Betadine® blog

Velikonoce! Nastává čas odzimovat zahradu

Březen 2019

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Velikonoce, aprílové počasí – chvilku sníh, chvilku déšť, chvilku slunce… Jak se v tomhle blázinci starat o zahradu a domácnost? A jak se připravit na odzimování zahrady, ale i domu nebo chalupy? Radí náš ambasador Michal!

Nejdřív se připravte!

Bez pořádného vybavení nebude výsledek 100%. Co všechno byste měli mít po ruce?

Zahradnické nářadí (nůžky, hrábě, motyčku, sázecí kolík,…)
Ochranné pomůcky (dobré rukavice, brýle,…)
Vertikutátor
Mulčovací kůra, zahradnický substrát, hnojivo
Tlaková myčka
Sada běžného nářadí

ZAČÍNÁME VENKU

Věnujte pozornost nářadí/technice/vybavení – ideálně v předstihu

Pokud jste před zimou zapomněli dopřát servis sekačce nebo jinému vybavení, je teď nejvyšší čas to napravit. Stejně tak Vás můžou potrápit zarezlé nůžky. Není moc příjemné, když si naplánujete super den na zahradě v záři jarního sluníčka, a místo toho jej strávíte v dílně kvůli zanedbané údržbě.

Provzdušněte trávník
Trávníku, který v dubnu začíná plně růst, nejlépe prospějete provzdušněním (vertikutací). Při vertikutaci je narušována zplstnatělá horní vrstva trávníku, kde se během předchozího roku nahromadila odumřelá stébla a vytvořila neprostupnou vrstvu. Vertikutací tak obnovíte přístup živin, vody a vzduchu ke kořenům. Trávníku se bude dařit o poznání lépe.

Ostříhejte okrasné trávy
Stará květenství okrasných trav jsme na zahradě přes zimu ponechali, ale teď je čas trávy sestříhnout, aby mohly vyrašit novými listy. Trávy sestříhneme těsně u země v okamžiku, kdy se začnou objevovat první mladé výhonky. Pozor na stříhnutí, škrábnutí nebo jiné zranění. Takové zahradnické nůžky můžou být zrádné!

Pečujeme o cibuloviny
V dubnu již naplno rozkvétají jarní cibuloviny, a tak se můžeme těšit z pestrobarevných záhonů narcisů, tulipánů či modřenců. Koncem dubna jejich květy pomalu odkvétají a je na nás, abychom ostříhali odkvetlá květenství. Tvorba semen totiž cibule jen vysiluje a my jim tak ušetříme živiny, které budou potřebovat v další sezóně.

Větráme skleník
Pro ty pěstitele, kteří mají na zahradě skleník, je duben nebezpečným měsícem. Pokud vysvitne slunce, teplota ve skleníku totiž rychle narůstá. Proto je nezbytné skleník za teplých dnů větrat. Kromě snížení teploty také předcházíme houbovým onemocněním a rostliny otužujeme.

Připravte si truhlíky
Zásadní je výměna zeminy, neboť ta loňská je vyčerpaná a také může obsahovat zárodky chorob. U muškátů, které jsme přezimovali na chladném místě, provedeme řez na tři očka (u nových i starších výhonů) a přihnojíme odpovídajícím hnojivem. Poté je budeme pomalu zvykat na venkovní podmínky, abychom předešli teplotnímu šoku.

Doplňte mulč
Po zimě je mulč na záhonech částečně rozložený a vznikají holá místa. Je tedy nutné obnovit jeho vrstvu, abychom i v letošnímu roce mohli využívat jeho pozitivních vlastností. Také u ovocných stromů je záhodno navrstvit vrstvu mulče, a to kvůli tepelné izolaci – půda se tolik neprohřívá a stromky nám nezačnou kvést příliš brzy.

Založte trvalkové záhony
V dubnu zakládáme nové trvalkové záhony a dělíme trsy starších trvalek. Při zakládání nového záhonu se vždy řiďte vlhkostními a světelnými podmínkami vybraného místa. Při plánování rozmístění konkrétních rostlin umisťujte vyšší rostliny do pozadí a ty nižší do popředí. Důležitá je barevná kombinace květů. Je lepší záhon ladit do odstínů jedné barvy nebo studených či teplých tónů.

A TEĎ DŮM

Co se střechou?
Začněte kontrolou podkroví, zda během zimních měsíců nedošlo k zatečení do objektu. Následně je třeba provést kontrolu od hřebenu po okapy, jestli na střeše není nějaká prasklá taška nebo jiné poškození. Pokud střecha porůstá mechem, je potřeba ji očistit Nezapomeňte ani překontrolovat komín, oplechování kolem komína a sněhové zábrany. Je také ideální doba objednat kominíka – na jaře mají více času a když objeví nějaký problém, je dost času ho do zimy vyřešit.

Okapy je potřeba zkontrolovat na těsnost a poškození, vyčistit atd. Nezapomeňte na tzv. geigery (kanalizační vpustě) v jejich útrobách se může nahromadit listí a pak při větším dešti způsobit pohromu.

Doma i na chatě je dobré projít všechny branky, brány, dveře, zámky atd. a promazat pohyblivé části. Přestanou vrzat, drhnout, prodlouží se životnost. Pozor, zámky je dobré mazat speciálním olejem… na zámky. ???? Jinak si vystačíte s WD-40.

Po zimě poprvé na chatě
Určitě si každé jaro říkáte, jestli existuje nějaký systém, který zabrání nepříjemnému zatuchlému zápachu při příjezdu na chatu. Nejlepší je samozřejmě zajistit pravidelné větrání, pokud je to možné. Někdy je dobrým řešením třeba požádat souseda. Pokud to ale není možné, je třeba zjistit, kde v objektu se nachází větší vlhkost, která zmíněnou zatuchlinuzpůsobuje, a s tou pak zatočit. Je možné použít různé lapače vlhkosti. Běžnou vlhkost spolehlivě a rychle vyženete tak, že budete hodně topit a větrat.

Zahradní nábytek
S příchodem jara jsme opět vyndáváme na zahradu nebo terasu zahradní nábytek. Jak se o něj mohu postarat, aby vydržel co nejdéle? S omytím např. od mechu může pomoct tlaková myčka. Je nutné ho každý rok natřít, čímž zajistíte jeho ochranu. Typ nátěru a způsob ošetření závisí na materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. A na příští zimu ho uložte na opravdu suchém místě.

Naplánujte nátěry
Každý rok se najde něco, čemu je potřeba obnovit ochranný nátěr. Může to být houpačka, podbití střechy nebo plot. Rozhodně si vše projděte, zkontrolujte a vyhodnoťte, co ještě vydrží a co ne. Sezóna natírání právě začíná. Jste zvyklí vše natírat štětcem? Zkuste pro změnu malý váleček! Při troše cviku dokážete ve spoustě případů udělat práci rychleji a ve vyšší kvalitě.

Pusťte vodu!
Až přestanou i noční mrazíky, můžete směle pustit vodu do venkovních rozvodů. Zkontrolujte všechny součásti – kohoutky, zda nekapou, hadice, jestli nejsou zpuchřelé. Opravte, co je potřeba. Opět platí, že prevence je nejlepší!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.