Betadine® blog

Sportovní léto pro malé i velké

Červenec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Letní měsíce jsou odjakživa jako stvořené pro sportovní aktivity všeho druhu. Prázdninový čas je tak příhodný pro to, abychom si „dali pořádně do těla“. Dlouhé dny přímo vybízí k využití energie na maximum.  Cyklovýlety, plavání nebo i beach volejbal dodá létu ten správný směr! Velcí sportovci si léto naplánují sami, a pro malé jsou tady letní tábory a kempy. Tak šlápněte do pedálů, skočte do vody a rozjeďte to!

 

Sportovní aktivity k létu neodmyslitelně patří a do sportovního vyžití se právě v tuto dobu pouští i příležitostní sportovci, kteří tomu během roku moc nedali. Ani při tak prima aktivitě, jakou sport beze sporu je, ale nesmíme zapomínat, že jsme jenom lidé, a nejsme tedy nerozbitní. Proto si do každého batůžku, cyklobrašny nebo plážové tašky nezapomeňte přibalit cestovní lékárničku, abyste v případě potřeby mohli poskytnout první pomoc.

 

Víte, že…

… tržné rány a odřeniny tvoří až 30 % všech letních úrazů?

 

 

5 tipů jak zamezit zbytečnému zranění nebo poškození kůže

 

  1. na kolo i brusle používejte helmu a chrániče
  2. mějte s sebou vždy vybavenou cestovní lékárničku s příručkou první pomoci
  3. začínejte se sportem pozvolně a nepodceňujte rozcvičku
  4. noste vždy vhodnou obuv
  5. nezapomínejte na krémy s ochranným faktorem a repelentní přípravky

 

Letní tábory

Letní tábory jsou nevyčerpatelným zdrojem té pravé zálesácké nálady. Dnešní táborníci si mohou vybírat z nepřeberného množství letních tábornických radovánek, které doplní znalosti i praxi v určité oblasti. Sportovní, počítačové, jazykové, jezdecké, rybářské, kuchařské, filmové… dnešní tábory tematice meze nekladou. Děti si tak mohou vyzkoušet a naučit se zábavnou formou spoustu nových věcí.

Na každém táboře se ale dětem dostane i fyzických aktivit, a tak se nějakým těm škrábancům, odřeninám nebo štípancům nevyhnout. Nemusíte se ale bát, na každém táboře jsou školení vedoucí spolu s profesionálními zdravotníky, kteří si s drobnými nehodami umí poradit, a to i díky pečlivě vybavené táborové lékárničce.

 

TIP!
Víte jak označit lékárničku a co do ní?

Lékárnička musí být na viditelném a snadno přístupném místě. Musí být označena bílým křížem, který je umístěn v zeleném poli. A co tedy do ní? Nejdůležitější součástí každé lékárničky by měly být především dezinfekční přípravky, obvazy a náplasti či léky na bolest, horečku a nevolnost.

 

Sportovcem tělem i duší

I pro dospělé, kteří se věnují sportu ať už rekreačně nebo na profesionální úrovni je krabička poslední záchrany tím pravým společníkem. Jemné oděrky během joggingu v přírodě, nebo podrážděná pokožka z kola můžou den znepříjemnit, a sportovní aktivitu dokonce úplně překazit.

Ať už sportem žijete nebo teprve začínáte, nezapomínejte na tři hlavní zásady, na které byste vždy měli myslet:

 

  1. Správná strava

I když víme, že zdravé stravování rozhodně neplatí jen pro sportovce, jsou to právě oni, pro které je vyvážená strava stěžejní.  U sportovců je kladen velký důraz především na správný přísun bílkovin. A proč právě bílkoviny? Právě ony stojí za stavbou a obnovou svalů.

A kde jinde takové superlátky nejlépe hledat než v  kuřecích prsou, vejcích nebo čočce. Starou známou klasikou plnou bílkovin zůstávají mléčné výrobky. Pravidelně doplňujte zásoby mléka, jogurtů nebo sýrů a vaše tělo vám za to určitě poděkuje.

Neopomenutelný je také pitný režim. Při sportování je vhodné vypít až 3 litry denně. Všeobecně také platí, že jídla před i po sportovním výkonu by měla být lehká a bohatá na bílkoviny a zdravé tuky.

TIP:

Pokud chcete být při sportu opravdu fit, najezte se nejpozději hodinu před výkonem. Následný výdej energie doplňte po sportování opět do hodiny. Vybírejte z takových potravin, které obsahují kvalitní bílkoviny a zdravé tuky!

 

 

  1. Výběr oblečení

Nejdůležitějším měřítkem sportovního oblečení je jeho pohodlnost a funkčnost. Dnes je už nedílnou součástí každého sportovce právě funkční prádlo. Tento typ oblečení působí až zázračně. Jeho funkčnost spočívá především ze schopnosti odvádět tělesnou vlhkost a zamezuje tak zbytečnému prochladnutí. Pokud chcete sáhnout spíše po přírodnějším materiálu, tak například Icebreaker merino je speciální vlákno vyráběné ze srsti novozélandských ovcí. Kvůli tamním podmínkám tyto ovečky musí zvládat výkyvy teplot od -20 °C až +40 °C.

 

 

  1. Realistická očekávání

Chápeme, že bychom všichni nejraději třikrát oběhli blok a shodili hned pět kilo. Také si mnohdy myslíme, že při prvním joggingu urazíme bez problémů deset km a za týden si vyběhneme rovnou na Maraton. Realistická očekávání jsou důležitá v každé životní situaci, u sportu a především na začátku naší sportovní cesty to však platí dvojnásob. On takový natažený sval není rozhodně žádná legrace, a snažit se přeplavat naráz celé Lipno, zrovna tak (v krajních případech může jít i o život!).

Proto se nestyďte ve svých sportovních aktivitách postupovat krok za krokem, a nechat své tělo zvykat si na zvyšující se zátěž postupně. Stejně tak trénujte i svůj mozek a ke každému novému sportovnímu úkolu přistupujte s pokorou, ale stále plni síly a sebevědomí!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.