Betadine® blog

10 tipů na to, jak se připravit na advent

Prosinec 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Advent je nejkouzelnější část roku. Všude to voní, zdobí se a všichni se těší. Abyste si advent a Vánoce užili ještě lépe, máme pro vás deset tipů na to, abyste vše zvládli v klidu a pohodě.

 

První tip: Nachystejte si adventní kalendář.

Nemusí to být nutně tradiční kupovaný s čokoládou. Můžete si vyrobit i vlastní, třeba s drobnými dárečky, nebo třeba z čajů a něčeho malého na zub. Stačí k tomu třeba ozdobené obálky, malé balíčky ozdobené dřevěnými kolíčky s čísly nebo kapsář. Pro milovníky tvoření z papíru je pak asi samozřejmostí výroba rafinovaného adventního kalendáře z různých krabiček. Super zábavný adventní kalendář může být tvořený tzn. „exploding boxes“ – krabičkami, které se po sundání víčka „rozpadnou“. Stejně netradičně můžete vytvořit i mikulášskou nadílku.

 

Druhý tip: Nachystejte si věci na adventní věnec.

Vytipujte si místo, kam vyrazíte na větvičky a prohlédněte materiál z loňska, jestli máte dostatek drátků a náplní do tavné pistole. Větvičky ale rozhodně netrhejte nebo nestříhejte přímo ze stromků, jste přece ohleduplní k přírodě. Při procházce v lese se dá najít spousta odřezků nebo polámaných větví, které se dají použít. Aby byl adventní věnec co nejhezčí, je skvělé použít větvičky z různých stromů. Pokud chcete věnec zdobit přírodními materiály, jako jsou třeba sušené plátky pomerančů nebo limetek, nasušte si je předem. Jak na krásný adventní věnec? Přečtěte si v našem samostatném článku!

 

Třetí tip: Zkontrolujte si vykrajovátka na pečení.

Abyste pak až u rozváleného těsta nepřišli na to, že vám vlastně už vloni chybělo to zatoulané kolečko, a že vlastně už vloni jste vykrajovali skleničkou.

 

Čtvrtý tip: Zkontrolujte si mašle a balicí papíry.

Nejen jestli jich máte dost, ale jestli vám společně ladí. Pokud letos chcete zkusit něco neotřelého, můžete dárky zabalit třeba do látky, nebo si můžete i s dětmi vyzdobit papír podle svého. Stačí k tomu role obyčejného bílého nebo přírodního papíru, barvičky, razítka a nejrůznější ozdůbky. Místo stuhy můžete použít režný provázek a mašličku ozdobit třeba skořicí, badyánovou hvězdičkou nebo sušeným pomerančem. Anebo třeba čerstvou větvičkou cesmíny nebo smrčku. Kreativitě se meze nekladou. Stejně tak můžete vlastnoručně vyrobit i vánoční přání.

 

Pátý tip: Připravte si seznam dárků a napište dopis Ježíškovi.

Dopis za oknem je všemi dětmi (a vlastně i dospělými) milovaná tradice. Pro ty větší z nás je vždycky prima mít seznam dárků na jednom místě a postupně odškrtávat. Jestli dáváte přednost tradičnímu papíru a tužce, nebo mobilní aplikaci, to už je na vás.

 

Šestý tip: Vánoční úklid

Vánočné pohoda se určitě neodvíjí od toho, nakolik máte naleštěná okna, a vyprané záclony. Není nicméně od věci mít u štědrovečerní večeře opravdu krásně naleštěné skleničky. Horlivým leštičům se může snadno stát, že v honu za leskem sklenička praskne. V takovém případě je dobré vědět, kam sáhnout, aby bylo možné zranění co nejrychleji a co nejšetrněji ošetřit. Když už k takové nehodě dojde, postupujte takto:

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Sedmý tip: Oprašte tradice.

Že 4. prosince se chodí na barborky asi všeobecně víme, ale víte, že kdo chtěl mít plný měšec, dával barborku rozkvést spolu se smrkovou nebo borovou větvičkou? Když barborka rozkvetla, peněz bylo dost, když ne… tak ne. Tak přejeme, aby byla květů plná větvička!

 

 

Osmý tip: Nasypte ptáčkům do krmítek a dejte jim i vodu.

Když není sníh a nemrzne, určitě jim tím uděláte dobře. Ptáčky potěšíte slunečnicovými semínky nebo drcenými vlašskými ořechy. Určitě ale do krmítek nedávejte pečivo. Sůl, kterou obsahuje, může ptáčkům ublížit, nebo je dokonce zabít. Pokud byste si chtěli vyrobit krmítko vlastnoručně, mrkněte, jak na to!

 

Devátý tip: Zkontrolujte vánoční dekorace.

Anebo letos můžete zkusit úplně jinou formu. Třeba čistě přírodní. Šišky, oříšky, slaměnky… vypadají krásně, nezatěžují přírodu, a navíc se u jejich výroby zabavíte a procvičíte jemnou motoriku. Co třeba takové řetězy z šišek, oříšků, dřevěných kuliček, ruliček skořice a sušeného ovoce? Nebo malé dekorační stromečky z šišek? Nebo pomalovaná tenká dřevěná kolečka?

 

Desátý tip na závěr: Užívejte!

Vánoce jsou svátky klidu a radosti, takže se nenechte zválcovat shonem a nervozitou. Udělejte si čas na sebe, relaxujte, nezapomeňte také mezi pohádkami a cukrovím trochu protáhnout tělo, a usmívejte se. Nezapomínejte ani na dobré skutky. Můžete poslat dárek dědečkům a babičkám v domovech pro seniory, nebo dětem do dětských domovů. Balíčky nebo příspěvky potěší určitě i útulky pro zvířátka. Tak budou Vánoce zase o něco hezčí a veselejší.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.