Betadine® blog

Ať je vaše kůže fit!

Květen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Ať už volíte klidné procházky nebo pikniky v parku, sportování anebo jste se nadšeně vrhli do zahrádkaření, měli byste se co se těla týče zaměřit na jednu jeho část. Tu největší a opravdu zásadní. Na kůži!

 

Kožní soustava tvoří bariéru mezi vnitřním prostředím organismu a jeho okolím. Zdravá kůže tak představuje pevnou obrannou linii proti infekci, která může vzniknout, když je kůže porušena, a tím se mikroorganismům otevře cesta do nitra organismu.

 

Víte, že…

… kůži můžeme považovat za zrcadlo organismu? Odráží jeho celkový fyzický a psychický stav.

Plošný rozsah kůže je shodný s velikostí těla. Měří podle velikosti těla 1,5–2 m2, z čehož jen na hlavu a krk připadá asi 11 %, na trup 30 %, na horní končetiny 23 % a na dolní končetiny 36 %.

A kolik kůže váží? Něco mezi 2,5–2,7 kg a její tloušťka kolísá mezi 1–4 mm podle toho, kde je na těle působen největší tlak. Svůj význam ale hraje i to, kolik se na těle vyskytuje podkožního tuku. Hmotnost kůže se spolu s ním může zvýšit o několik kilogramů, a u obézních lidí může představovat až 1/3 váhy těla.

A teď už dost teorie, jdeme na praxi!

Sportování pro zdravou kůži

Co má sport společného s kůží? Skoro všechno. ? Ne nadarmo se říká: „Nebuď taková kůže líná!“ Sport prospívá celému našemu tělu – kromě zažívání, srdeční činnosti, dýchání a samozřejmě pohybovému aparátu je dobrý i pro prokrvení a udržování elasticity a pevnosti kůže. Tu zajišťují kolagenní vaziva, díky nimž kůže poskytuje mechanickou ochranu hlouběji uloženým orgánům a částem těla. Stejně tak se kůže uplatňuje při látkové výměně, třeba schopností vylučovat a vstřebávat některé látky a tvořit důležitý provitamin D. Právě při sportu ale dochází k nejběžnějším drobným úrazům jako jsou škrábance, odřeniny nebo puchýře.

Objeví se snad při každé změně obuvi: Puchýře

Puchýře vznikají jako reakce organismu na přetížení, anebo obrana při popálení a opaření. Svrchní část kůže, pokožka, se při jejich vzniku oddělí od hlubší části, škáry, a vznikne tak dutina, která se naplní tkáňovým mokem nebo zánětlivým výpotkem.
Pokud se svrchní část strhne, pekelně to bolí. Proto je nutné poraněné místo pečlivě omýt. Odtržený puchýř ošetřete dezinfekcí – obzvlášť u tak citlivé rány určitě oceníte dezinfekci, která při aplikaci nepálí. Následně přelepte náplastí.

Propichovat, nebo nepropichovat?

Pokud je puchýř neporušený, asi se vám honí hlavou otázka vskutku hamletovská: propíchnout, nebo nepropíchnout? Odpověď zní: můžete propíchnout, ale hygienicky! Nejprve si pečlivě umyjte ruce i místo, kde se puchýř vytvořil, a na propíchnutí použijte sterilní jehlu, anebo důkladně vydezinfikujte špendlík nebo jehlu na šití. Vyprázdněný puchýř pak potřete dezinfekcí a přelepte náplastí.

 

TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění, pokud je znečištěné např. hlínou nebo prachem, nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

Vlhké hojení

Pro hojení puchýřů, ale i jiných, především rozsáhlejších zranění jako jsou např. odřeniny nebo popáleniny, je vhodná metoda tzn. vlhkého hojení. Už v 60. letech 20. století se prokázalo, že rány, které se udržují ve vlhkém prostředí, se hojí až o 40 % rychleji ve srovnání s ranami krytými suchým obvazem. Ideální kombinací je proto dezinfekční mast Betadine. Ta pomáhá prostředí pro vlhké hojení udržet.

Když slunce ublíží

Sluníčko dokáže být pěkně zrádné, a to v každém ročním období. Přestože kůže je sídlem kožních smyslů, tedy vnímání dotyku, tepla, chladu a bolesti, někdy jsou hřejivé paprsky natolik příjemné, že si ani nevšimneme, že si zakládáme na opravdu bolestivé chvíle. Sluncem spálená pokožka zčervená, hřeje a pálí, v těžkých případech se můžou vyskytnout i puchýře.

V případě lehkého spálení stačí kůži chladit a zklidňovat např. prostředky po opalování obsahující panthenol, v těžších případech lze bolest zmírnit kortikosteroidy s protizánětlivým účinkem nebo nesteroidními protizánětlivými léky, které kromě bolesti zmírňují také zánětlivé projevy. V každém případě je na místě poradit se s lékařem nebo v lékárně.

Vitaminy pro zdravou kůži

Aby byla vaše kůže zdravá a její funkce co nejlepší, je vhodné podporovat ji i zevnitř. Vitaminy, které přispívají k udržení normálního stavu pokožky, jsou např. beta karoten, vitamin B2, vitamin C, biotin, zinek nebo jód. Ten navíc kůži pomáhá nejen vnitřně, ale i na povrchu. Právě jód je totiž skvělým bojovníkem proti bakteriím a virům, proto se začal hojně využívat jako dezinfekční prostředek. Přípravky s vázaným jódem, jodované povidony (tedy i Betadine ? ) jsou navíc k pokožce šetrnější než dezinfekce na bázi alkoholu.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.