Betadine® blog

Divoká silvestrovská noc

Prosinec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Ohňostroje patří už několik let mezi velice kontroverzní témata. Někdo je zastáncem tradiční pyrotechniky, která se stala symbolem oslav Nového roku. Druhá skupina lidí mluví o nebezpečnosti hlasitých zvuků pro zvířata. Jsou ale rachejtle opravdu nebezpečné? A jaké mají alternativy?

Uběhl další rok, a už za pár dní budeme oslavovat konce starého a příchod nového roku. Chlebíčky, sekt, konfety a zábavní pyrotechnika jsou tradiční součástí silvestrovské noci. Co je pro nás lidi zábavou, je ale pro zvířata stresem a životním nebezpečím. Je to právě hluk, spojený se světelnými efekty, který zvířatům, ať už domácím, tak volně žijícím, způsobuje paniku. V záchvatech strachu mohou vrážet do okolních překážek, což jim často bývá osudné. Vystrašená zvířata mohou i vběhnout pod auta, a ohrozit tak i „pány tvorstva“.

Víte, že…

… zatímco průjezd běžného motorového vozidla způsobuje hluk o hlasitosti 90 decibelů, vybuchující petarda až 170 decibelů? To je o 40 decibelů nad prahem bolestivosti.

 

A jak připravit na show naše mazlíčky?

Zatáhněte závěsy a pusťte nahlas hudbu nebo televizi. Díky tomu nebudou výbuchy tolik slyšet, a ušetříte tím svým mazlíčkům leknutí z ojedinělé rány. Zkontrolujte, že jsou zavřené a zamčené dveře a na konci odměňte své mazlíčky nějakým pamlskem. Anebo, pokud vám to situace dovolí, odjeďte i s vašimi zvířecími kamarády někam, kde to zkrátka nebouchá.

 

Tichý ohňostroj šetrný k přírodě

Pokud chcete být ohleduplní k přírodě, ale zároveň máte barevné ohňostroje rádi, ideální volbou jsou pro vás tzn. Tiché ohňostroje. Jdou s dobou a jsou ohleduplné ke zvířatům, dětem a citlivějším osobám a nezatěžují nadměrným hlukem své okolí. Vydávají tlumený zvuk pouze při vystřelení, výbuch na obloze už žádnou ránu nezpůsobí. Vylétají do výšky nejvýše 30 metrů, takže si s „opravdovými“ nezadají. Jejich další výhodou je, že mají jen minimum zplodin z hoření, a tak jsou šetrnější k životnímu prostředí.

 

Jak na vlastní bezpečný ohňostroj?

Pokud máte barevné ohňostroje rádi, nakupujte pyrotechniku pouze ve specializovaných prodejnách. Určitě neriskujte koupi na tržnicích a necertifikovaných stáncích. S výběrem vhodné pyrotechniky si nechte prodejcem poradit. Rachejtle musí mít evropský CE certifikát a návod v češtině. U nás si můžete zábavní pyrotechniku koupit od 18 let a bez speciálního průkazu.

Základní typy, římské svíce, fontány, rakety a kulové pumy můžete často najít v předpřipravených setech, které vám značně zjednoduší práci. Určitě nenechte s pyrotechnikou manipulovat děti! Tahle hračka je moc nebezpečná na to, aby ji dostal do ruky kdokoli nezletilý.

I novoroční přípitek si taky nechte až na chvíli, kdy budete mít všechny rachejtle odpálené.

Hlídejte, aby byla munice dobře upevněná, aby se nemohla hýbat, natož převrátit. Určitě pyrotechniku neodpalujte z balkonů nebo dokonce oken. Vyrazte ven a najděte si takové místo, aby nemohly padající zbytky rachejtlí poškodit zaparkovaná auta a další cizí majetek. Pokud se vám nepodaří pyrotechniku odpálit hned napoprvé, raději se do dalších pokusů nepouštějte. Nezapomínejte ani na kyblík vody.

 

Silvestrovská zranění

Záchranná služba o silvestrovské noci pravidelně zažívá horké chvilky. Nejčastěji vyjíždí k úrazům souvisejícím s požitím alkoholu – intoxikaci, pořezání střepy nebo pády. Dalšími důvody výjezdů bývají také akustická traumata vznikající ohlušujícím výbuchem pyrotechniky v těsné blízkosti člověka, a především popáleniny nebo amputace prstů. Nechceme vás strašit, ale kdo je připraven, není překvapen. Jak tedy správně postupovat, když jste svědkem  popálení anebo amputace?

Jak správně ošetřit popálení?

  • Zamezíme dalšímu působení tepla. Případné příškvarky (části oděvu) neodtrháváme.
  • Popálená místa chladíme nejlépe tekoucí vodou. Pozor ale na podchlazení!
  • Popáleniny vyššího stupně lze sterilně překrýt a vydezinfikovat.
  • V případě rozsáhlejších popálenin voláme záchrannou službu.
  • Pro hojení popálenin je vhodná metoda tzn. vlhkého hojení. Už v 60. letech 20. století se prokázalo, že rány, které se udržují ve vlhkém
    prostředí, se hojí až o 40 % rychleji ve srovnání s ranami krytými suchým obvazem. Ideální kombinací je proto dezinfekční mast Betadine. Ta pomáhá prostředí pro vlhké hojení udržet.

 

Jak postupovat při amputaci

  • Pokud dojde k odtržení části končetiny, zavolejte okamžitě záchrannou službu a začněte poskytovat první pomoc. Zastavte krvácení tlakovým obvazem. Pokud zranění stále krvácí, přidejte další obvaz –ten původní nikdy nesundávejte!
  • Proveďte protišoková opatření – položte pacienta na záda a zvedněte mu nohy do výšky 50 až 60 centimetrů. Amputovanou část končetiny seberte, sterilně zabalte, vložte do igelitového sáčku a sáček zevně chlaďte ledem, sněhem nebo mraženou zeleninou.

 

Ať už jste zastánci nebo odpůrci zábavní pyrotechniky, hlavně si silvestrovskou noc užijte, a hodně štěstí s plněním novoročních předsevzetí!

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.