Betadine® blog

Jak si vybrat dezinfekci

Březen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Se škrábanci, odřeninami nebo třeba říznutím se setkáváme každou chvíli. Ani nad drobným poraněním byste ale neměli mávnout rukou. Vždyť o infekci určitě nikdo nestojí, a dezinfekcí vyčištěná rána se také lépe a rychleji hojí. Jak ale vybrat tu správnou dezinfekci?

 

Ať už se drobné poranění přihodí při divoké dětské hře, při práci na zahradě, v kůlně, nebo třeba v kuchyni nebo na výletě, je vždy třeba říznutí, odřeniny, škrábance, štípance od hmyzu, kousnutí klíštětem či popáleniny důkladně ošetřit. Možná si říkáte, že to nic není, ale i z drobného poranění, nad kterým byste možná mávli rukou, se může vyklubat nepříjemnost způsobená infekcí. Dezinfekce by proto neměla chybět v žádné lékárničce – ani v té domácí, ani v cestovní, a ani v autolékárničce.

 

Kterou dezinfekci vybrat?

Děti se dezinfikování ran často brání z důvodu strachu z bolesti, je tady ale i jiná kategorie „odmítačů dezinfekce“ – a to jsou muži. Ošetření rány jim často zkrátka nepřijde důležité, a to, jestli dezinfekce pálí, nebo ne, v tom nehraje žádnou roli. Správný muž nějakou tu bolest přece vydrží, no ne? Moderní muž ale ví, že ošetření rány je vždy důležité, a navíc se není třeba trápit, když existuje dezinfekce, která při aplikaci nepálí.

 

 

Pokud vaše „dezinfekce“ nemá své pevné místo v lékárničce, ale namísto toho je buď v koupelně mezi holením, anebo dokonce v kuchyni a užívá se převážně vnitřně, je na čase tenhle přístup přehodnotit.

 

 

Proč právě Betadine?

Proto by vám v lékárničce neměla chybět dezinfekce Betadine, profesionální přípravek používaný lékaři ve více než 70 zemích světa. Betadine je dezinfekce na bázi vodního roztoku obsahující aktivní dezinfekční prvek – jód. Dezinfekce Betadine díky němu při aplikaci nepálí. Je velmi účinná nejen v boji proti bakteriím a virům, ale spolehlivě funguje i proti plísňovým onemocněním. Používá se také na ošetření popálenin a vředů. Betadine se vstřebává do vrchní vrstvy pokožky, kde po dlouhý čas působí dezinfekčně – to je velmi důležité pro úspěšné hojení.

 

 

Jód jako ochránce před bakteriemi a viry

Určitě vás zaujme zbarvení dezinfekčního roztoku Betadine. Žlutohnědá barva je způsobena obsahem jódu. A tady se na chvilku zastavme. Až do roku 1811 nemělo lidstvo o existenci jódu ani potuchy. Tohoto roku byl objeven francouzským chemikem Bernardem Courtoisem, a zkoumáním se ukázalo, že volný jód, který se pomalu uvolňuje z komplexu v roztocích, ničí eukaryotické a prokaryotické buňky, a je také velmi účinný proti širokému spektru bakterií, virů (včetně HIV a viru Herpes simplex), hub, plísní i prvoků.

Žluto až červenohnědý amorfní prášek spatřil světlo světa v roce 1955, a po uvedení na trh se stal všeobecně preferovanou dezinfekcí. Začal se proto hojně využívat jako dezinfekční prostředek, a to jak ve zdravotnictví, tak v domácnostech.

 

Jodová tinktura a jodované povidony – v čem to vězí?

Lihový roztok jódu a jodidu draselného známe pod pojmem jodová tinktura. Pro dezinfekci kůže se ale častěji používají jodované povidony, tedy přípravky s vázaným jódem, které jsou k pokožce šetrnější. Kromě svého dezinfekčního účinku má jodovaný povidon výhodu právě i ve zbarvení, kde především lékaři ocení, že přesně vidí, která část těla byla ošetřena. Zároveň je zbarvení také indikátorem účinnosti – pokud by roztok začal blednout, znamená to, že jeho účinnost je snížena. Při aplikaci se sytého zbarvení nemusíte obávat. Roztok je vodou omyvatelný, takže z pokožky, nehtů, vlasů ale i oblečení jde snadno smýt nebo vyprat.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.