Betadine® blog

Tři tipy na výrobu létajícího draka

Listopad 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Milovali ho děti i dospělí dávno v minulosti, a milujeme je stále. Podzimní pouštění létajících veselých draků má u nás několik set let dlouhou tradici. Není divu, takový dobře postavený létající drak, to je radost! Pokud si ho nechcete kupovat, máme pro vás 3 tipy na to, jak si veselého draka vlastnoručně vyrobit.

Není to nijak složité, takže to určitě zvládnou i ti z vás, kteří jsou zruční spíš v on-line světě.

První tip, který vám dáme: buďte ecofriendly.

Takový drak čas od času uletí, utrhne se anebo se zamotá do větví stromů. Když už se to stane, je vždycky lepší, když ve větvích visí drak ze dřeva a papíru, než z plastu a igelitu.

Druhý tip zní: Připravte si dopředu všechno, co budete potřebovat.

Není nic horšího než přerušit práci v půlce jen proto, že vám chybí třeba lepidlo.

Co budeme potřebovat:

  • 2 dřevěné tyčky, jednu 100 cm a druhou 80 cm dlouhou
  • plastovou folii nebo tenký papír – my se kloníme spíše k tomu papíru, máme rádi přírodu. Nejvhodnější je modelářský potahový papír, který seženete i v různých barvách.
  • provázek pro svázání tyček k sobě
  • nylonový provázek nebo silný vlasec
  • lepidlo nebo lepicí pásku
  • nůžky
  • barevné krepáky, barvičky a další ozdoby

Třetí tip: Dvakrát měřte, jednou řežte, a dbejte na přesnost!

Když budete draka vyrábět jen tak hala bala od oka, nebude vám pěkně létat, protože se bude buď naklánět, nebo jinak zlobit.

 

Jak draka vyrobit


Nařežte si dřevěné tyčky

Dřevěné tyčky si nařežte na potřebný rozměr. Pomocí provázku přivažte obě dřevěné tyčky k sobě tak, aby byly přesně v pravém úhlu, a to asi ve 2/3 výšky delší tyčky. Na konce tyček nařízněte rýhy, aby provázek držel na koncích a neklouzal. Provázek pak ovažte po koncích tyček tak, že bude tvořit obrys, a voilá, máte základní tvar čtyřúhelníkového draka. Při řezání ale dejte pozor, aby vám nožík nebo pilka nesklouzly a vy jste se pak nepotýkali se zraněním. Kdyby se to ale přihodilo, přinášíme tip, jak zranění ošetřit:

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

Tělo z papíru

Kostru létajícího draka s provázkem po obvodu přiložte na tenký papír, obkreslete jeho tvar a na každou stranu přidejte asi 3 cm navíc. Draka vystřihněte, položte na kostru a přesahující části ohněte a nalepte na druhou stranu. Teď přichází velká chvíle pro všechny malíře a umělce – štětce a barvičky do ruky, a schválně, kdo bude mít nejhezčího draka!

Pevně ho ovažte

Připravte si zářezy na připevnění provázku – vrchní, pravá a levá by měla být asi 10 cm od kraje, a spodní asi 15 cm od kraje. Kolem dřevěných tyček uvažte provázek na druhou stranu a jednotlivé provázky pak svažte a napojte na dlouhý provázek nebo silný vlasec.


 

Pěkně draka ozdobte

Zásadní je pak drakovi připevnit ocas. Ten by měl být asi 1,5 m dlouhý a mašličky, které ho zdobí, by měly být od sebe asi 25 cm. Drak nemá ocas jen na ozdobu, pomáhá mu ve stabilitě, především když je opravdu silný vítr. Z krepáku můžete drakovi udělat i uši (říká se jim i bábrlata) – pozor ale, aby byly stejně velké, aby se veselý drak nepřevažoval k jedné straně.

Úhloměr na scénu

Ve vzduchu je drak pod úhlem cca 60 stupňů. Proto je důležité najít úhloměr, draka opřít dolní špičkou o zem, a měřit:  Provázky podržte v místě, kde se kříží. Provázek by teď měl směřovat k zemi v pravém úhlu, zatímco drak pod úhlem 60 stupňů. Když máte naměřeno, provázky pevně svažte tak, aby provázky neklouzaly a tím se úhly neposouvaly.

Do vzduchu!

Jestli se vám drak povedl, zjistíte asi až při zkušebním letu. Nejlepší je ho pouštět alespoň ve dvou – když vítr není tak silný, je třeba s ním popoběhnout, a je vždy jednodušší, když jeden draka drží a druhý běží (a pak pouští). Pokud je vítr silný a vy jste ostřílení, zvládnete ho do vzduchu vypustit i z ruky.
Pečlivě také vybírejte místo, kde draka budete pouštět – hlavně dejte pozor na dráty vysokého napětí, vzrostlé stromy nebo naopak skály, kde při snížené pozornosti hrozí pád.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.