Betadine® blog

Vařím, vaříš, vaříme… Ale s opatrností!

Leden 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Hektická a chaotická doba, která zrovna panuje, si žádá své. Vše je urychlené, lidé si nestíhají vařit, a tak si často kupují jídlo v obchodech nebo restauracích. Když už má člověk konečně čas si uvařit dobrou večeři podle své chuti, ale honí ho čas, bohužel si může lehce přivodit úraz. V rychlosti zapomeneme na chňapku a popálíme se. Při krájení se řízneme a při smažení nám dokonce vyprskne olej do tváře. A co teď – kromě toho, že z nás určitě z nás nadšení do vaření hodně rychle opadne s tím, že příště si tu večeři raději koupíme? Co ale udělat při takové situaci? Umíte si ošetřit rány a vařit s chutí dále?

Řezná rána

Ať už krájíme zeleninu, maso či dort, k řezné ráně se dostaneme relativně často. Patří to k nejběžnějšímu zranění při vaření – a není divu. Ostrý nůž je při vaření základ, a tak sisnadno přivodíme úraz. Menší řezná poranění nevyžadují lékařskou pomoc, avšak vlastní ošetření je potřeba. Pokud si přivodíme povrchovou řeznou ránu, tak brzy tekoucí krev zastavíme. Ránu omyjeme pod proudem tekoucí čisté vody. V žádném případě poranění nevymýváme mýdlem, zbytečně bychom ránu podráždili. Okolí rány ošetříme dezinfekcí,nejlépe tou, která nepálí ani neštípe, což u poranění určitě oceníme. Je-li rána čistá, sterilně přikryjeme náplastí nebo obvazem.

Pokud rána nepřestane krvácet, vytvoříme tlakový obvaz pomocí sterilního čtverce nebo čistého kapesníku. Pokud je možno, poraněnou část zvedneme směrem nahoru, do výšky. Omezí to proudění krve do postiženého místa a rána by měla přestat krvácet. Pokud ne, vyhledáme lékaře, jelikož by mohlo jít o tepenné krvácení, to poznáme podle jasně červené barvy krve. Žilné krvácení, se kterým naopak obvykle není třeba vyhledat lékaře, poznáme podle tmavéčervené barvy.

Opařeniny a popáleniny

Opařeniny vznikají nejčastěji horkou vodou při vaření. Vylijeme na sebe vroucí vodu z hrnce nebo varné konvice, a úraz je na světě. Ohroženy jsou taktéž děti, které rády asistují v kuchyni nebo na sebe ze stolu stáhnou ubrus s horkou polévkou nebo čajem. Pokud se tak stane, ránu okamžitě chladíme proudem tekoucí vody. Nikdy nepoužíváme k ochlazení led!Proud vody je nejúčinnější způsob léčby. Chladíme do té doby, než raněný neucítí úlevu. Pokud je zasažení plošně velké, vyhledáme doktora a postupujeme dle jeho rad.

Pokud se rozmyslíme, že usmažíme řízky, rozpálený olej není nejlepší kamarád, zvláštěukápne-li nám voda na rozpálenou pánev. Z pánve začne prskat olej, který lehce přistane na nás. Bolí, pálí a vzniká zarudlá kůže. Začneme chladit studenou vodou, dokud se neuleví. Postižené místo můžeme následně chránit obvazem, který ale příliš nestahujeme. Popáleniny není radno brát na lehkou váhu. Pokud bolest a pálení neustupuje, vzniká velký otok nebo je zasažena větší část pokožky, navštívíme lékaře.

Popáleniny rozdělujeme do čtyřech stupních:

Jsou-li popálená místa pouze zarudlá, případně opuchlá, objevit se mohou i tmavší červené skvrnky, jedná se o popáleniny prvního stupně. Zasažena je pouze vnější, svrchní část pokožky.

Pokud se objevují bolestivé otoky, puchýře a postižené místo je zarudlé, jedná se o druhý stupeň popálení. Zasažena je vnitřní i vnější část pokožky.

Popáleniny třetího a čtvrtého stupně řadíme mezi tzv. těžké popáleniny. V kůži byla přerušena nervová spojení, a tak popálenina nebolí ani nepálí. Kůže v případě popáleniny třetího stupně bývá bílá. Čtvrtý stupeň popálení zahrnuje i tepelné poranění jiných orgánů než kůže, barva kůže může být v tomto případě černá.

Rozpálený tuk v oku

Stejně tak, jak se můžeme popálit rozpáleným olejem, hrozí nám i jeho vystříknutí do oka, třeba při otáčení masa na pánvi nebo taktéž při uniknutí vody na rozpálenou pánev. Na tento úraz bychom měli dávat obzvláště pozor, oči patří přeci jen k nejcitlivějším částem těla. Chránit se můžeme pokličkou nebo ochranným sítkem, který dáme při smažení na pánev.

Pokud vám rozpálený tuk vyprskne do oka, okamžitě bez váhání oko propláchneme velkým množstvím vody. Odstraníme tím mastnotu a jsou-li v tuku obsaženy nějaké částečky, tak i ty.Pokud však oko stále pálí a bolest neustupuje, vyhledáme co nejdříve očního lékaře. Oko může být při poranění náchylnější k infekcím, proto oko nemněte rukou, oku se tím neuleví. Jestliže máme doma umělé slzy, tak je možné je použít. Pomůže to při vyplavení nečistot.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.