Betadine® blog

Herbáře pro radost

Říjen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Také by se vám líbilo mít svůj vlastnoručně vyrobený herbář? Sbírat, lisovat a následně lepit nasbírané rostlinky do herbáře se zdá jako dokonalý relax od všech povinností a starostí. Tento originálně vytvořený poklad můžete věnovat i jako dárek. Podívejme se do historie tohoto krásného umění a nasbírejte inspiraci pro ten svůj!

 

Tvorba herbářů sahá hluboko do historie. Nejstarší herbář, který byl vytvořen na území dnešního Česka, se datuje až do 16. století. Ovšem zdaleka nevypadal jako dnešní herbáře plných lisovaných bylinek. Tento herbář, vydaný Jiřím Melantrichem obsahoval zatím jen černobílé dřevoryty. Nyní se však můžeme kochat úplně jinými sbírkami lisovaných rostlin, které nás i teď na podzim zavedou do rozkvetlé letní louky.

 

TIP:

Chcete se pořádně zahřát? Uvařte si čaj z kořene pampelišky. Lžičku sušeného kořene zalijte vodou a nechte louhovat přes noc, druhý den vše převařte a můžete podávat. Tento nápoj je silný antioxidant a má blahodárné účinky pro celý kardiovaskulární systém.

 

Za dob našich praprababiček a jejich babiček sloužil herbář především k rozpoznání, co která bylinka umí vyléčit. Pochopitelně, že věda a medicína nebyla na takové úrovni, jak ji známe dnes a tak se lékařské postupy opíraly především o sílu přírody. A bylo to dobře, protože třeba takový odvar z kůry vrby bílé dříve sloužil jako přípravek pro snížení horečky.  Nebo třeba taková levandule dříve sloužila jako přírodní antiseptikum při ošetření drobných ranek. Dnešní zahrádkář má ale určitě po ruce spíše vybavenou lékárničku, kde má medikamenty pro případ bolestí hlavy nebo třeba namožených svalů nebo bolavých kloubů, ale hlavně vše potřebné pro ošetření drobných poranění – takže hlavně náplasti, obvazy a dezinfekci.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

Kdy, kde a jak?

Pokud jste se rozhodli vytvořit si svůj první herbář, možná dost dobře nevíte, kde začít, kam zajít a hlavně kdy? Rozložme si tyto otázky postupně, a ve výsledku budete mít svou knihu plnou léčivých bylinek.

Odpověď na otázku kde? není zas až tak jednoznačná, protože každá bylina je v rozpuku v jiný termín. Legenda praví, že nejvhodnější doba, kdy vyrazit na bylinky (a to nejen do herbáře) bývá konec června – o „Svatojánské noci“. Nenechte se však svazovat termínem a vyrazte klidně i teď na podzim. Právě na podzim si pro svůj herbář můžete nasbírat ty nejbarevnější úlovky.  Pro sběr je důležité, aby bylo co možná nejvíce sucho – takže ranní či noční sběr raději vynechte. Bylinky by mohly být brzy zasažené plísněmi.

 

Na louce je živo

Sběr rostlinek by měl probíhat především v čistém prostředí. Volte tedy louky, zahrady nebo třeba i okolí lesa, kde není v blízkosti dopravní komunikace. I když se to podzimního sběru příliš netýká, neměli bychom zapomínat, že louka či les je přirozeným habitatem pro mnoho členů hmyzí říše, pro které je domovem. Snažte se tak splynout s prostředím a podle známého hesla „žij a nechej žít“ se i chovat. Občas se stane, že během sběru může vaše kůže dostat pořádně zabrat, a nějaký ten kousanec nebo štípanec, dostanete. Neklesejte na mysli, protože pokud máte při ruce cestovní lékárničku nejlépe i s příručkou první pomoci (stáhnout si ji můžete zde), drobné zranění hravě ošetříte.

Herbáře zdaleka nepatří jen postarším dospělým nebo do škol. Svůj originální si můžete vyrobit jak vy, tak i vaše děti. Celý proces začíná už procházkou, kde si malí přírodovědci nasbírají všemožné lístky a rostlinky, které vylisují a následně nalepí do sešitu. Ručně vyráběný herbář se tak stane interaktivní pomůckou, která naučí děti poznávat rostlinky kolem sebe, zároveň tak tato knížečka určitě zaujme i čestné místo v sekci „vzpomínky na dětství“.

Víte, že…

… i při sběru je povinnost dodržovat pravidla ochrany přírody? Vzácné druhy rostlin si tedy pouze fotografujeme.

 

Jak sestavit herbář s dětmi?

 

  • Rostlinku opatrně vyrýpněte, očistěte a vložte do samostatného sáčku a číselně jej označte. Doporučujeme mít rukavice, hlína v drobných rankách nebo třeba v záděrkách může způsobit nepříjemnou infekci.

 

  • Do zápisníku si k danému číslu napište podrobnosti a popis, který pak opíšete do herbáře. Důležitý je celkový popis, vůně, ale třeba i lokalita, kde jste ji našli. Všechno se počítá!

 

  • Při lisování dbejte, aby rostlina byla co možná nejvíce rozložená a dala se dobře nalepit do herbáře, použijte savé papíry, které zaručeně odsají přebytečnou vlhkost. Rostlinku, která se mezitím lisuje (pravděpodobně v knížce) ještě můžete zatížit dalšími knihami nebo třeba cihlou. Nezapomínejte však papíry každý den měnit, abyste místo vylisované rostlinky neměli v herbáři plesnivou stopku. Doba lisování by se měla pohybovat mezi 2–3 týdny.

 

  • Až se rostlinka dostatečně vylisuje, opatrně ji z knihy vyjměte, a umístěte ji do herbářových listů. Ideální je své exempláře lepit tenkou papírovou samolepicí páskou, která ho co nejlépe přichytí. Přidejte ještě své poznatky, načerpané informace a herbářová položka (takto zní oficiální název jednotlivých vylepených a popsaných exemplářů) je hotová!

 

  • Krásný diář můžete vyrobit i metodou scrapbookingu. Ozdobné samolepky, barevné papíry, ozdůbky a knížečky udělají z „obyčejného“ herbáře jedinečný kousek, kterým se budete chtít každému pochlubit.

 

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.