Betadine® blog

Užijte si zimní rybaření

Leden 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

To, že je zima neznamená, že musí rybáři zůstat doma a na rybník nebo řeku jen vzpomínat. Ryby zabírají sice méně a jsou menší, ale šanci máme!

Jak ryby přežívají zimu?

S klesající teplotou vody se snižuje i aktivita ryb, které tráví většinu času v klidu ve větších hloubkách. Věděli jste, že u dna má vodu vždy teplotu 4 ℃? To proto, že voda je při této teplotě nejhustší. To znamená, že voda u dna nezamrzá a ryby se nemusejí přizpůsobovat různým teplotám. Voda je také v zimě čistší, takže by byly na mělčinách lehce viditelné, a tak je strategické pobývat v hloubkách a prohlubních.

Vybavení

Pokud tedy máme na rybku zálusk i v zimě, nejlepší je vyrazit s co nejjemnějším jak prutem, tak vlascem. Ideální je závodní prut dlouhý 4,2 metry a vlasec o průměru maximálně 0,15 mm. Při balení myslete i na to, že v zimě musíte často měnit stanoviště, protože ryb je málo. Vše, co si přinesete, budete muset přemisťovat, takže postačí zredukovaná výbava. Nepromokavou bundu, pevné boty, termosku s čajem a cestovní lékárničku ale rozhodně doma nenechávejte. Můžou se hodit víc než tři náhradní vlasce.

 

Lov na dírkách

Přestože je rybolov na zamrzlých jezerech ikonický a lákavý, v Čechách moc takových míst, kde si ho můžete užít, asi nenajdete. Ne, že by jezera nezamrzala nebo by v nich nežily ryby, ale lov na dírkách je až na pár označených revírů zákonem zakázaný a takové rybáře čeká pokuta až 30 tisíc korun. Nehledě k tomu, že ne vždy u nás mrzne tak, že je vodní hladina zamrzlá dostatečně silně, aby bylo takové rybaření bezpečné. Kam tedy vyrazit, pokud si tuhle ledovou krásu chcete užít? Známým místem, kde je lov ryb pod ledem povolen, je Račický kanál. No, anebo můžete vyrazit třeba do Kanady anebo do Skandinávie. Tam je lov na dírkách legální, tak si můžete udělat výlet!

Můžeme vyrazit!

Když máme sbaleno a jsme pořádně oblečeni, můžeme se vydat na cestu. Důležité je najít správné místo. Některá hejna mají zimoviště pod podemletými břehy, některá uprostřed toků v hlubinách – to ale určitě zkušený rybář dokáže odhadnout. Každopádně musíte být ještě trpělivější než obyčejně. V zimě jsou ryby opatrnější.

Ideální podmínky

Úspěšný lov se odvíjí od správného načasování. Jak jsme si již řekli, nesmí mrznout, v nejlepším případě by mělo být několik dní po sobě nad nulou (takže žádné dírkování!) Na rozdíl od jiného ročního období, v zimě si jako denní dobu si můžete s klidem vybrat poledne nebo brzké odpoledne. V tuto dobu bude nejtepleji, a když hladinu prohřívá slunce, jsou ryby ještě o něco aktivnější.

Osvědčené techniky
Jelikož by měla být vaše výbava co nejlehčí, vybíráme i vhodnou jemnou techniku. Můžete zvolit klasickou položenou, kdy je nástraha opatřena závažím, aby klesla ke dnu. Dobrá může být i plavaná, tehdy je nástraha na hladině se splávkem. Fungovat bude i feeder, ale tato technika je vždy náročnější na pozornost. Dobře posloužit jakákoliv živočišná návnada. V dnešní době je dobré, že jsou všechny návnady celoročně dostupné v rybářských potřebách a zverimexech. Pokud jste ale lovci tělem i duší, můžete si nejprve jít nakopat žížaly.

Údržba náčiní 

Během zimy, kdy nejste u vody, je ideální čas pro nutnou revizi vašich nástrojů. Pokud máte vše uchované ve sklepě, dejte pozor, aby vám pruty nebo navijáky nezrezly kvůli vlhku. Zkontrolujte všechny spoje a pokud neplánujete zimní vycházky, dbejte, aby byl prut opravdu čistý. Vodou a hadříkem ho zbavte nečistot a dejte ho do suché místnosti přezimovat. Při péči o výbavu ale dejte pozor na zranění – on takový používaný háček zapíchnutý v prstu opravdu není nic moc.

TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

A s tím souvisí i naše rada na závěr

Dávejte pozor, abyste si nic neudělali! Zaprvé, abyste nenastydli. Seďte vždy na židličce, a mějte s sebou ideálně i hřejivý podsedák a deku. Při teplotách okolo nuly je ve vzduchu hodně studené vlhkosti a zároveň i hodně možných bakterií a virů. Také pozor během lovu blízko zamrzlých vodních břehů nebo přímo na dírkách. Přestože vypadá led pevný, opak je mnohdy pravdou. Nejeden rybář už podlehl ledové vodě a šoku… Takže i když je rybaření spíš sportem pro introverty, není od věci vyrazit s parťákem.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.