Betadine® blog

Šitím k zelenějšímu světu

Červenec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Kdo chce být ecofriendly, snaží se přemýšlet nad tím, co kupuje a používá, jak zachází s vodou a potravinami, ale i jak třídí odpad a co všechno může recyklovat. Další možností, jak být přátelštější k přírodě, je i slowfashion – pomalá móda. Oblečení je možné vyměňovat s přáteli, vybírat v second handech, anebo si ho ušít nebo přešít starší nebo vyřazené kousky. Chcete začít s šitím? Poradíme, jak na to!

 

Šití je krásná zábava, při které se dá zažít úžasné „flow“, které člověka vytáhne ze stereotypu všedních dnů. Zároveň je to ale i běh na dlouhou trať. Pokud máte obavy, jestli „na to máte“, ujišťujeme vás, že určitě ano! Naše 3 rady do začátku zní:

1. rada: Sežeňte si knížky

Dobré jsou staré knihy, za které neutratíte moc peněz, a zároveň se z nich hodně dozvíte. Koupě knihy v antikvariátu je navíc nejen ekologická, ale fajn i pro vaši peněženku.

2. rada: Omrkněte videa, články a blogy
Internet je bezedná studnice informací, a právě podle videí se dá ušít ledasco. Pokud jste zběhlí angličtináři, zadejte do vyhledavače heslo „sewing basic“, a můžete rovnou začít s učením. Čtením blogů se můžete inspirovat, a taky se pobavit.

3. rada: Najděte si kurz
Praxe dělá mistra, a co třeba nepochopíte z knížky nebo vám nejde podle videa, můžete osobně probrat s ostatními. Navíc se tam potkáte s těmi, kdo mají stejný koníček jako vy – a to je vždycky fajn!

 

Výbava pro začátečníka

Základem je šicí stroj ze specializovaného obchodu, kde si ho můžete vyzkoušet a zjistit, jestli si se strojem „sednete“. Ve specializovaném obchodě máte také na rozdíl od supermarketu nebo hobbymarketu výhodu zajištěného poradenství a servisu.

Určitě jste si někdy kladli otázku, jak vlastně šicí stroj funguje. Jak je možné, že látku prošije z obou stran, když jehla zajíždí do látky jen svrchu?

„Zázrakem“, který tohle umožňuje, je chapač s cívkou umístěný pod šicí deskou. Ten vykonává střídavý pohyb dopředu a dozadu. Horní hřídel, která má na starosti pohyb jehlové tyče, a spodní hřídel, která pohání chapač a podavač, jsou mechanicky spojeny ozubenými převody nebo ozubeným řemenem, a tak se oba pohybují souběžně.

Pokud si to z popisu nedovedete dost dobře představit, mrkněte na video.

 

 

Kromě šicího stroje budete potřebovat také nůžky, a to nejen jedny. Aby nůžky pěkně stříhaly látku a zůstaly dlouho ostré, používejte jedny na látku (na látku, která se hodně třepí, můžete použít nůžky entlovací), další na nitě a jiné na papír. Nejlepší je mít je barevně označené – to proto, že nůžkami na látku byste nikdy neměli stříhat nic jiného, hlavně ne papír, protože byste si je ztupili, a pak už byste látku nikdy pěkně neustříhli.

 

 

Dále budete potřebovat látky, jehly, špendlíky, výztuže, nitě, metr, pravítka, páráček, olej na šicí stroje, střihový papír  a značicí pomůcky jako jsou např. klasické krejčovské křídy. Tady pro vás máme jednu vychytávku, a tou je obyčejné tuhé mýdlo. To na látku krásně kreslí, a jako bonus máte látku nebo vlastnoručně ušitý kousek připravený k vyprání.

 

Žehlení jako alfa a omega

Možná vás překvapí, že kdo při šití nežehlí, jako by ani nešil. Právě „šicí žehlení“ je při šití jednou z nejdůležitějších činností, která pomáhá šít čistě.

Pokud vás teď napadlo, že je šití vzhledem k možnosti pořezání, popíchání, prošití, stříhnutí a teď i popálení možná trochu rizikový koníček, neděste se. Pravdou je, že se o žehličku můžete nehezky popálit – prsty jsou při tomhle typu žehlení k žehlicí ploše blíž, než když žehlíte hotové oblečení, a i prsty jsou jehle šicího stroje velmi blízko, ale je to jako se vším: čím víc praxe, tím menší riziko. Vybavená lékárnička je ale samozřejmě základ.

 

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Od polštářků k šatům

Když se člověk pustí do šití, asi to nedělá úplně s cílem zapošít si zkrácené záclony. Jak dlouho trvá než si někdo, kdo nikdy nešil, spíchne třeba jednoduché šaty?

Základem je, že se musíte naučit ovládat stroj. Jednoduché věci, jako je např. polštářek, zvládnete i s přípravou látky ušít přibližně za 2 hodiny. Sukni ušijete za jedno odpoledne, šaty za dvě odpoledne. Možná vás překvapí, že taková pánská košile vůbec není složitá, a doma se dá ušít úplně v pohodě.

 

 

 

Pro zelenou duši

Trénovat šití můžete na věcech, které v „původní (tedy igelitové nebo plastové) podobě“ nedělají dobře přírodě. Ušijte si látkové pytlíky na pečivo nebo zeleninu anebo látkovou tašku – určitě nám dáte za pravdu, že ty se stále záhadně ztrácejí.

 

 

Ručíme vám za to, že jakmile se do šití pustíte, tenhle koníček si zamilujete. Každý módní kousek projde vaším zkoumavým zrakem, budete prohlížet střihy i stehy, shánět látky a zajímavé knoflíky, a možná budete i sbírat staré oblečení, které si zupcyklujete na nové trendy kousky, kabelku nebo třeba kosmetickou taštičku. Držíme vám palce a přejeme samé úspěchy!

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.