Betadine® blog

Všechno nejlepší, Země!

Duben 2022

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Konec dubna, konkrétně 22. duben, se nese v duchu oslav naší krásné modré planety. Ať už ekologie součástí vašeho životního stylu je nebo není, můžete oslavit Den Země spolu s námi, a pojmout ho jako výzvu. Máme pro vás pět tipů na to, jak zlepšit svůj přístup k planetě – inspirujte se!

 

Už od roku 1970 slavíme Den Země, původně ekologický svátek, jehož úkolem bylo především uvědomění si důležitosti planety pro lidstvo. U nás v České republice Zemi oficiálně oslavujeme od roku 1990, a to nejrůznějšími akcemi, na kterých si připomínáme, že bez zdravé planety to zkrátka nejde.

 

1. TIP: DOPRAVA

Ano, autem je cestování většinou pohodlnější, často rychlejší a někdy i zábavnější, ale ruku na srdce, těch emisí! Chápeme, že jsou cesty, kde to jinak nejde, pokud ale můžete, vyrazte hromadnou dopravou, na kole, koloběžce, nebo pěšky.

A cesty na dovolenou? I na ně je možné cestovat vlakem. Pokud přemýšlíte, jestli je ekologičtější vlak, auto nebo letadlo, můžete si emise spočítat v kalkulačce České klimatické koalice.

 

 

2. TIP: JÍDLO

Říká se, že nejbláznivěji nakupujeme, když máme hlad – a to určitě platí. Takže před tím, než vyrazíte na nákup, si aspoň něco malého zobněte.

Připravte si nákupní seznam – ideálně podle toho, co vám doma opravdu schází nebo dochází. S sebou noste vlastní tašky a sáčky, anebo nakupujte v bezobalových obchodech do svých vlastních nádob.

Pokud to jen trochu jde, vařte si do práce vlastní jídlo do krabiček. Pokud máte doma nakoupeno, a přesto si v práci skočíte na oběd, může se stát, že vlastní zásoby nespotřebujete. A právě plýtvání jídlem je jedním ze zásadních problémů, který zanechává na životním prostředí výraznou stopu. To proto, že:

  • se vyhodí až 1/3 jídla
  • 8 % emisí skleníkových plynů je z vyhozeného jídla
  • suroviny, které se vyhodí, zabírají 28 % zemědělské půdy
  • 21 % sladké vody se využije pro jídlo, které se vyhodí
  • více než 50 % plýtvání mají na svědomí domácnosti
  • plýtvání jídlem ovlivňuje ceny surovin, čímž se nůžky mezi blahobytem a hladověním ještě více rozšiřují

 

3. TIP: ODPAD

Odpadky se povalují všude kolem nás – ve městě stejně jako v přírodě. Ideální je produkovat odpadu co nejméně – právě třeba tím, že máte své vlastní tašky, sáčky a nádoby, ale také tím, že budete recyklovat. Třeba takový kávový lógr nebo studený čaj udělají dobře vašim pokojovkám.

Odpad, který zbyde, roztřiďte. Základem je třídění papíru, plastu a skla, nově už potkáváme i kontejnery na kov, nápojové kartony, bioodpad, elektroodpad, nebezpečný odpad nebo tuky a oleje.

Pokud třídění považujete za absolutní základ svého ekoživota, rozšířit svou aktivitu můžete i o sběr odpadků třeba na výletě. S sebou do batohu přibalte ekosáčky a nepodceňte ani rukavice. Nejenže se můžete při sbírání odpadků ušpinit, ale mohlo by dojít i k drobnému poranění.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Důležité je mít s sebou i na cestách vybavenou cestovní lékárničku. Jak by měla vypadat najdete v jednom z našich článků.

Poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

4. TIP: OBLEČENÍ

Je to právě oděvní průmysl, který je druhým největším znečišťovatelem planety. Dnešní zrychlená doba se naštěstí pomalu ale jistě začíná zpomalovat, a tak čím dál více lidem záleží na tom, jak se oblékají. Pomalá móda se dostává do popředí, mnoho lidí se zajímá nejen o materiály, ale i o to, nakolik etická daná značka je. Pokud byste teď chtěli namítnout, že raději nakupujete oblečení a obuv levněji, spočítejte si CPW, tedy cenu za jedno nošení (Cost Per Wear). Možná budete překvapeni, co je ve skutečnosti levnější variantou.

 

Co si pod CPW představit? Uvedeme to na příkladu.

Uděláte si radost a pořídíte si vysněné šaty za 5 000 Kč, které pak 5 let nosíte 50× během roku, milujete je a cítíte se v nich krásně. Pět let krát 50 nošení za rok rovná se 250 nošení. Pokud cenu šatů, tedy 5 000 Kč, vydělíte počtem nošení, tedy 250, vyjde vám cena za jedno nošení (CPW) 20 Kč. Čím déle je budete mít a čím více je budete nosit, tím bude cena nadále klesat.

Pokud si ale koupíte šaty za 500 Kč, které vám nebudou až tak dobře sedět a po prvním vyprání změní barvu a často i velikost, vezmete si je na sebe možná 3×, než skončí na dně skříně nebo v popelnici. Jaká je tedy jejich cena za jedno nošení? Cena šatů (500 Kč) děleno počtem nošení (3) = 166 Kč. Klesat už pravděpodobně nebude.

 

Levnější, ale přesto etickou možností je půjčovna oblečení, výměna s kamarádkami, anebo second handy. U nich už dávno neplatí, že v nich najdete jen vyřazené a ošuntělé oblečení. Moderní „sekáče“ nabízí krásné, originální i luxusní kousky světoznámých značek, často i úplně nové i s cedulkami.

Anebo se můžete pustit do šití!

 

 

5. TIP: VODA

Každý den zbytečně vyléváme spoustu vody, kterou bychom mohli ještě využít. Když uvaříte rýži nebo těstoviny a vodu neosolíte, klidně s ní po vychladnutí zalijte kytky. Živiny z rýže jim udělají dobře. Stejně tak včerejší čaj.

Spousta kosmetiky je dnes k dostání v tuhé podobě – od šamponů, přes krémy až po deodoranty nebo parfémy. Ušetříte místo, a ještě uděláte radost planetě.

V batohu, v kabelce i v autě mějte vždy svou láhev na vodu, kterou můžete doplňovat třeba i z pítek, které najdete po celé republice.

 

Tipů na to, jak být lepší, je bezpočet. Věříme, že i vy máte své vlastní, kterými pomáháte planetě. Pochlubte se jimi – sdílejte svůj ecofriendly životní styl na Instagramu, označte nás @betadine_dezinfekce a použijte hashtag #zelenesbetadinem, každou zelenou duši s radostí oceníme dárkovým balíčkem.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.