Betadine® blog

Jak na výletě pomáhat přírodě?

Květen 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Vyrážíte na procházku, výlet nebo na túru? Skvělý plán! Určitě se už pořádně těšíte, že? V samém návalu nadšení se ale může stát, že jde naše ohleduplnost k okolí tak trochu stranou. Přibrzděme a zamysleme se, jak můžeme být ohleduplnější a jak můžeme na výletě přírodě pomáhat?

Co na sebe?

Na procházku do parku můžete vyrazit klidně v kraťasech, anebo v sukni a sandálkách – to už je na vás, co preferujete, ať jste žena nebo muž. ???? Na delší výlet nebo túru je ale lepší vyrazit přecejen vybavenější. Je teplo, sluníčko svítí, chceme se opálit a nechceme se pařit, přesto se ale doporučuje do přírody nosit dlouhé kalhoty. Slouží jako ochrana jak před klíšťaty, kterých je u nás poslední roky čím dál víc, ale také před větvemi nebo kopřivami. Zkrátka nepochybujeme, že jsou mezi vámi zkušení výletníci, kteří nechodí jen po upravených cestičkách. ????

Obujte spíše pohorky než městské tenisky, pomůžou vám s oporou kotníku a také vám dovnitř jen tak nějaký kamínek nebo klacík nespadne. Ty části těla, které zůstávají odkryté, tj. dlaně a krk (ano, je nám jasné, že máte kraťasy, takže i nohy), pro jistotu postříkejte repelentem. Nezapomeňte ani na klobouk nebo kšiltovku, ty vás ochrání před úžehem, nebo když se poštěstí, tak i před deštěm.

Na posilněnou

Je dobré nevyrážet jen tak s holýma rukama. Určitě si s sebou vezměte dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu. Nejenže jí uhasíte žízeň, ale kdyby došlo na nějaké to zranění, sladkou limonádou ho není radno oplachovat. Vhodnou sváčou je ovoce nebo zelenina – co zbude (třeba ohryzky od jablek nebo hrušek) s potěšením zlikviduje hmyz nebo jiní obyvatelé lesa. Pokud si berete bagetu nebo sladké tyčinky, obaly od nich si určitě odneste domů anebo je vyhoďte do tříděného odpadu. I řízky v alobalu jsou super, a určitě víte, že existují kontejnery na kovový odpad, že? ????

Co do batohu

Přestože už jste se repelentem nastříkali, radši si ho vezměte s sebou. Od věci není ani náhradní tričko a náhradní ponožky. Své místo by v batohu měla mít i KPZ a cestovní lékárnička s rádcem, jak na první pomoc, dezinfekcí, náplastmi, obvazy a pinzetou na klíšťata. Odřeniny, škrábance nebo štípance od hmyzu, tomu se ostřílený turista nevyhne, a není radno nad nimi mávnout rukou.

Kromě nezbytností jako je mobil, peněženka a klíče, KPZ a lékárničky přibalte i tašku, nejlépe plátěnou. Nikdy nevíte, na co po cestě narazíte. Může se hodit na přírodní úlovky, ale můžete do ní nasbírat i odpadky, které se venku často povalují. Příroda vám bude vděčná!

 

V lese jako na návštěvě

Na krátkou vycházku se samozřejmě nemusíte připravovat tak důkladně jako na celodenní túru, platí pro vás ale ve všech případech stejná pravidla. Do lesa jdete na návštěvu za jeho obyvateli. Žádný křik, trhání květin, lámání větví, kopání do hub (i na prašivce, kterou my lidé nesbíráme, si hmyz nebo jiní obyvatelé lesa pochutnají) ani ničení mravenišť.

Přestože víme, že vy jste čistotní a ohleduplní k přírodě, ne všichni návštěvníci lesa jsou takoví. Proto když uvidíte obal od sušenky, prázdnou lahev anebo nedopalek, seberte jej a odneste do vhodné popelnice. Pro zajímavost si prohlédněte, jak dlouho se odpadky   v přírodě rozkládají.

 

Vícedenní výlet

Pokud chcete uniknout na pár dní z civilizace, těžko byste hledali vhodnější místo, než je les. Na vícedenní výlety si s sebou sbalte dostatek potravin, ale jak jsme si už řekli, odpadky od nich si pěkně odneste zpátky domů.

Rozmyslete si také, jestli budete tábořit, nebo nocovat. Od toho se odvíjí výbava, kterou byste měli mít s sebou. Pokud si nejste úplně jisti, přečtěte si článek, věnovaný jen táboření pod širým nebem.

Pamatujte také, že ve všech lesích je zakázáno kouřit nebo rozdělávat oheň na místech, která tomu nejsou určená. Lesy po celém světě vysychají a jsou proto mnohem náchylnější k požárům, proto pokud chcete v lese tábořit, vždy si nejprve zajistěte povolení a mějte s sebou dostatek vody.

Víte, že… 

… obzvlášť v horách, přestože se nacházíte v chráněných oblastech, stojí mnoho záchranných srubů, ve kterých můžete v případě nouze přespat?

 

Opuštěná mláďata

I větev přes cestu můžete dát stranou, a když uvidíte, že po cestě leze brouk nebo šnek, poponeste ho, ať ho někdo nedopatřením nezašlápne.

Pokud byste objevili „opuštěné“ mládě, určitě ho v dobré víře nezachraňujte   a v žádném případě si ho nenoste domů. Pokud si nejste jisti, zavolejte do nejbližší záchranné stanice a poraďte se, jak postupovat. Vždyť až polovina mláďat donesených do záchranných stanic tam končí zbytečně.

Mláďata většinu času tráví na jednom bezpečném místě sama bez maminky, která se k nim pravidelně vrací, po zbytek času je ale nechává o samotě,      aby k nim zbytečně nepřilákala predátory. Pokud by mládě pískalo, pohybovalo se a snažilo se vyhledat kontakt, je opravdu opuštěné a hladové. Takové mládě pomoc určitě potřebuje.

Když najdete ptáče, které je málo opeřené a má zavřené oči, tak i to potřebuje pomoci. Pokud ale opeřené je a navíc poskakuje, tak už samo vyskočilo z hnízda a rodiče ho bedlivě sledují. Nechte to na nich. ????

Na vzduch s parťákem

Na procházky s našimi čtyřnohými přáteli chodíme především za účelem toho, aby se po celém dni doma pořádně proběhli. Ne všude je ale volné pobíhání psů dovoleno. Nezbedný pes by se mohl stát osudným pro zajíce nebo srnky, nebo právě pro ta „opuštěná“ mláďata. Pokud si nejste jisti, že pes opravdu poslouchá, určitě ho z vodítka nepouštějte, především ne v lese.

Když potkáte jiného pejskaře, nenechte svého hafana běžet k tomu druhému bez toho, abyste se s páníčkem ujistili, že je to v pohodě. Nechcete přece, aby to skončilo psí bitkou.

V přírodě můžete potkat i cyklisty, rodinky s kočárky nebo jezdce na koních. Ať už venčíte psa, nebo právě koně, vždy buďte ohleduplní jak k přírodě, tak k ostatním. Přírodu neničte a hromádky uklízejte. A nezapomeňte, že jsou mezi námi i lidé, kteří se zvířat bojí.

Co po návratu domů?

Máte chuť sebou po návratu z výletu rovnou plácnout na gauč, nebo rovnou do postele? Ne tak rychle. Důkladně, ale opravdu důkladně se prohlédněte, jestli jste si domů nepřinesli i nezvaného hosta, klíště! Sami se prohlédněte před zrcadlem, anebo poproste někoho blízkého, aby vám zkontroloval i ty části těla, na která si sami nevidíte.

Jak se s klíštětem vypořádat jsme pro vás psali v tomto článku. V rychlosti ale zopakujeme, že zakousnuté klíště je třeba co nejdříve zakapat dezinfekcí, ideálně na bázi jódu. Necháme dezinfekci chvíli působit. Klíště vyndáme pomocí speciální pinzety nebo plastové karty a vhodné je také použít latexové rukavice. Uchytíme ho co nejblíže k povrchu kůže a jemně s ním kýveme zprava doleva. Vytáhneme ho nahoru kolmo k povrchu kůže. Po vyjmutí znovu kůži potřeme dezinfekcí a budeme sledovat, zda nedochází na místě k zanícení. Během následujících tří týdnů pravidelně sledujeme místo, kde bylo klíště přisáté. Objeví-li se menší červený flíček, který svědí, jde o normální reakci. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat a zbělá, vyhledejte co nejdříve lékaře, stejně tak, pokud se klíště při odstraňování přetrhne.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.