Betadine® blog

Léto přeje kutilům

Červen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Konečně léto! Doba, kterou jsme museli trávit převážně doma je konečně za námi. Počasí se nakonec také umoudřilo a máme tady období, na které mnozí čekají celý rok. Pusťte se tedy do všech aktivit, které jste během chladných dnů odkládali. Co třeba zkusit postavit domeček v korunách svého stromu na zahradě nebo myslet i na naše hmyzí (ne)přátele a vyrobit jim jejich vlastní obydlí? Léto je o radosti. Proto vyrábějte, tvořte a hrajte si!

 

I když jsou letní měsíce spojovány především s příjemnými okamžiky, neměli bychom zapomínat, že právě v létě je i zvýšený počet drobných úrazů či zranění. Tolik aktivit, které nás přímo vybízejí vyrazit ven se mohou rychle zvrtnout v nepříjemné chvilky. Nikdy bychom tak na evergreen každého léta neměli zapomínat a pro všechny případy mít po ruce cestovní mini lékárničku. Nemusíme snad už ani připomínat, že základem správného hojení je dezinfekce, že?

 

Víte, že…
… dezinfekci Betadine používají lékaři ve více než 70 zemí světa?

Po vzoru světových lékařů tak vsaďte na takové léčivé přípravky, které vám budou krýt záda, i když se přihodí nějaká ta nehoda. Dbejte na správné ošetření, a uvidíte, že co nevidět se už budete opět moci vrhnout do víru letních radovánek.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?
Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Cesta ke zdraví

Chodíte rádi bosí? Léto je k tomu jako stvořené. Využijte vše ze svého domácího arzenálu a připravte si na zahradě speciální cestičku, kde vaše bosé nožky budou prozkoumávat nové chodící plochy. Tato pomůcka příznivě působí na správný vývoj klenby a zároveň zlepšuje krevní oběh v těle. Navíc si díky bosé chůzi budou chodidla dotýkat různých nerovností, a tak si nevědomky budete stimulovat akupresurní body. Dá se tedy s jistotou říct, že taková procházka po speciálním chodníčku je prospěšná pro všechny tělesné orgány.

 

Víte, že…
… chůze naboso dokáže ovlivnit funkci kotníku, kolene, ale také i bránice?

 

 

Bunkry a domečky pro děti i hračky

I když třeba letošní léto chcete pojmout nanejvýš relaxačně a nechcete se příliš pouštět do větších akcí, děti určitě ocení nějaký ten prázdninový domeček na zahradě. Těm mladším bohatě postačí deky a pár polštářků, pro šikovné tatínky však dětské přání v podobě domečku na zahradě může znít jako výzva. Vezme zkrátka do ruky nářadí, a svým ratolestem postaví ten pravý nefalšovaný domek ze dřeva. Malí pomocníci se při výrobě domečku (ať už pro lidi nebo hračky) rádi zapojí a budou nápomocní. Co na tom, že možná přibude pár třísek nebo ťuknutí kladivem. Pokud je po ruce vybavená lékárnička, drobná poranění vaši kutilskou partu nezastaví.

 

 

Ať žije domov nejen – pro lidi

Že své obydlí potřebuje každý člověk, nemusíme připomínat. Ale co třeba drobní hmyzí nebo ptačí přátelé, bez kterých by to v přírodě vlastně ani nešlo? Proč tentokrát nemyslet i na takové drobné tvorečky jako jsou brouci, berušky nebo ptáčci? Takový hmyzí domeček nebo ptačí krmítko nebo pítko dokáže vyrobit opravdu každý, a nezabere to ani moc času.

 

 

Jak tedy ten správný domeček pro hmyz vyrobit? Nemusíte být umělec ani milionář, abyste dokázali postavit útulný hotýlek pro hmyz. Bohatě postačí třeba i vaše přebytky, a především velká míra fantazie. Té se totiž meze nekladou. Přesto se hodí znát pár pravidel, které hmyzu dopřejí větší dávku komfortu. Nezapomínejte tak, že domek by měl být zastřešen, aby do něj nenapršelo. Pokud přemýšlíte o jeho správném umístění, rozhodně se přikloňte k jižní straně do závětří. Zadní stranu posilte pletivem, protože nikdy nevíte, kdy jaký ptáček dostane chuť na obyvatele vašeho hotýlku. Jako výplň použijte opravdu skoro všechno, co v okolí najdete. Přírodní materiály jako sláma, klacíky, staré květináče nebo i cihly, do kterých vyvrtáte jemné dírky, můžete umístit třeba do palet, ve kterých si hmyz své místečko k životu určitě najde.

 

TIP!
Aby hmyzí hotel dlouho vydržel, osvojte si pár pravidel, díky kterým mu umožníte dlouhou životnost. Nezapomínejte tak kontrolovat stav výplně v domečku a minimálně každý rok (nejlépe v období, kdy domek není obydlen) ji kompletně vyměňte. Kontrolujte také, jestli do něj nezateklo a výplň neplesniví.

 

Letní radovánky můžete letos pojmout opravdu netradičně a probudit v sobě skrytého kutila, který si věci okolo sebe dokáže přetvořit přesně podle sebe. Jak ale už víte, tak i takové kratochvíle jakou kutilství bezesporu je, může zapříčinit i drobná zranění. Kolikrát jsme si už nevzali ochranné brýle (protože to není tak hrozné) nebo ochranné rukavice (vždyť jsem to dělal už tolikrát a nic se nestalo). Známe to asi všichni a u dětí to platí dvojnásob. Proto není od věci zopakovat si i pravidla ochrany zdraví při práci. Už jste četli náš článek na tohle téma?

Věříme, že i vy máte doma či na chalupě svou lékárničku, která vám vždy podá záchranný kruh. A co by v ní tedy rozhodně nemělo chybět? Základem jsou dezinfekční prostředky, obvazy a náplasti či léky na bolest a horečku. Určitě se také hodí doplnit ji o roztok i mast Betadine, která zajistí, aby vaše podrážděná či jinak poraněná pokožka zůstala celý den v bezpečí a vy si tak dál mohli užívat aktivního léta.

Tak co? Jdete do toho?

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.