Betadine® blog

7 tipů pro začínající geocachery

Září 2022

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Hledání pokladů bylo a stále je oblíbenou hrou. Užívat si vzrušení při pátrání po keškách můžete i dnes – a může to být i super motivátor, jak dostat na výlet děti a teenagery, kteří by jinak raději seděli doma s mobilem v ruce. I při hledání kešek můžou mít mobil v rukách, a zároveň jsou v přírodě. Docela dobrý kompromis, co říkáte? Pro začínající „kačery“ máme sedm tipů, které se můžou hodit. Tady jsou!

 

Tip 1: Zjistěte si aspoň základní pravidla. Je fajn se orientovat v tom, kdo je owner, reviewer, co je to logbook atd. A také, jak kešku nejenom najít, ale jak po jejím nalezení správně postupovat. Na internetu existuje celá řada webů a stránek zabývajícími se touto hrou, chcete-li, sportem. Třeba tenhle web byste ale určitě neměli minout. Provede vás bezplatným založením účtu i stáhnutím aplikace, což jsou jediné dva kroky potřebné k hledání kešek. Třetím krokem je: Vzhůru do terénu!

 

Tip 2: Co s sebou, kromě mobilu? Mějte u sebe vždycky tužku. Po nalezení kešky se máte zapsat do logbooku, takové návštěvní knihy, a tužka nemusí být vždy součástí kešky; nebo třeba je, ale už nepíše. Dále kešky často obsahují drobné předměty, z nichž si můžete jeden na památku odnést (kromě tužky a logbooku, vlastní schránky a pár dalších základních věcí, viz pravidla), ale na oplátku tam musíte nějaký předmět zanechat. Myslete na to, že mezi velmi časté objevitele kešek patří i děti, takže pravidla nedovolují vkládání cigaret, zapalovačů, nemravných obrázků apod. Zrovna tak jakékoliv potraviny raději vynechte, i bonbony či žvýkačky mají omezenou trvanlivost.

Za nás je dobrý nápad dát do kešky příručku první pomoci – ta se může hodit kdykoli a komukoli. Pokud ji nemáte, můžete si ji stáhnout tady u nás.

 

 

Tip 3: Keška bývá někdy opravdu dobře ukrytá (v křoví, pod kamenem), jindy velmi pečlivě a kreativně (v dutině stromu, zahrabaná v zemi, někdy dokonce pod vodou či ve výšce; na stromě, na skále apod.). Často je uložena ve vodotěsném obalu, který ji chrání proti nepřízni počasí. Aplikace a souřadnice vás navedou jen do určité míry, pak už musíte hledat hlavně očima. Rozhlédněte se a zkuste si představit, že jste vlastníkem/zakladatelem kešky – kam byste ji skryli? Jistě vám taková představa pomůže k úspěšnému nalezení.

 

Tip 4: Opatrně, opatrně, opatrně. Vzrušení a adrenalin při hledání pokladu pociťují děti i dospělí, o to víc, když je jeho dosažení blízko. Ale neměli bychom přeceňovat svoji fyzickou kondici ani terén, v němž se pohybujeme. Není ten sráz příliš strmý? Není náhodou tráva po dešti mokrá a kluzká? Není větev stromu, kam se právě snažíte vylézt, suchá či ztrouchnivělá? Žádná keška nestojí za odřeniny, zvrtnutý kotník nebo ještě horší úraz. V každém případě doporučujeme mít v batohu lékárničku s tím nejzákladnějším – tedy s příručkou první pomoci, náplastmi, obinadly, izotermickou fólií, pinzetou a hlavně dezinfekcí.

Víte třeba, co dělat, když dojde na zlomeninu?

 

 

Tip 5: Měli bychom mít na paměti, že se pohybujeme v přírodě, tedy jsem tu „na návštěvě“. Chovejte se tiše, nerušte zvířata (je jich kolem vás víc, než si myslíte), rozhodně za sebou nezanechávejte žádné odpadky. Kešku hledejte tak, aby po vás nezbyla spoušť, tedy žádné odvalené balvany, vyhrabané díry v zemi, zlámané větve stromů… Zrovna tak dejte pozor, abyste samotnou kešku nijak nepoškodili. Po jejím nalezení, zapsání do logbooku, případně výměně upomínkových předmětům, ji opět pečlivě ukryjte na její původní místo a zamaskujte, nikam ji nepřenášejte. Jestliže je keška poškozená, informujte ownera nebo reviewera.

 

Tip 6: Někdo se možná raději toulá přírodou (a hledá kešky) sám, podle nás je to ale mnohem lepší ve dvojici nebo skupině. Jednak kvůli bezpečnosti, kdyby se cokoliv přihodilo, jednak se ve vás probudí týmový duch. Pamatujete na své dětství, tábory, bojovky, plnění úkolů…? V partě to byla vždycky větší zábava. A každý z nás se rád vrací do dětství, no ne?

A máte-li vlastní děti, je geocaching na výlet nebo třeba rodinnou dovolenou úplně ideální program! Už jen proto, že v dnešní době jsou děti a teenageři s mobilem sehraní mnohem více než většina dospěláků. Vsaďte se, že zatímco budete plánovat výlety po okolí, místo otráveného protáčení očí v sloup už budou mít staženou aplikaci a budou plánovat s vámi.

 

Tip 7: Pokud vás tahle zábava skutečně hodně chytne a pocítíte touhu své zážitky a zkušenosti sdílet s někým minimálně stejně nadšeným a zapáleným, máme pro vás dobrou zprávu: nejen, že existují různá diskuzní fóra, kam můžete přispívat a diskutovat s dalšími geocachery (tzv. kačery), ale konají se i setkání a eventy, kde máte možnost se potkat osobně.

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.