Betadine® blog

Pět tipů na podzimní tvoření

Říjen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Podzim je tady! Vínová, tmavě zelená, tmavě modrá, oranžová, hnědá a fialová, takové jsou barvy podzimu. Vzduch začíná vonět listím, stromy zlátnou, šípky se červenají, příroda se proměňuje, a děti (ale ani dospělí) se neubrání tomu, aby ze země sebrali pár hlaďoučkých hnědých kaštanů. Vpusťte barevný a voňavý podzim i k sobě domů. Máme pro vás pět tipů na netradiční podzimní dekorace.

Večery přicházejí dřív, vzduch už je chladný, a nejedni z nás si už určitě pořídili podzimní kolekci voňavých svíček. Právě svíčky a svícny jsou prvním tipem pro naše tvoření.

První tip: Podzimní svícení

Svícínek máte vyrobený je za pár minut – stačí vyrazit na procházku, nasbírat cestou kaštany, šišky, šnečí ulity, šípky, oříšky… zkrátka cokoli podzimního, co vás cestou „cvrnkne do nosu“. To vše vhoďte do sklenice nebo vázy, zalijte vodou, doplňte plovoucí svíčkou (anebo obyčejnou čajovou, vyndanou z hliníkového kalíšku), a voilà, podzimní svícen je na světě!

 

 

Máte doma staré zavařovací skleničky, dózičky od kakaa, müsli nebo bramborových lupínků? Výborně, tak to si můžete připravit stylový podzimní lampionek. Polepte je novinami, hedvábným nebo krepovým papírem, pomalujte temperami nebo vodovkami – namalovat můžete třeba domeček, hrad nebo hvězdičky. Okýnka nebo jiné tvary opatrně vyřízněte nebo vystřihněte. Vrškem provlékněte drátek, pokud tvoříte lampionek ze zavařovací sklenice, omotejte ho kolem hrdla. Na dno tavnou pistolí přilepte čajovou svíčku, a máte krásný lampionek.

POZOR!

Řezák ani tavná pistole rozhodně nepatří do rukou dětem!

Některé dózy jsou navíc pořádně tvrdé, a nožík po nich může snadno sklouznout. Pokud by se přihodilo zranění, nejprve ho opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Druhý tip: Dýňová sezóna

Jack-o‘-lantern, neboli svítilna z vřezávané dýně, představuje duše zemřelých milovaných bytostí. Umísťují se na okna nebo prahy domů, aby vítaly pozůstalé, ale také chránily proti zlým duchům.

Jak si připravit tu nejkrásnější dýňovou svítilnu a taky mnoho zajímavostí o Halloweenu jsme psali v jednom z předchozích článků, a tak pro vás dnes máme jiný tip na krásnou dýňovou dekoraci.

 

 

Dýni připravte stejně, jako když si chcete připravit lucernu. Odkrojte vrchní část, vydlabejte, a dovnitř vložte kelímek nebo skleničku naplněnou vodou. Ze šnečích ulit nebo pingpongových míčků vyrobte oči, které do dýně napíchněte párátky – anebo můžete nalepit samolepky ve tvaru očí. Pusu nakreslete fixou, anebo ji můžete vytvořit např. zapíchnutým kořením hřebíčku.

Do skleničky s vodou vložte šípky, větvičky nebo podzimní kvítka – a máte krásnou a veselou dýňovou vázičku.

 

Třetí tip: Na karneval

Trávník je posetý barevným listím, a vy stále dumáte, jak ho využít? Připravte dětem party v maskách! Stačí vystřihnout škrabošku z tvrdého papíru, provléknout gumičku, a škrabošku polepit barevnými listy. Tohle všechno děti zvládnou sami, teď ale přichází na řadu ruka dospělého. Otvory pro oči je třeba vyříznout lámacím nožíkem. Hotovo? Můžete masku vrátit zpátky dětem. Ty si můžou masku dozdobit fixkami. A listová maškarní může začít!

Tyhle masky ale dlouho nevydrží, listy začnou brzy sesychat a kroutit se. Pokud byste chtěli vytvořit masky i pro budoucí použití, co takhle vyzkoušet scrapbooking?

 

Čtvrtý tip: Podzimní loutkové divadýlko

Co takhle zabavit se temný podzimní večer divadelním představením přímo doma v obýváku? Loutky připravíte snadno právě z podzimních přírodnin. Jak na to? Připravte si špejle, tvrdý papír, lepidlo, listí, oříšky, kaštany, ulity, šípky… zkrátka na co venku narazíte! Připravit si můžete hlavičky ježka, lva, koníka, pejska, lišku, draka, ale i sluníčko nebo princeznu a krále.

Až bude divadlo dohráno, můžete podzimní loutky zapíchnout do květináčů a ozdobit tak truhlíky.

 

Pátý tip: Řetězy a girlandy

Zvířátka z kaštanů už vás i vaše ratolesti omrzela, ale stejně se nemůžete ubránit tomu, abyste si kaštánky při procházce nasbírali? Tenhle tip vás bude hodně bavit, a na své si přijdou i tatínkové.

Kaštánky, ale třeba i oříšky nebo žaludy bude totiž potřeba provrtat pěkně skrz naskrz. Buďte při této činnosti opravdu opatrní, a kdyby něco, víte, jak postupovat. ?

Teď už na scénu přicházejí malí kutilové. Dírkami provlečte provázek. Střídat můžete kaštany, oříšky, žaludy, barevné korálky, šípky… zkrátka co vás napadne. Kaštany můžou děti i pomalovat, pokud by jim barvy podzimu přišly málo zábavné. Takový podzimní přírodní řetěz vypadá krásně v okně, na nástěnce, nebo i jako „nebesa“ na palandě.

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.