Betadine® blog

Jak na nejčastější letní úrazy

Červenec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Léto je nejen čas plný sportování a pohybu, ale také s tím spojenými riziky. Asi není na světě cyklisty, kterému by to někdy neujelo v zatáčce, ani plavce, kterého by nechytla křeč. O odřených kolenech z kolečkových bruslí, koloběžek nebo i výletů nemluvě. A protože víme, že štěstí přeje připraveným, pojďme se společně mrknout na to, jak být připraven poskytnout sobě i jiným první pomoc a jak by měla vypadat vybavená cestovní lékárnička.

 

Naštěstí jsou nejběžnější následky nejen letních vylomenin oděrky, škrábance nebo drobné řezné ranky. Někdy to ale takhle snadno nejde, a proto je vždy dobré mít zásady první pomoci doslova pod kůží. Abyste vždycky věděli, co dělat, když je důsledkem pádu třeba…

 

Zlomenina

Snažte se se zlomenou končetinou co nejméně manipulovat. Opatrně ji znehybněte závěsem nebo dlahou – posloužit můžou rovné větve, nebo, stane-li se úraz např. na chatě, třeba prkna. Závěs můžete připravit ze šátku, šály nebo obvazu. Postiženého je třeba co nejrychleji dopravit k lékaři – a pozor, nedávejte mu pro jistotu pít ani jíst. Kdyby bylo třeba zlomeninu napravit operativně, plný žaludek by vše jen zkomplikoval.

Pokud se nestalo nic velkého a postižený se cítí dobře, můžete jet po vlastní ose (nejlépe autem). Pokud ale zlomeninu doprovodil větší pád nebo jiný karambol, a kromě zlomeniny je postižený také otřesený, má poranění hlavy nebo bolest i na jiných částech těla, je bledý, zpocený, třese se, nebo je-li zlomenina dokonce otevřená, volejte rychlou záchrannou službu (155). Může se jednat i o vnitřní zranění anebo krvácení. U otevřené zlomeniny je třeba zastavit krvácení. Ránu ošetřete dezinfekcí, např. Betadine, a co nejšetrněji přiložte sterilní obvaz na místo krvácení. Než záchranka dorazí, hlídejte životní funkce, klidně s postiženým mluvte, a pokud je mu zima, přikryjte ho.

 

 

Bezvědomí, zástava dechu a srdeční činnosti

Vysoké teploty, vydýchaný vzduch, příliš velká aktivita nebo tonutí… to vše může provázet bezvědomí. Pokud se to stane, uložte zraněného do stabilizované polohy, tedy na boku s pokrčenými končetinami, zakloňte mu hlavu a hlídejte, jestli dýchá a má hmatný puls. Hotovo? Teď rychle volejte záchrannou službu.

Pokud postižený nedýchá a necítíte puls, okamžitě zahajte resuscitaci podle pokynů záchranné služby. Resuscitace je velmi důležitý, ale zároveň poměrně nesnadný úkon, navíc odlišný když se provádí dospělému a dítěti.

Pokud máte z resuscitace strach, zmatkujete a bojíte se cokoli udělat, abyste postiženému ještě více neublížili, uvědomte si, že ublížit mu nemůžete. Člověk, který resuscitaci potřebuje, je v tak vážném stavu, že mu můžete vždy jedině pomoct. Díky tomu, že budete vědět jak na to a nezpanikaříte, můžete zachránit život.

 

 

Odřeniny, říznutí a tržné rány

Výšlap do skal, smyk na kole, přimotaný pejsek pod kolečkové brusle… a odřeniny jsou na světě. Co to jistí? Pokud to jde, tak chrániče, ale hlavně cestovní lékárnička!

Pokud jste vyvázli jen s odřeninami, nejprve je důkladně opláchněte čistou vodou – pravděpodobně máte s sebou láhev s pitím. Pokud jsou v ráně kamínky nebo štěrk, je třeba je šetrně, ale důkladně vymýt dřív, než rána zaschne.

Následně použijte dezinfekci. Pokud je zranění rozsáhlé, což se na kole nebo na bruslích stane raz dva, můžete mimo roztok použít i dezinfekční mast. Právě mast Betadine pomáhá udržet prostředí pro tzn. „vlhké hojení“, takže je vhodná právě pro použití u rozsáhlejších odřenin.

Nakonec ránu dle rozsahu a umístění buď přelepte náplastí nebo převažte sterilním obvazem.

Co ale, pokud je zranění rozsáhlejší a rána je hluboká? Zranění opláchněte čistou vodou a ošetřete dezinfekcí – a to i v okolí rány. Pokuste se zastavit krvácení, nejlépe přiložením sterilního čtverečku nebo obinadla a vytrvalým tlakem na místo zranění. Když rána přestane krvácet, ještě jednou ji pro jistotu ošetřete dezinfekcí a sterilně překryjte náplastí nebo obvazem. Následně se dopravte – svépomocí, nebo lépe pomocí někoho dalšího, na nejbližší chirurgii, kde se vám lékaři o ránu odborně postarají a zhodnotí, jestli nebude potřeba šití.

 

 

Krvácení

Znáte to – připravujete táborák, a při nařezávání buřtů vám nožík sjede přímo do prstu… Většina krvácení naštěstí nejsou závažná a zastavíte je přiložením sterilního čtverečku nebo obinadla na místo zranění a podržením. Protože ale neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, je třeba vědět, jak postupovat, pokud bychom se stali svědky i krvácení závažnějšího. První pomoc musí být rychlá, často jde o vteřiny, a zmatkování není na místě. Někdy se krev valí proudem, jindy stříká jako vodotrysk, způsobeno je to krvácením buď žilním, anebo tepenným. Pojďme se teď podívat na jejich rozdíly a na to, jak které účinně ošetřit.

Tepenné krvácení je opravdu, opravdu velice závažné. V nejhorších případech máte na záchranu života jen asi minutu času. Krev je červená, okysličená a v ráně pulzuje nebo dokonce stříká.

Žilní krvácení poznáme tak, že z rány vytéká tmavá, nepulzující krev.

Pokud máte gumové rukavice (měly by být součástí vaší cestovní nebo autolékárničky), nasaďte si je. Krvácení se pokusit zastavit jakýmkoli způsobem – třeba i prsty přímo v ráně. Nepouštějte je až do příjezdu záchranné služby. Pokud krvácení pochází z končetiny, můžete zkusit i tlakový obvaz – přiložte krytí, prvním obvazem ránu ovažte, další celou ruličku tlačte do místa rány a znovu převažte. Použijte co nejvíce vrstev.

Použít můžete také škrtidlo, to ale příliš nedoporučujeme, jeho neodborné použití může být poměrně riskantní. Pokud se ale jedná o opravdu závažná zranění jako amputace, otevřené zlomeniny, kde se nedaří krvácení zastavit tlakovým obvazem, není čas na hrdinství, ale na škrtidlo. Zaškrcujte hluboce celý oběh v končetině a na kamkoli je to možné zaznamenejte přesný čas zaškrcení.

 

 

Vybavená lékárnička je základ

Věříme, že se vám i vašim blízkým závažná poranění vyhnou. Přesto je vždy dobré mít po ruce cestovní lékárničku. Ta nezabere moc místa, vejde se do každého batohu, cyklobrašny nebo kabelky, a může být opravdu dobrým pomocníkem. A co by v ní tedy nemělo chybět?

  • náplasti s polštářkem i bez a náplasti na puchýře,
  • dezinfekce Betadine – nejlépe jak ve formě roztoku, tak masti,
  • pinzeta na třísky
  • malé nůžtičky
  • sterilní čtverečky, obvazy a náplasti
  • příručka první pomoci (stáhnout si ji můžete zde)

 

Pro jistotu se hodí mít i antibakteriální gel, roušku a jednorázové rukavice, protože s otevřenými ranami, byť jsou sebemenší, byste měli manipulovat s opravdu čistýma rukama.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.