Betadine® blog

Komu se nelení, tomu se zelení!

Květen 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Svět se pomalu začíná vracet do starých kolejí. Oproti minulým letům ale mají zahrádkáři a kutilové rozhodně náskok – vždyť co lepšího se v letošních jarních měsících dalo dělat, než zušlechťovat zahradu nebo terasu a vše, co k ní náleží? Mimořádná situace z letošního jara nám navíc ukázala, že kdo má vypěstováno, uskladněno a zavařeno, ten má výhodu. My ale víme, že práce v zeleni nikdy nekončí, a tak jsme pro vás připravili jiný úhel pohledu, jak se na to své zelené království můžete podívat.

Golfový trávník, nebo rozkvetlá louka?

Pokud aspoň trochu zaprší, bude to v květnu na zahradě růst úžasnou rychlostí. To proto, že v tomto měsíci je v rostlinách nejvíce růstového hormonu. Vystartuje nejen trávník, ale bude se dařit i plevelům, takže pokud na tyhle neřády nejste zvědaví, neměly by ve vaší zahradní výbavě chybět správné herbicidy.

Na druhou stranu je nejen módní, ale především eko záležitostí nechat přírodě volnost a místo anglického trávníku mít na zahradě květinovou louku plnou barevných kvítků i hmyzu. Výhoda takových louček je, že drží vlhkost, není třeba je hnojit a pro hmyz je to místo pro úžasnou hostinu.

Co říkáte, kterou cestou se vydáte? Ať už to bude kterákoli, vždycky, když budete mít cestu k sekačce, zamyslete se, jestli je sekat opravdu potřeba. V době, kdy se potýkáme s velkým suchem rostliny příliš nenarostou, a pokud je navíc ještě posekáme, nejenže jejich schopnost zadržovat vodu v půdě omezíme, ale ještě sebereme přístřeší drobným živočichům a hmyzu.

Ať to kvete

Pampelišky, sedmikrásky, zlatice, šeříky nebo magnolie – ty ještě vám můžou svými krásnými a voňavými květy zpříjemňovat den. Právě šeříky se svými kouzelně voňavými květy dělají radost na nejedné zahradě, a ve své mini podobě i na terasách. Když ale odkvetou, zbavte je co nejdříve semeníků, jejichž tvorba rostliny hodně vysiluje. Na oplátku vám příští rok opět krásně vykvetou.

V polovině května už můžete s jistotou sázet předpěstované letničky nebo vysévat dvouletky, které chcete na podzim zasadit. I pokojové rostliny už můžete pomalu připravovat na jejich „letní pobyt“ na zahradě, terase nebo na balkoně. Po zimě je můžete rovnou také přesadit a pořádně je omýt od prachu z domácnosti. Pozor, neumisťujte je ale tam, kam dopadá přímé sluneční záření, lépe se jim bude dařit pod pergolou, pod korunou vzrostlého stromu nebo v rohu balkonu tam, kde na ně nebude pražit slunce.
Při přesazování vždy používejte zahradnické rukavice, v hlíně může být kdovíco, a stačí malé škrábnutí nebo třeba záděrka, a infekce na sebe nedá dlouho čekat.

TIP!

Jste milovníci kaktusů? A věděli jste, že jejich ostny nejsou původem trny? Jsou to listy, které se přeměnily v pichlavé trny, které kaktusy chrání před zvířaty a brání odpařování vody, které v poušti rozhoduje, jestli rostlina přežije nebo ne. To ale nic nemění na tom, že jsou pořádně pichlavé, tak opatrně, ať se o ně neporaníte!

 

Vlastnoručně vypěstované

Stromy nejenže tvoří zásobu kyslíku, ale také tlumí hluk a vyrovnávají teplotní výkyvy. Pokud tedy máte možnost a prostor vysadit strom, udělejte to. Pokud to navíc bude stromek ovocný, nejenže uděláte dobrý skutek pro přírodu, ale ještě dostanete sladkou odměnu.

Pokud na výsadbu stromu nemáte místo, nezoufejte, cokoli „zeleného“ udělá dobře jak přírodě, tak vám. Co třeba takové bylinky, rajčata, avokádo, borůvky nebo maliny? Ty se dají pěstovat i na balkoně nebo na parapetu. Nejlépe tak, aby se k rostlinkám dostaly včely nebo jiní opylovači.

TIP

Máte ptačí krmítko a zároveň máte rádi barevné a různorodé rostlinstvo? Právě pod ptačími krmítky často bují nejrůznější zeleň – sezam, dýně, mák nebo krásné slunečnice.

 

Od krmítka po zahradní nábytek

Nikdy není pozdě probudit v sobě kutila. Pro začátečníky je prima začít třeba s výrobou ptačího krmítka nebo hmyzího domečku. Ti zdatnější si mohou vytvořit i vlastnoručně připravené posezení – třeba z pěkných pařezů. Většina z nás má ale spíše složený zahradní nábytek, který by po zimě potřeboval obrousit a znovu natřít. Při téhle práci se jeden takové zapíchnuté třísce pravděpodobně nevyhne. Přestože se jedná o drobné poranění, nad kterým by kdejaký ostřílený kutil mávnul rukou, doporučujeme třísku nepodcenit. I taková milimetrová mrška může způsobit nepěknou infekci. Jak si s ní tedy poradit? Zásadní je zranění předcházet a používat rukavice, když už je ale pozdě, můžete si od třísky pomoci nejen pinzetou, ale třeba i silnou lepicí páskou nebo prázdnou injekční stříkačkou (samozřejmě bez jehly), která silným podtlakem pomůže třísku z rány povytáhnout. Místo pak ošetřete dezinfekcí.

Než se udělají mozoly…

Při práci na zahradě se vám také může udělat puchýř. Pokud se vám v pracovním nasazením strhne, pečlivě si umyjte ruce a omyjte i poraněné místo. Odtržený puchýř ošetřete dezinfekcí a přelepte náplastí. Pokud je puchýř neporušený, asi se vám honí hlavou otázka vskutku hamletovská: propíchnout, nebo nepropíchnout? Odpověď zní: můžete propíchnout, ale hygienicky! Nejprve si pečlivě umyjte ruce, a na propíchnutí použijte sterilní jehlu, anebo důkladně vydezinfikujte jehlu na šití nebo špendlík. Vyprázdněný puchýř pak potřete dezinfekcí a přelepte náplastí.

TIP!
Jak správně ošetřit drobné poranění?


Takové poranění, pokud je znečištěné např. hlínou nebo prachem, nejprve opláchněte čistou vodou, a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně potřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

Ať se Vám všechna poranění obloukem vyhnou!

 

 

Čas na grilovačku

Přiznejte se, v jakém stavu jste na podzim uklidili gril? Pečlivě jste ho vyčistili, zbavili popela a mřížku mastných nánosů? Neděláme si velkou iluzi, že vás tahle práce nečeká spíš teď na jaře. ????

Určitě si nezapomeňte vzít rukavice, poškrábání o špinavý, zanesený a omaštěný gril by mohlo způsobit pořádnou neplechu. A v zápalu boje s mastnotou se může snadno stát, že si neuvědomíte, že nemáte v ruce obyčejný smetáček, ale ten kovový… Au! Snažte se rozhodně těmhle nepříjemnostem předcházet, nicméně mít v záloze malou lékárničku se vždycky hodí.

Tak zahradě, terase i balkonu zdar!

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.