu. Anebo zůstaňte doma a společně si přečtěte nějakou pěknou knížku.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.