Betadine® blog

Vánoční svícení

Prosinec 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Voňavá svíčka je to, co k Vánocům neodmyslitelně patří. Pořídit je můžete v nejrůznějších barvách, dekoracích i vůních. Můžete si ale také vytvořit vlastní, v kombinaci vůně a zdobení přesně podle svého. A taková vlastnoručně vyrobená svíčka může být i krásným dárkem. Jak na to?

 

Typická vůně Vánoc? Skořice, jablka, pomeranče, mandarinky, jehličí, vanilka, perníčky – vsadíme se, že to máte také tak. Výroba svíček není vůbec složitá, a navíc se při ní kreativně vyřádíte.

 

K výrobě vlastní svíčky budete potřebovat:

  • Svíčkový vosk dle vašeho výběru (anebo zbytky vosku z už dohořelých svíček)
  • Knoty s kovovým plíškem
  • Nádobky dle vašeho výběru
  • Barvy do vosků
  • Aroma do vosků
  • Dekorace

 

Připravte se…

Nejdřív si navoďte tu správnou atmosféru. Pusťte si oblíbenou hudbu nebo film, uvařte si svůj oblíbený nápoj, vše si pěkně přichystejte, ať nemusíte odbíhat. Ostatní členy rodiny buď zapojte do výroby, nebo vyžeňte pěkně po svých. Pokud byste chtěli svíčky vyrábět spolu s dětmi, buďte velmi opatrní – přece jen se jedná o manipulaci s horkým voskem, a při neopatrné manipulaci hrozí popálení a opaření.

 

Co dělat, když se opaříte nebo popálíte?

Popálené místo chladíme studenou vodou, dokud pálení neustoupí. Postižené místo můžeme následně chránit obvazem, který ale příliš nestahujeme. Popáleniny není radno brát na lehkou váhu. Pokud bolest a pálení neustupuje, vzniká velký otok nebo je zasažena větší část pokožky, navštívíme lékaře.

Celý náš článek o popáleninách najdete, když kliknete sem.

 

jdeme na to!

Na dno nádobky připevněte knot s plíškem – nejlépe tavnou pistolí nebo lepidlem.

Stejně jako u horkého vosku dávejte i při manipulaci s tavnou pistolí pozor na zranění. Vybavená lékárnička to jistí!

Pokud by se přihodilo zranění, nejprve ho opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

V (nejlépe) starším hrnci za stálého míchání rozpusťte vosk. Jakmile bude tekutý, přidejte barvivo – pěkně opatrně a po troškách, bývá velmi koncentrované, tak abyste neměli svíčku moc tmavou. Jakmile bude vosk s barvivem dobře promíchaný, přidejte aroma. To by mělo do vosku přijít až úplně nakonec, aby vůně vlivem horka nevyprchala.

Do nádobky s knotem nalijte trochu vosku, a pár vteřin počkejte – nahřátá nádobka bude odolnější vůči prasknutí. Poté vosk dolijte, a můžete dekorovat.

 

 

 

Zdobení

Svíčku můžete ozdobit téměř čímkoli – kreativitě se meze nekladou. Důležité ale je, aby byly dekorace suché. Mokré jako čerstvé ovoce nebo rostlinky můžou způsobit zakalení vosku.

Krásně vypadá sušené ovoce (třeba tenké sušené plátky citrusů), sušené květiny, koření (badyán, skořice, hřebíček nebo vanilka, ale i hrubozrnná sůl nebo hnědý cukr), kávová zrna, šišky, ale i korálky, ozdůbky, mušličky nebo mince.

Dekorace můžete dát do nádobky ode dna, po stranách, nebo až navrch – je to jen na vás.

 

Gelové svíčky

Svíčky, které jsou čiré a měkké jsou netradiční a krásné. Právě pro svou průzračnost je možné je dekorovat do opravdu netradičních podob. Můžete si vytvořit akvárium plné rybiček, mořské dno s mušličkami a hvězdicemi, sklenici s medem, barevný koktejl nebo šálek s čajem.

Stačí, když gel nalijete do skleněné nádoby a ozdobíte dle vaší fantazie. Právě u sklenic ale dávejte dobrý pozor, aby vlivem horka nepraskly. Používejte buď prověřené nádoby, jako jsou zavařovací sklenice, sklenice po už dohořelých svíčkách, nebo varné sklo.

Gel s sebou ale oproti klasickému vosku nese jedno riziko, a to je vzplanutí při rozehřívání. Během něj by teplota neměla být vyšší než 90 °C. Pokud by se stalo, že gel vzplane, postupujte stejně jako v případě, že vzplane olej: nehaste vodou, naopak nádobu přikryjte pokličkou, aby se oheň během pár vteřin udusil.

 

Tip na závěr

Právě svíčka bývá jedním z nejoblíbenějších dárků. Pokud byste ji chtěli vyšperkovat natolik, že bude doslova 2 v 1, můžete při výrobě do horkého vosku schovat zabalený dáreček – třeba drobný šperk. Uznejte, že objevit ve svíčce snubní prstýnek může být opravdu originální způsob žádosti o ruku!

 

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.