Betadine® blog

Komunitní zahradničení je hit!

Květen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Jestli jste ještě nikdy nic nevypěstovali, ale rádi byste se do toho pustili, přestože nemáte zahradu, možná trávíte spoustu času u počítače a čtete návody a tipy, jak začít. A možná stejně nakonec počítač vypnete s tím, že je toho moc, a celé je to nějaké složité. Je tady ale cesta, která vám může otevřít dveře do zeleného království, jmenuje se komunitní zahradničení.

 

Po dlouhých měsících na home officech a po každodenních hodinách prosezených u počítače je zahradničení skvělou možností, jak se odreagovat a vyčistit si hlavu. Zeleň snižuje stres, deprese a pocity úzkosti a smutku, zlepšuje smyslové vnímání, paměť, pozornost, soustředění a logické myšlení. Skvěle působí i na hyperaktivní děti. Pohled do zeleně zvyšuje potěšení z práce a snižuje pracovní vypětí. Takovou zelenou vzpruhu dnes potřebuje určitě každý z nás.

 

Hlavní výhody komunitního zahradničení

Komunitní zahradničení je ideální způsob, jak se seznámit se sázením, pěstováním a obděláváním, ale i s novými lidmi. Nepotřebujete k tomu vlastní pozemek ani nářadí, a tak si můžete bez obav vyzkoušet, jestli vám to půjde a bude vás to bavit. Takže jaké jsou hlavní výhody?

Martin z Ekocentra centra Prales v Praze-Kbelích říká: „Když si nevíte rady, vždycky je v komunitě pěstitelů po ruce někdo zkušený, kdo poradí, co a jak. Nemusíš mít navíc vlastně žádné vybavení, třeba tady u nás mají zahradníci k dispozici veškeré nářadí, zeminu, vodu na zalévání i kompostéry, takže kromě vlastních sazenic a semínek nemusí kupovat nic navíc a nemusí řešit starosti kolem zahrady. Navíc v areálu funguje i tzv. semínkovna, kam mohou lidé odkládat přebytky vlastních semen a výměnou si odtamtud vzít semínka jiná. Zahrádkáři si navíc vzájemně vypomáhají, třeba zaléváním.“

 

Jak to celé funguje?

Platí v komunitním zahradničení nějaká psaná nebo i nepsaná pravidla? Ano, a jsou velmi jednoduchá – chovat se ohleduplně vůči svým sousedům, a dodržovat provozní řád areálu a komunitní zahrady. Samozřejmostí jsou pak pravidla běžného slušného chování jako nepohazovat odpadky, uklízet po sobě nářadí, hlídat si své ratolesti, nebýt moc hlučný a nepěstovat zakázané rostliny. ?

Kde můžu zahradničit?

V podstatě kdekoli. Můžete si buď vybrat z některých už existujících komunitních zahrad třeba na téhle mapce. Záhony často najdete ve vnitroblocích, zahradách, parcích, nebo v komunitních centrech. Pokud byste chtěli komunitní zahradu založit, stačí najít vhodné místo, mít kolem sebe partu přátel, kteří vám s realizací i fungováním pomůžou, mít v blízkosti zdroj vody (nejlépe dešťové), a to nejdůležitější: chuť a nadšení!

 

Na kolik to vyjde?

Ceny členství na sezonu jsou různé, záleží na lokalitě. Většinou se odvíjejí od ceny pronájmu pozemku a investičních nákladů do vzniku, roli pak hrají i následné provozní náklady. Členem se tak můžete stát zadarmo, anebo zaplatit částku v řádu stokorun, nebo nižších tisícikorun.

TIP

O komunitní zahradničení je velký zájem, takže kdo se chce pustit do pěstování, musí si vždycky pospíšit – anebo se rovnou zapsat na pořadník.

 

Pro koho je komunitní zahradničení vhodné?

Bez nadsázky můžeme říct, že pro každého, kdo má rád zeleň a rád tráví čas venku. Komunitní zahradničení je skvělé pro lidi, kteří nechtějí nebo nemůžou mít zahradu, a balkon je pro jejich pěstitelskou vášeň moc malý nebo nevhodně umístěný. Začátečníci, maminky s dětmi, pokročilí nebo ostřílení zahradníci, každý si u záhonku najde to svoje.

 

TIP

V dnešní době se často obyvatelé jednoho domu vůbec neznají. Díky komunitním zahradám se mohou seznámit, vyměnit si zkušenosti i nápady, a třeba se tak stanou dobrými přáteli. Můžete si i omrknout, jak se soused stará o svůj záhonek, a podle toho rozhodnout, jestli je právě on ten pravý, aby vám zaléval kytky i v bytě, když vyrazíte na dovolenou.

 

Perfektní zábavou je zahrádkaření i pro děti, obzvlášť, pokud jim dáte volnou ruku. Přidělte dítku vlastní část truhlíku, který si samo připraví, osází a bude se o rostlinky také samo starat. Hravě se tak naučí zodpovědnosti. Pokud máte dítek víc, můžete je motivovat i hrou nebo soutěží – třeba o to, komu rychleji vyroste hrášek.  Zasaďte ho, přidejte k sazeničkám cedulku se jménem zahradníka, který ji zasadil, a sledujte, který z hrášků bude ve svém růstu rychlejší.

TIP

V okolí komunitních zahrad často najdete i kompostéry, kam můžete nosit bioodpad z domácnosti. Výhod to má hned několik: Budete mít méně směsného odpadu, podpoříte žížaly, a ještě získáte kvalitní kompost a hnojivo. Zkrátka samé plusy!

 

 

Co všechno si tady můžete vypěstovat?

Podle velikosti záhonů se nejčastěji pěstují saláty, ředkvičky, papriky, rajčata, nebo jahody, bylinky… to vše je na pěstování poměrně snadné. Někde je možné pronajmout si i vyvýšené záhony v různých velikostech, fóliovníky (to je ale mezi komunitními zahradami docela rarita), nebo dokonce celá políčka. Na nich si zájemci můžou zasadit třeba brambory, cibuli, česnek nebo jahody.

Pokud není vaším cílem pěstovat jen to, co jde sníst (nebo vypít – pokud jde o bylinky), můžete si založit i květinový záhon nebo rozkvetlou loučku. Příjemně překvapit může i rozsypané krmení pro ptáky – sezam, dýně, mák, slunečnice… výsledek bude úžasný!

 

Když se to smekne

Při zahradničení se chtě nechtě občas přihodí nějaké to zranění – nemusí to být ani tak nepozorností nebo nešikovností, stačí záděrka, do které se dostane hlína, a už z toho může být zánět. Proto byste i při zahradničení měli mít s sebou malou lékárničku s dezinfekcí a náplastmi. Určitě raději používejte zahradnické rukavice. Pokud se vám drobné zranění nevyhne, určitě nad ním nemávejte rukou, ale ošetřete ho.

 

TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění, pokud je znečištěné např. hlínou nebo prachem, nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.
Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

Pokud jste spíš introverti a ani náš článek vás nepřesvědčil o plusech komunitního zahradničení, možná pro vás bude to pravé zahradničení právě na balkoně, terase nebo na parapetu. I o tom jsme psali – článek si můžete přečíst zde.

Tak ať vám to roste – vždyť komu se nelení, tomu se zelení!

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.