Betadine® blog

Sport má zase zelenou!

Duben 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Jaro už je oficiálně tady! Po změně času máme delší dny, vzduch voní, hmyz bzučí, a my se s novou vervou začínáme vrhat do sportovních aktivit!

Plníme si předsevzetí

Právě na jaře všichni opět začínáme s pevným odhodláním sportovat a pomalu získáváme zpětzatoulanou kondici. Někoho motivuje novoroční předsevzetí, někoho zase třeba vyplněná přihláška na lmaraton, podzimní Velkou kunratickou nebo blížící se plavková sezóna. Po zimě, kdy jsme toho moc nenasportovali, je ale naše tělo ztuhlé a nepružné. Proto je důležité začít pozvolna, sledovat, jak naše tělo reaguje a podle toho tréninkové dávky postupně přidávat. Vůbec se nemusíme stydět, když budeme naši kondici budovat pomalu. Přece nechceme hned na začátku skončit s nataženými svaly nebo dokonce se zlomeninou!

Sportem ku zdraví – ale opatrně!

Každý si může najít sport, který ho bude bavit a naplňovat, ať už preferujete cvičení s trenérem, nebo si radši půjdete zaběhat sami v pět ráno. A pokud nemáte odhodlání začít rovnou se sportem, můžete třeba jen každý den vystoupit z tramvaje, autobusu nebo metra o jednu stanici dřív a trochu se projít. Nebo místo výtahem vyjděte dnes do bytu či kanceláře po schodech. I za to Vám Vaše tělo poděkuje. Bude se Vám lépe dýchat, budete mít lepší trávení, bude se Vám krásně usínat, a samozřejmě uděláte dobře i Vašim kloubům. Právě pohyb totiž pomáhá udržovat v kondici svaly, vazy i chrupavky.

Jak zahájit sportovní sezonu?

Kdo nepropadl běhací horečce, nebo musí ze zdravotních důvodů šetřit svoje klouby, pro toho je ideální jízda na kole, která patří k nejzdravějším pohybovým aktivitám. Velkou výhodou kola je, že na něj může sednout prakticky každý je to zkrátka perfektní sportovní aktivita pro celou rodinu.

Než vyjedete na svůj první jarní „výšlap“, nezapomeňte si kolo pořádně zkontrolovat, popřípadě ho odvezte do specializovaného servisu. Budete tak mít jistotu, že vám výlet nepokazí zbytečné zastávky a problémy.

Na jaře už vždy nedočkavě vyhlížíme první teplý víkend, abychom mohli vyndat naše kola. Většinou jim dopřáváme kontrolu v servisu už na podzim, takže je stačí po zimě jen lehce zkontrolovat, přifouknout kola a můžeme okamžitě vyrazit. Pro první projížďku vybíráme nějaký kratší, známý okruh, abychom otestovali naši fyzičku a zbytečně nepřepálili start do cyklistické sezóny, dodává naše ambasadorka Diana.

Jak probudit kolo ze „zimního spánku“?

Kolo omyjte a vysušte (pokud jste ho zazimovali čisté, stačí omést smetáčkem či otřít vlhkým hadříkem). Poté dofoukněte pneumatiky a zkontrolujte stav plášťů. Při krátké projížďce kolem bloku ověřte, zda kola neuchází a prověřte také, jestli Vám kolo správně brzdí a přehazuje. Zkontrolujte také, zda nemáte příliš vytahaný řetěz, zda jsou utažené všechny šrouby a matice a zda nemáte příliš sjeté brzdové špalíky. Nakonec můžete na kole promazat – alespoň jednou za rok si to zaslouží čepy brzdových čelistí, lanka přehazovačky a přesmykače a také brzdová lanka, popřípadě odpružení.

Pět věcí, které by měl mít každý cyklista:

1. Správné cyklistické oblečení – mezi základní výbavu patří cyklistická helma, brýle (ten pocit, když nám vlétne moucha do oka známe všichni), cyklistické rukavice, vhodná obuv, popřípadě cyklistické kalhoty s výstélkou. Na kole platí totéž, co při jakémkoliv dalším sportování – více vrstev oblečení, které se dají různě proměňovat dle aktuálního počasí vám poslouží lépe, než tílko a na něm jedna mohutná bunda. Skladná větrovka se navíc do batohu vejde téměř vždycky.

2. Nářadí na kolo to znamená předně vybavení na výměnu duší, což je nejčastější nepříjemnost, která může zkazit výlet. Určitě sem patří páčky na sundávání plášťů, pumpičku kompatibilní s Vaším typem ventilku, alespoň jednu náhradní duši a sadu lepení. My vozíme navíc ještě malé kombinačky, sadu cyklonářadí, patku na přehazovačku a rychlospojku na řetěz, která nás jednou doslova zachránila, když se mi přetrhl řetěz kdesi v polích,“ říká Diana.

3. Osobní věci jako je mobil (ten před vyjížďkou vždy dobijte), peněženka s doklady a drobným finančním obnosem, dostatek tekutin a rychlé cukry (hroznový cukr, čokoláda, ovoce). Diana dodává: „Protože na výletech rádi fotíme, vozím s sebou i malou powerbanku, pro případ, že by se telefon rychle vybil. Na doklady a peníze si beru malou cestovní peněženku, do které dám občanku a kartičku pojišťovny. Nějaká hotovost se vždy hodí, ať už na limonádu, nebo na vlak domů, když dojdou síly.“

4. Zdravotní vybavení karambol na kole si nikdo nepřeje, ale pokud k němu dojde, je fajn mít v batůžku malou cestovní lékárničku se základními zdravotnickými pomůckami a léky. Měla by obsahovat minimálně náplasti (normální a na puchýře), dezinfekci, obvaz a malé nůžtičky. V případě, že jste alergik, nezapomeňte i na váš lék na alergii. Pokud trpíte nějakým speciálním zdravotním onemocněním, přibalte si do peněženky tzv. „bezpečnostní kartu“. Na ní uveďte Vaše jméno, datum narození, krevní skupinu, alergie, onemocnění a telefon na někoho blízkého. Přidat můžete také informaci o tom, jak Vám mohou kolemjedoucí nejlépe poskytnout první pomoc. Nezapomeňte ani na to, že klíšťata nikdy nespí!

5. Zdravý rozum i přesto, že je kolo volnočasová aktivita, je třeba i zde respektovat určitá pravidla. Minimálně pravidla silničního provozu, protože jen málo výletu se povede uskutečnit ve 100 % po cyklostezkách. Tyto pravidla by měl znát každý, kdo se chce z výletu vrátit v pořádku domů, ale především rodiče dětí by si je měli pořádně prostudovat. Nebojte se zapojit i přímo Vaše ratolesti, dopravní značky je budou bavit a stane se z toho skvělá aktivita po dobu cyklovýletu. „Nikdy se ještě nestalo nic nikomu, kdo jel pomalu a opatrně. To je základní pravidlo, kterým se řídíme,“ uzavírá to Diana.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.