Betadine® blog

Jak si v horku vylepšit auto

Září 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Ať už garáž máte nebo ne, čas od času zkrátka musíte nasednout i do pekelně rozpáleného auta. Teplota v kabině auta zaparkovaného na přímém slunci dokáže během hodinky vystoupat i na 70 stupňů Celsia. Naštěstí ale existují vychytávky, díky kterým to nemusí být o zdraví. Pojďme se na ně podívat.

 

Před čím se musíme chránit?

Na extrémní teploty, které právě v autě zaparkovaném na přímém slunci můžou nastat, není stavěné ani lidské tělo, ani běžné předměty, které v autě máme. Například spreje s aerosoly nesnáší teploty vyšší 50 °C, stejně tak vysoké nebezpečí představují zapalovače, které se mohou vznítit a způsobit velké neštěstí.

 

Nezapomeňte ani na to, že v autě máte lékárničku. Pokud ji navíc máte vybavenou i tím, co v ní běžně není – třeba léky, které na cestách užíváte třeba když vás bolí hlava, anebo samozřejmě dezinfekcí, měli byste její obsah kontrolovat a léky vysokým teplotám nevystavovat.

 

Víte, že…

… barva auta hraje roli? Ještě předtím vám ale připomeneme, že svou roli v tom, jak velké bude uvnitř auta horko, hraje i barva karoserie a interiéru. Jistě, jedná se o rozdíl několika málo stupňů, ale i to se počítá. Bílá barva sluneční paprsky odráží, zatímco černá je pohlcuje. Nicméně, v porovnání s náročností bílých povrchů na čištění, plně chápeme, když zůstanete u tmavé karoserie i interiéru.

 

1. TIP: Sledujte dráhu slunce

Nejjednodušším trikem je samozřejmě parkovat ve stínu. Pokud ale vyrazíte na výlet, jen málokdy najdete veřejné parkoviště, na kterém by se stání na sluníčku dalo vyhnout. Jestliže plánujete v dané lokalitě pobýt víc než pár minut, můžete si rozmyslet, kam se stín časem přesune a využít toho.

 

I když se může na první dobrou zdát, že stín je v nedohlednu, když dokážete odhadnout pohyb slunce, můžete se vrátit k autu, které už je pěkně zastíněné.

 

2. TIP: Hlavně zakrýt všechna okna! 

Lidé, kteří začali zakrývat čelní okno nám jistě dají za pravdu, že bez roztažené reflexní fólie už by z auta nevystoupili. Pouhé zakrytí oken dokáže snížit teplotu až o 30 °C. Pokud u sebe nemáte speciální reflexní clonu na čelní sklo, postačí i deka nebo ručník. Dále nezapomeňte na střešní okno. Pokud ho vaše auto má, vždy ho zatáhněte anebo jinak zatemněte.

 

3. TIP: Rychle vyvětrat!

Ve stínu není volné žádné parkovací místo a reflexní clona zůstala doma (nebo dokonce ještě stále na pultě čerpací stanice ???? )? Teď je tedy třeba rychle se zbavit v autě nahromaděného horka. Nejdřív otevřete všechna okna, dveře, nezapomeňte ani na kufr a nechte horký vzduch vyletět ven. Kdybyste vyrazili hned, mohlo by se snadno stát, že na vás vlivem horka padnou mdloby. A to by mohlo být opravdu hodně nebezpečné.

 

POZOR!
I kdybyste si měli odběhnout jen na chvilku, nikdy nenechávejte nikoho živého v autě parkujícím na slunci! Ani děti, ani zvířata, ani babičku s dědou, ani partnera, prostě nikoho! Pokud byste v rozpáleném autě zůstali vy sami, hrozí vám přehřátí organismu, které způsobuje rozšíření cév, což vede k poklesu krevního tlaku v těle. Tím dojde k nedostatečnému okysličení mozku a jeho případnému otoku. Člověk poté upadá do mdlob a jedním z následků může být i smrt.

 

 

Otevřené okno, nebo klimatizace?

Záleží na vašich preferencích, ale obecně se jeví efektivnější klimatizace. Prvotním instinktem jistě bývá, že ji zapnete naplno a nastavíte velmi nízkou teplotu, aby se auto vychladilo co nejrychleji. S takovým chlazením ale opatrně! Nikdy byste neměli nastavovat teplotu nižší o více než 4 °C, než je venkovní teplota. Tělo není na takové výkyvy teplot připravené a výsledkem může být v lepším případě rýma, v horším pak i zánět středního ucha nebo angína.

 

TIP!

Nezapomeňte se také o klimatizaci starat. Uvnitř se usazuje prach a nečistoty, včetně nejrůznějších mikrobů a spor plísní. Existuje nepřeberné množství nejrůznějších přípravků, díky kterým zvládnete základní údržbu sami. Tu byste měli provádět jednou nebo ideálně dvakrát ročně, velké čištění v servisu stačí absolvovat každé 2 roky.

 

3. TIP: Ochlaďte se

Vsadíme se, že tohle vás nenapadlo. Skvělým pomocníkem v horkých dnech totiž může být namočený ručník, který si dáte na krk, anebo si s ním můžete ochladit rozpálený volant.

Teplo v kabině řidiče způsobuje únavu a nepozornost. Proto si, především během delších cest, můžete teplotu snížit i o něco víc, než jsou 4 °C oproti venkovní teplotě. Na ideálních 21 °C se dostávejte postupně a nezapomeňte teplotu opět zvyšovat, když se budete blížit k cíli. Tím zabráníte teplotnímu šoku a angína si na vás jen tak nepřijde.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.