Betadine® blog

Vyrážíme na vodu

Srpen 2020

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Říká se, že nejkrásnější je svět ze hřbetu koně, my bychom ale doplnili „a taky z lodě“. Z té totiž vidíte obecně známá panoramata z úplně jiné perspektivy. Pokud nejste zkušený vodák, ale přesto vás chvíle strávené na vodě lákají, máme pro vás tipy, jak se na první vodáckou výpravu připravit i co vzít s sebou, abyste si ji maximálně užili, nic neutopili a ani nemuseli použít lékárničku.

Dříve byly výlety na vodu a vodácké kroužky součástí života každého dítěte, s přicházející možností cestování za naše hranice postupně upadá četnosti rodinných dovolených v naší české přírodě. Právě letos je ale objevování krás naší vlasti – a to i z jiné perspektivy – na pořadu dne.

Kam vyrazit?

Každého správného vlastence napadne jako první Vltava. Řeka s nejdelším tokem na našem území je vodáky často využívána jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. To se ale projevuje na množství lidí na hladině a v kempech. Přestože je Vltava proslavená především jako dobré místo pro učení těch, kteří jsou na vodě poprvé, rozhodně to není jediná řeka, kde se začátečníci obejdou bez zkušeného doprovodu. Oblíbená je Ohře, Lužnice i Jizera, na Moravě je jedničkou nepochybně Dyje. Základní informace o každé z řek i o jednotlivých úsecích si můžete přečíst na stránkách vodácké navigace. Na těchto stránkách můžete podrobně plánovat cestu, na mapě jsou vyznačeny i kempy a půjčovny, kde se můžete osvěžit.

TIP
Bojíte se? Nekupujte si medvídka mývala, ale vyrazte se zkušeným vodákem. Ten vám vše ukáže, poradí a vysvětlí, a provede vás všemi případnými nástrahami. Věřte nám, až sjedete první jez, budete mít pocit, že už nikdy nechcete dělat nic jiného.

Co sbalit s sebou?

Pokud jedete na vodu poprvé, nepochybně přemýšlíte, jak se vám to všechno do lodě vejde a jak zajistíte, aby všechny věci zůstaly suché. Na vodu se vyráží s věcmi sbalenými v (klidně i vypůjčeném) barelu anebo ve speciálních vodotěsných pytlích. Pokud vyrážíte na více dní, myslete na to, že se vám do barelu musí vejít i stan a spacák, volte tedy klidně větší kousek.

Co vlastně potřebujete, když trávíte celý den lodi a večer pak u táboráku nebo ve spacáku? Hlavní jsou plavky, případně plavecké triko a opalovací krém, pokud nechcete riskovat spálená ramena. Kdyby se to ale stalo, mějte s sebou příručku první pomoci (stáhnout a vytisknout si ji můžete zde) a vybavenou lékárničku – v té by měly být léky proti bolesti hlavy, sprej na sluncem spálenou kůži, repelent, uklidňující gel na hmyzí štípance, ale i náplasti, obvazy a samozřejmě dezinfekce. I na vodě se totiž můžete snadno poškrábat o větve stromů nebo si i zarazit třísku (kdo by to byl řekl, že? Ale je to tak!).
Co se týče oblečení, vezměte si i jedno nebo dvě „civilní“ trička (nebo holky šaty), kdybyste chtěli vystoupit na pevnou zem a třeba si prohlédnout město, kterým proplouváte. Na večer se hodí dlouhé kalhoty a mikina, nezapomeňte ani pláštěnku – není nic horšího než být promočený, když se nemáte kde schovat.

Mimo oblečení nezapomeňte pokrývku hlavy, dostatek pití – ideální je mít svou láhev, kterou si můžete doplňovat. Je to ekologické i ekonomické. ???? Praktické je mít i powerbanku (nabitý mobil dnes už nahradí i navigaci, rádio nebo svítilnu) a samozřejmě i KPZ a lékárničku. Jak by měla být vybavená si můžete přečíst v jednom z našich článků.

Pokud nechcete mít důležité doklady, peníze nebo právě lékárničku a elektroniku v barelu, ale máte (oprávněný) strach, že je utopíte, můžete si vše uložit do nepromokavého pouzdra, které klidně můžete mít stále po ruce.

Není loď jako loď

Kajak a kánoe – dva výrazy, které se nejvíc pletou. Pokud si tyhle dva pojmy budete plést, stanete se terčem posměchu všech vodáků, kteří by vás byť jen zpovzdálí zaslechli. Kajak je jednomístná loď, kde pasažér sedí „na zadku“. Kajaky jsou obratnější a rychlejší, zároveň je vysoký risk nechtěného koupání. Naopak kánoe je dvoumístná a zadák i háček sedí na lavicích. Kánoe jsou zlatá střední cesta, přesto není příliš složité loď převrhnout.

 

TIP
Máme pro vás pomůcku, jak si rozdíl mezi kajakem a kánoí zapamatovat: Ve slově kajak slyšíte „já“, a ve slově kánoe naopak „noe“. Představte si Noemovu archu. Na té Noe určitě nebyl sám. ????

 

A co jsou vlastně ty „zadáky“ a „háčky“? To jsou základní stavební kameny vodáckého slangu. Zadák je „kapitán“ lodi, řídí a v podstatě vůbec se nestará o posun lodi vpřed, jen koriguje její směr. O posun se stará naopak háček jenom pádluje a hlásí zadákovi špatně viditelné kameny pod hladinou.

Dalším oblíbeným plavidlem je raft. Rafty jsou nafukovací lodě z umělé hmoty, většinou by se do nich má vejít 6 osob. Do toho se ovšem nepočítá bagáž, proto radši počítejte se čtyřmi, maximálně pěti pasažéry. Tuto širokánskou nafukovací loď by totiž nezvládl převrátit snad opravdu nikdo.

Veslo, nebo pádlo?

Kromě zadáka a háčka a rozdílu mezi kajakem a kánoí existují další základní pojmy, bez kterých se na lodi neobejdete a které byste si určitě neměli plést. Jistě jste už slyšeli někoho láteřit, že si někdo spletl veslo a pádlo. Pádlo je v lodi volně položené a k pohonu je potřeba jen jedno. Naopak vesla jsou dvě, jsou připevněná k boku lodi a při záběru sedí veslující zády do směru jízdy. A právě vesla můžou být snadno zdrojem pořádně hluboko zaražené třísky v ruce… Au!

 

 

Bezpečnost nade vše!

Ať vyrazíte jen na odpoledne nebo na celý týden, hlavně na sebe dávejte pozor. Dávejte o sobě vědět známým, kteří budou kontrolovat, že jste v pořádku dorazili do určeného místa. V parných letních dnech je vychlazený půllitr velkým lákadlem, čistý rozum by měl ale zůstat silnější než žízeň po rezavém moku. Po celém dni na slunci je každá kapka alkoholu nebezpečná, tak nechoďte neštěstí naproti!

Nikdy ani nevyrážíte sjíždět řeku, která je nad vaše síly, nebo je třeba vlivem počasí rozvodněná. Často se vodáci potýkají i s větvemi, o které se snadnou poškrábou, nebo se můžou při výstupu z lodi (ať dobrovolném nebo nedobrovolném) poranit o kameny. A protože řeka často není úplně křišťálově čistá, je vždycky dobré ránu vydezinfikovat a náležitě ošetřit.

 

A na závěr připojujeme i Vodácké desatero Českého svazu kanoistiky, sekce vodní turistiky:

  1. Před vyplutím na vodu si zjisti co nejvíce informací o řece v kilometráži a na vodáckých webech, zejména o nebezpečných místech. Neboj se zeptat. Výprava by měla mít minimálně tři lodě. Nikdy nejezdi sám.
  2. Zvaž splutí za zvýšeného stavu vody v řece, neboť obtížnost může být ve skutečnosti až o dva stupně vyšší.
  3. Na vodě nesmíš jezdit pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek.
  4. Před sjetím jezů nebo nebezpečných míst si napřed tato místa prohlédni. V případě jakékoliv pochybnosti nejezdi.
  5. Doporučené vybavení na vodu: házecí pytlík s karabinou, lékárna, náhradní pádlo, mobil ve vodotěsném obalu a plovací vesta a přilba. Při jízdě používej vhodné oblečení a vhodné pevné uzavřené boty.
  6. U dětí do 15 let doporučujeme plovací vestu vždy a přilbu na jezech a od WW2 výše, u dospělých plovací vestu a přilbu od WW2 výše.
  7. Na vodě si urči ve skupině první a poslední loď. První loď nikdo ze skupiny nepředjíždí, za poslední lodí nesmí nikdo zůstat. Nevidíš-li loď za sebou, zastav a zjisti, co se stalo. Nevidíš-li loď před sebou, zrychli.
  8. V případě vzniku krizové situace (tonutí ve válci atd.) ihned volej záchranáře. Je lepší, pokud přijedou zbytečně než pozdě. Čísla jsou: 150, 155, 112.
  9. Pokud se rozhodneš zachraňovat, tak se napřed zamysli, a zachraňuj s chladnou hlavou. Skok pro zachraňovaného je krajní řešení, riskuješ svůj život!
  10. Při záchraně použij dostupné prostředky – házecí pytlík, házecí podkovu, navázanou plovací vestu, tyč, větev nebo kanystr na provaze atd.

 

 

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.