Betadine® blog

Seznamte se s jezdectvím

Září 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Snad každá malá holčička touží po tom, prohánět se světem na koni jako Popelka nebo Elsa. Holčičkám se to zdá snadné, rodiče ale chápou rizika i veškerou náročnost jezdeckého sportu. Pokud chcete své malé princezně, nebo i sobě, splnit sen, máme pro vás rady a tipy, co byste měli o jezdectví vědět a na co se připravit.

 

Jízda na koni přináší jednu výhodu za druhou. Jezdecké areály jsou většinou v krásném prostředí, a čas strávený se zvířetem nám pomáhá odpoutat se od každodenního stresu (ano, i děti se často potýkají se stresem), a kromě čisté hlavy také posílíte své tělo a zdokonalíte stabilitu. Správný sed na koni rovná a posiluje záda, břicho i nohy. Začátečníci, kteří si často myslí, že „na koni se přece jen sedí, a veškerý sport dělá jen kůň“, jsou po první jízdě hodně překvapení, které všechny svaly druhý den pocítí.

 

Není stáj jako stáj

Jezdeckou školu vybírejte pečlivě, nejen podle vzdálenosti od bydliště, ale zajímejte se i o styl ježdění, výuky, úspěchy a zaměření stájí. Pokud vám jde pouze o rekreační ježdění, nemusí být vaše nároky až tak vysoké, ale i tak vězte, že jízda na koni je sportem, který se učí velmi dlouho. Bude trvat několik let pravidelného ježdění, ideálně alespoň 2× týdně, než se budete moci ve volném terénu považovat za skutečného pána situace, kůň si nebude chody určovat sám a budete ho schopni vždy a za každé nečekané situace bezpečně zastavit.

Rozhodně není vhodné začínat u známých nebo sousedů, kteří mají pár koní kdesi na pastvinách, a ani zvířata, ani lidé nejsou na výuku začátečníků specializovaní. Aniž bychom vás chtěli odradit, musíme poznamenat, že pády z koňského hřbetu ve vysoké rychlosti, kterou třeba splašený kůň snadno nabere, mohou být i fatální, proto je svěření se kvalitnímu instruktorovi z jezdecké školy nutností.

 

 

První setkání s koňmi

Pokud ještě nevíte, jestli bude pro vás nebo vaše děti jezdectví to pravé ořechové, zkušený instruktor vás nejprve provede stájemi, vše vám ukáže a vysvětlí. Mnozí z nás se do blízkosti koně nikdy nedostali, takže vás možná překvapí, jak velké zvíře to ve skutečnosti je. Proto je dobré si vše ukázat, koně si pohladit, dát mu něco dobrého a třeba ho i podržet, abyste se na vlastní oči přesvědčili, že koně jsou většinou opravdu hodná zvířata, která člověku nechtějí ublížit.

Jezdecká výbava

Pro začátek není nutné nakoupit si kompletní jezdecké vybavení. To nejdůležitější – helmu a bezpečnostní vestu – vám ve stáji zpočátku určitě zapůjčí. Na lekci vyrazte v přiléhavých kalhotách – nejlépe legínách, a v botách s hladkou podrážkou. Pokud si jezdectví zamilujete, vlastní vybavení si můžete kdykoli pořídit v obchodě specializovaném na jezdectví.

První hodiny v sedle

Na první hodiny vás instruktor nejspíše vezme na lonž, což je několik metrů dlouhé vodítko, pomocí kterého koně zkušený instruktor vede po kruhu.  Vy se tak můžete soustředit pouze na pohyby koně a úplně nový pocit. Instruktor vás bude vést k co nejlepšímu sedu, který je pro vaše bezpečí a komunikaci mezi vámi a koněm zásadní.

 

Obecně se říká, že člověk potřebuje 200 hodin v sedle, než se dá říct, že umí aspoň trochu jezdit.

 

Pokud se chcete naučit alespoň v základu dobře jezdit, čeká vás poté dlouhá práce na jízdárně. Budete se učit základní povely, jízdárenské cviky, ale také jezdeckou etiketu. Je možné, že výcvik trenér proloží vyjížďkou do terénu. Mnozí jezdci si po pár lekcích na jízdárně myslí, že vyjížďku v pohodě zvládnou, a pak s překvapením zjišťují, jaký problém jim dělá třeba i to, aby jim kůň nezastavoval a neokusoval větve nebo se nepásl.

Kdo nepadá, nejezdí

Pády z koní jsou poměrně časté, a to i u zkušených jezdců. Naštěstí se většinou nejedná o nic vážného, pády z koní končí často jen modřinami. Při práci ve stáji nebo při péči o výstroj se můžou přihodit oděrky nebo škrábance, a protože ve stáji je přecejen dost špíny, je nutné, aby byla i ve stáji vybavená lékárnička.  I menší, ale dobře vybavená stájová lékárnička může zachránit život, protože i při vážnějších potížích je dobré zranění alespoň základně ošetřit ještě před příjezdem záchranné služby.

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

Ne nadarmo se říká, že nejkrásnější je svět z koňského hřbetu. Pokud vás jezdectví láká, neváhejte a zkuste to!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.