Betadine® blog

Rodinný květen

Květen 2021

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.

Jaro je v plném proudu! Všechno kvete, bzučí a voní, měsíc květen zkrátka přímo vybízí k projevům lásky mezi lidmi, vždyť květen je považován za měsíc lásky. My se ale v tomhle článku podíváme na květen jiným pohledem – na sobotu 15. května totiž připadá Mezinárodní den rodiny. Máme pro vás pět tipů, jak ho oslavit v rodinném kruhu, ale přesto netradičně.

 

Možná jste si právě poklepali na čelo – už víc než rok jsme celá rodina zavření doma, a jestli spíš po něčem toužíme, tak konečně si od sebe odpočinout. Jenže právě netradiční rodinné volnočasové aktivity vás můžou znovu dát dohromady a lockdownem vyostřené hrany rodinných vztahů trochu obrousit.

První tip: Soustřeďte se jen na jednu věc

Znáte to, chcete stihnout všechno a se všemi, a ve výsledku jste jen vyčerpaní, a navíc jste vše zvládli udělat tak maximálně napůl. Jste otrávení, vzteklí a unavení, z toho často děláte chyby, které vás zase rozhodí. Jste nervózní a roztržití, a snadno se pak přihodí i nějaké to zranění. Říznutí nebo popálení při vaření, ukopnutý prst o hranu nábytku, nebo rána do čela o otevřenou skříňku. V tu chvíli už si říkáte, že jediné, co chcete je, aby všichni zmizeli!

 

ZKUSTE…

… si doma rozdělit „svá teritoria“, tedy místa, která jsou určena k odpočinku, k práci nebo k tvoření a vzájemně se respektujte při jejich užívání.

 

 

To chce změnit přístup. Základem je: Nedělat hodně věcí naráz (to se nám to říká, že?). Pokud potřebujete v klidu uvařit oběd, zaměstnejte děti aktivitou, která vám ideálně pomůže v domácnosti. Třeba roztříděním vypraného prádla nebo vyvenčením domácího mazlíčka. Děti se zabaví, budou užitečné, a vy budete mít klid na vaření.

 

 

Chcete strávit odpoledne s dětmi na procházce v lese? Super, ale věnujte se jen dětem a lesu. Netelefonujte, nekontrolujte sociální sítě a nepřemýšlejte nad tím, co je ještě potřeba dodělat do práce. Prožívejte jen danou chvíli. Odpočinete si, prohloubíte vztahy, a navíc se vyvarujete tomu, že během vaší nepozornosti dítko zakoplo, upadlo a odřelo si koleno, a vy chtě nechtě budete muset řešit ne práci a povinnosti, ale ošetření.

 

Druhý tip: Buďte spolu, ale i sami

SPOLU. Společně trávíme 24 hodin denně každý den v týdnu už víc než rok. To, že jste všichni spolu v jednom prostoru ale neznamená, že spolu trávíte čas.

Co takhle zahrát si společenskou hru, vyrobit společně ptačí budku, hmyzí domek, hrad z písku, domek pro panenky ze staré skříňky, uklidit krabici s legem, vytřídit lékárničku, předčítat si z knížky nebo přesadit pokojovky? Když si navíc správně rozdělíte práci, máte každý prostor dělat věci po svém, a zároveň se podílet na společném „projektu“.

 

TIP

Chcete-li si popovídat „do hloubky“, vyrobte karty po způsobu Smysluplných rozhovorů, na kterých bude vždy jedna osobní otázka k zamyšlení. Střídejte se v odpovědích a uvidíte, že se vaše konverzace vyvine úplně jiným směrem než dosavadní hovory. S partnerem, dětmi i přáteli se tak hlouběji poznáte a otevřou se mezi vámi nové oblasti, o kterých jste zatím nevěděli.

 

 

SAMI. Víme, že tahle podivná situace trvá už hrozně dlouho, a na nastavení pravidel je už možná pozdě. Jenže není, pokud ještě pravidla nastavená nemáte, lepší pozdě nežli později. Každý člen rodiny potřebuje chvíle a místo jen pro sebe, koutek, kde se může sám zašít třeba s knížkou a být zkrátka v klidu a sám. Není třeba se kvůli tomu trápit výčitkami. Tomu se říká regenerace.

 

Třetí tip: Zkuste něco neobvyklého

Vymyslete aktivity, které ještě nikdo z vás nezkusil. Vtip je nejen v tom, že zažijete něco úplně nového, ale i v tom, že se nikdo nebude na druhého vytahovat. Může to být úplně cokoli, a můžete se s náměty po týdnu střídat. A jaká by ta nová aktivita měla být? Třeba jít na procházku bez bot. Nevzít si s sebou na výlet mobil, ale blok a tužku, a místo stories na Instagram si zážitky a zajímavosti zaznamenat pěkně po staru na papír. Nebo připravit úplně nové jídlo. Víte, jaká zábava je vyrobit si domácí sushi?

 

 

Čtvrtý tip: Útěk do divočiny

Už byly vaše děti někdy opravdu v přírodě? A teď nemyslíme procházky do lesa nebo houbařskou výpravu. Mluvíme o pravém zálesáctví, kdy se spí pod širým nebem, místo filmu večer kouká na hvězdy, a „kuchyň“ je třeba postavit téměř z ničeho. Pokud ne, sbalte krosnu a vezměte je vyzkoušet si, jaké to je spoléhat se pouze sám na sebe. Pro dospívající děti, které na všechno krčí nos a vše komentují, může být taková výprava skvělá vzpruha, a ty mladší tahle forma dobrodružství určitě nadchne.

TIP

Oprašte Foglarovky. Hoši od Bobří řeky nebo Rychlé šípy budou bavit i dnešní děti, obzvlášť když si večer budete společně předčítat.

 

 

Pokud by spaní pod širákem pro vás a vaše děti bylo už „moc“, je možné vyrazit i do srubu nebo chaty či chalupy, kde můžete zažít opravdovou romantiku bez elektřiny, tekoucí vody a ústředního topení. Pěkně po staru – svítit svíčkami a petrolejkami, vodu nosit ze studny, a aby vám bylo teplo, budete muset naštípat dříví. Skvěle si u toho duševně odpočinete, tělo protáhnete u aktivit, které běžně neděláte, děti to bude bavit a hlavně – víte, jak skvěle se vám bude spát?

 

 

Nezapomeňte mít vždy po ruce lékárničku. Právě u těchto aktivit, které jsou pro nás opravdu neobvyklé, se ale může snadno přihodit nějaké to zranění. Řekněte sami, kdy jste naposledy zapalovali petrolejku a štípali třísky do kamen? Kdyby se vám přihodilo nějaké to drobné poranění, je dobré mít s sebou vždy přibalenou cestovní lékárničku s dezinfekcí, obvazy a náplastmi, abyste mohli ránu ošetřit, a nehrozilo vám, že si z výletu přivezete kromě zážitků také infekci.

 

Jak správně ošetřit drobné poranění?

Takové poranění nejprve opláchněte čistou vodou a následně na ránu nebo postiženou kůži aplikujte 1–3 ml dezinfekce Betadine (dávka závisí na rozsahu poranění / postižení) a opatrně rozetřete – pokud možno sterilně – s přesahem na zdravou kůži alespoň 1,5 cm. Poté (opět pokud možno sterilně) překryjte obvazem nebo náplastí.

 

Příprava je základ! Pokud se rozhodnete vyrazit do přírody „na divoko“, je dobré dopředu promyslet spoustu věcí, aby pak z dobrodružného výletu nebyly spíš chvíle plné stresu. Pořádně si připravte, kam vlastně jedete a co se v dané lokalitě smí a nesmí. Myslete také na to, že počasí se může rychle měnit, a když se spustí liják ve tři ráno, zatímco vy spíte pod širákem, není to nic moc. A důležité je myslet i na konkrétní období – třeba jestli v lesích zrovna neprobíhají hony, jestli není vrchol rojení mravenců nebo jestli není v dané lokalitě obzvlášť vysoký výskyt klíšťat. Co vzít s sebou, a jak je to se spaním pod širým nebem jsme psali v samostatných článcích.

 

 

Pátý tip: Rodina – to nejpevnější pouto

Víte, co se říká? Že šťastní rodiče znamenají šťastné děti. Pěstujte proto svůj partnerský život a udržujte ho co nejvíce pozitivně naladěný. Muž a žena (tedy maminka a tatínek) jsou stěžejním článkem každé rodiny. To, jak se cítíte vy dva spolu, se přímo odráží na kvalitě rodinných vztahů. I když se třeba zrovna nacházíte v časovém období, kdy vám neustále pláčou miminka v náručí, nebo se snažíte přežít život s puberťákem, nezapomínejte oceňovat svou drahou polovičku za všechno, co pro vás a vaši rodinu dělá.

 

Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok a Betadine®, 100 mg/g mast jsou léky k zevnímu použití. Obsahují povidonum iodinatum.